Beograd pod udarima košave od 100km/h

Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada. Vožnja gradom je otežana. Pucale cevi na Čukarici i Vidikovcu.

Srbija 03.01.2016 | 12:20
Beograd pod udarima košave od 100km/h

Na gradskim ulicama danas je više od stotinu ekipa preduzeća "Beograd-puta" koje uklanjaju sneg sa ulica, a najveće probleme stvara pucanje cevi, izjavili su član Gradskog veća Dragomir Petronijević i direktor JKP "Beograd-put" Ivan Tejić.

Petronijević je rekao da je najveći problem sa takvim vremenskim uslovma to što pucaju cevi, ali da su već problemi rešeni na Vidikovcu i Čukarici.

"Beogradski vodovod i kanalizacija zatvara te cevi, a 'Beograd-put' odmah nakon toga svojim mašinama razbija led, jer je jako opasno ukoliko se led zadrži. Imali smo par prekida na linijama gradskog saobraćaja, ali i to je rešeno i sada se gradski saobraćaj odvija nešto otežano, ali bez zastoja", rekao je Petronijević.

Problem je, dodao je, na Mirijevskom vencu zbog velike uzbrdice, ali ekipe i to rešavaju.

Sva gradska preduzeća rade koordinirano i aktivno oslobađaju trotoare na pešačkim prelazima.

"Više od stotinu ekipa je na terenu, aktivno je svih 14 baza “Beograd-puta” i eventualne probleme odmah rešavamo", naglasio je Petronijević za televiziju Pinki i apelovao na sugrađane da imaju strpljenja.

Tejić je kazao da je i više od stotinu kamiona tog preduzeća na gradskim ulicama, da su radnici 24 sata na terenu, iako vetar koji duva brzinom od 80 do 100 kilometara na sat znatno otežava situaciju, saopštila je Služba za informisanje grada.

"Beograd-put” je sve vreme bio u pripravnosti i sneg ih nije iznenadio, održava se i obilaznica oko Beograda, sve je prohodno, a na gradskim ulicama sneg se više zadržava jer ga vetar vraća sa trotoara.

Vetar duva brzinom od 80 do 100 kilometara na sat, što nije uobičajeno. Ovo nije prvi put da su ovakve prilike i “Beograd-put” se lako bori i sa ovakvim vremenskim uslovima", istakao je Tejić.

Prema Operativnom planu Zimske službe, dodao je Tejić, imamo dva do četiri sata nakon prestanka padavina za čišćenje gradskih ulica prvog prioriteta, a 48 sati nakon toga drugi prioritet.

Mećava i olujna košava

Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snega koji je padao celu noć i, uz udare košave, sve više pada, a hladno i pretežno oblačno vreme sa snegom za danas je prognozorano i za celu Srbiju.

Na temperaturi od pet Celzijusovijh stepeni ispod nule, ulice glavnog grada su uglavnom puste.

Danas će, kako je saopštio Republicki hidrometeorološki zavod, duvati umeren do jak vetar, povremeno sa olujnim udarima, a temperatura će biti od minus pet do minus tri.

Vožnja gradom je otežana jer ulice, iako su čišćene, sneg koji bez prestanka pada iznova prekriva.

Slab do umeren sneg pada na gotovo celokupnoj teritoriji zemlje, a kiša koja se ledi pri tlu može stvoriti dodatni problem vozačima, uglavnom u jugozapadnim krajevima Srbije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama povremeno sa olujnim udarima pa se očekuje i stvaranje snežnih nanosa, kao i formiranje snežnog pokrivača u visini od 10 do 20 centimetara.

Po takvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila, jer je zaustavni put vozila duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća, poručuju iz AMS S-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar