Poljska: Za dan 12 lica umrlo zbog zime

Čak 12 Poljaka nije u poslednja 24 časa preživelo oštre mrazeve a od početka godine 24 ljudi preminulo je od smrzavanja, saopštio je Centar za bezbednost vlade.

Svijet 04.01.2016 | 11:50
Poljska: Za dan 12 lica umrlo zbog zime

"U nedelju 3. januara od posledica smrzavanja umrlo je 12 ljudi", kazao je poljskoj televiziji TVN24 Aleksandar Paškovski iz Centra.

Nacionalni Institut za meteorologiju i vodoprivredu izdao je i danas isto upozorenje, kao i tokom vikenda za 14 vojvodstava da Poljake očekuju temperature duboko ispod nule, noću oko minus 20 stepeni, opasne po život za beskućnike, pijane koje savlada san na otvorenom u parku ili na autobuskoj stanici i stare ljude koji precene koliko daleko su sposobni da odu u šetnju i vrate se.

Azili širom Poljske otvorili su vrata svima kojima je potrebno toplo sklonište, bez obzira da li su im puni kapaciteti ili ne, dok u nekim gradovima, kao u Lođu na jugu Poljske, specijalni autobus razvozi po gradu beskućnicima tople obroke.

Na ulicama poljskih gradova su i "strit vorkeri", dobrovoljci koji pomažu redovnim zimskim policijskim patrolama tako što traže beskućnike i nagovaraju ih da se bar privremeno sklone u zagrejane prostorije azila.

Uz žrtve mraza raste i broj smrtnih slučajeva trovanja ugljen monoksidom iz neispravnih peći u loše provetrenim prostorijama, samo ovog vikenda je od trovanja umrlo šestoro ljudi.

"Od 1. septembra kada počinje grejna sezona u Poljskoj otrovalo se 710 osoba, od kojih je umrlo 19", kazao je portparol Vatrgoasne straže Pavel Frontčak.

Zakasneli zimski udar doneo je nevolje i spasiocima Gorske službe u Tatrama, pošto turisti ignorišu upozorenja na obe strane tih planina, i na poljskoj i na slovačkoj. Od katoličkih božićnih praznika planinske ture su donele crnu seriju 14 izgubljenih života u nesrećnim padovima.

Komentari / 0

Ostavite komentar