Сигурни знаци да вам очајнички треба годишњи одмор

Иако у време празника многе канцеларије раде са смањеним капацитетом, ако сте одлучили да причекате с одмором, можда то и није најбоља одлука

Занимљивости 04.01.2016 | 08:17
Сигурни знаци да вам очајнички треба годишњи одмор

Упркос томе што сви упозоравају колико је важно узети предах од посла, многи људи као да одлажу годишњи одмор јер увек постоји још један важан пројекат ког морају да заврше пре него што се напокон макну с посла.

Неки људи су, истина, радохоличари, док други имају осећај да се морају још доказати на послу (поготово ако се прича о отказима), те одлажу одлазак на одмор.

Постоје индустрије у којима људи једноставно не одлазе на годишњи, јер на послу влада велика конкуренција, па страхују да би могли пропустити велике шансе, а да не спомињемо оне који имају свој посао и допусте себи евентуално недељу дана одмора годишње (током ког не престају да проверавају мејл).

Без обзира на то колико забринути били или колико волели свој посао, ако не будете редовно ишли на одмор можете "изгорети" и проузроковати себи велике здравствене проблеме, због којих ћете на крају пуно дуже одсуствовати с посла.

Списак болести које проузрокује стрес на послу никад није био већи, а најновије истраживање Универзитета Цоллеге из Лондона показало је да људи који превише раде имају 33 одсто већу шансу да доживе мождани удар, као и да су за 13 одсто подложнији срчаном удару.

Уз све наведено, треба запамтити да не узимање одмора смањује продуктивност, па ћете више грешити на послу, док бисте се након годишњег вратили "напуњених батерија" и боље се носили са свакодневним стресом и обавезама.

Ако нисте сигурни да ли је дошао тренутак за одмор или не, проверите колико се од наведених знакова односи на вас. Ако се можете поистоветити с једним, а поготово више њих, дефинитивно је време да затражите годишњи што пре, пише Бизнис Инсајдер.

1. Почињете све више да личите на исцрпљену особу чија се фотографија налази у вашем пасошу.

2. Имате проблема са спавањем.

3. Почињете да пропуштате важне догађаје у приватном животу.

4. Све више грешите на послу.

5. Више нисте нимало ентузијастични око тога шта радите.

6. Изгубили сте смисао за хумор.

7. Ситнице вас све више оптерећују и делују вам као непремостиве препреке.

8. Читав вам се живот врти око посла.

9. И кад нисте на послу, највише размишљате о послу.

10. Кад имате нешто слободног времена, једва скупите снаге да се довучете до троседа и нигде не излазите.

11. Све чешће се са стресом носите помоћу нездравих одлука: алкохолом, брзом храном...

12. Кад сте на послу размишљате о свему само не о послу... Како би било отпутовати негде или освојити на лутрији.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар