Београд под ударима кошаве од 100км/х

Београд је освануо јутрос под првим покривачем снега који је падао целу ноћ и, уз ударе кошаве, све више пада. Вожња градом је отежана. Пуцале цеви на Чукарици и Видиковцу.

Србија 03.01.2016 | 12:20
Београд под ударима кошаве од 100км/х

На градским улицама данас је више од стотину екипа предузећа "Београд-пута" које уклањају снег са улица, а највеће проблеме ствара пуцање цеви, изјавили су члан Градског већа Драгомир Петронијевић и директор ЈКП "Београд-пут" Иван Тејић.

Петронијевић је рекао да је највећи проблем са таквим временским условма то што пуцају цеви, али да су већ проблеми решени на Видиковцу и Чукарици.

"Београдски водовод и канализација затвара те цеви, а 'Београд-пут' одмах након тога својим машинама разбија лед, јер је јако опасно уколико се лед задржи. Имали смо пар прекида на линијама градског саобраћаја, али и то је решено и сада се градски саобраћај одвија нешто отежано, али без застоја", рекао је Петронијевић.

Проблем је, додао је, на Миријевском венцу због велике узбрдице, али екипе и то решавају.

Сва градска предузећа раде координирано и активно ослобађају тротоаре на пешачким прелазима.

"Више од стотину екипа је на терену, активно је свих 14 база “Београд-пута” и евентуалне проблеме одмах решавамо", нагласио је Петронијевић за телевизију Пинки и апеловао на суграђане да имају стрпљења.

Тејић је казао да је и више од стотину камиона тог предузећа на градским улицама, да су радници 24 сата на терену, иако ветар који дува брзином од 80 до 100 километара на сат знатно отежава ситуацију, саопштила је Служба за информисање града.

"Београд-пут” је све време био у приправности и снег их није изненадио, одржава се и обилазница око Београда, све је проходно, а на градским улицама снег се више задржава јер га ветар враћа са тротоара.

Ветар дува брзином од 80 до 100 километара на сат, што није уобичајено. Ово није први пут да су овакве прилике и “Београд-пут” се лако бори и са оваквим временским условима", истакао је Тејић.

Према Оперативном плану Зимске службе, додао је Тејић, имамо два до четири сата након престанка падавина за чишћење градских улица првог приоритета, а 48 сати након тога други приоритет.

Мећава и олујна кошава

Београд је освануо јутрос под првим покривачем снега који је падао целу ноћ и, уз ударе кошаве, све више пада, а хладно и претежно облачно време са снегом за данас је прогнозорано и за целу Србију.

На температури од пет Целзијусовијх степени испод нуле, улице главног града су углавном пусте.

Данас ће, како је саопштио Републицки хидрометеоролошки завод, дувати умерен до јак ветар, повремено са олујним ударима, а температура ће бити од минус пет до минус три.

Вожња градом је отежана јер улице, иако су чишћене, снег који без престанка пада изнова прекрива.

Слаб до умерен снег пада на готово целокупној територији земље, а киша која се леди при тлу може створити додатни проблем возачима, углавном у југозападним крајевима Србије, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

Дуваће слаб и умерен југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама повремено са олујним ударима па се очекује и стварање снежних наноса, као и формирање снежног покривача у висини од 10 до 20 центиметара.

По таквим временским условима неопходно је прилагодити брзину кретања условима на путу и држати што веће растојање између возила, јер је зауставни пут возила дужи, па је самим тим и опасност од слетања са коловоза и изазивања ланчаних судара већа, поручују из АМС С-а.

Коментари / 0

Оставите коментар