Возачи опрезно: Отежан саобраћај

Снијег који непрестано пада на подручју Републике Српске и осталог дијела БиХ знатно отежава одвијање саобраћаја у већини крајева.

Република Српска 03.01.2016 | 10:15
Возачи опрезно: Отежан саобраћај

Висина сњежног покривача у протекла 24 часа, како је јутрос саопштено из надлежних хидрометеоролошких станица у просјеку се креће између 10 и 30 центиметара у средишњим, сјеверним и источним дјеловима земље, међутим негдје наноси достижу и до пола метра. Висина снијега знатно је већа у планинским предјелима.

Велики проблем у градским подручјима представља кретање пјешака јер су пјешачке стазе јутрос биле затрпане снијегом. Међутим, судећи према реакцијама возача ни саобраћајнице нису очишћене, а у појединим улицама је готово немогуће се кретати аутомобилом.

"Опет су службе за одржавање путева заказале. Скоро је немогуће кретати се у поједним дјеловима града, као на примјер на Петрићевцу ", истакао је један од возача у Бањалуци.

С друге стране, како наводе из Ауто-мото савеза Српске сви путни правци у Републици Српској и Федерацији БиХ су проходни, али се због сњежних падавина саобраћај одвија отежано, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Из АМС упозоравају возаче на могућност одрона на дионицама у усјецима и поред камених косина. Учесталих одрона има на путним правцима Јабланица - Мостар - Дољани, Столац - Неум, Јајце - Бањалука и Турбе - Кнежево - Карановац.

У току су радови на изградњи обилазнице око Брчког због чега је на магистралном путу Брчко - Бијељина у насељу Гредице измијењен режим одвијања саобраћаја. Режим саобраћаја измијењен је и на дионици пута Брчко - Лончари, у насељу Горице.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - Шћепан Поље, према граници са Црном Гором, на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и возила чија дужина прелази осам метара.

“Због изградње ауто-пута Бањалука - Добој измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута Клашнице један - Прњавор, у мјесту Лишња.

На дионици регионалног пута дионица Вијака два - Разбој у току је санација клизишта због чега возила саобраћају једном траком, уз наизмјенично пропуштање возила. На истој дионици преко моста у Драгаловцима забрањен је саобраћај за теретна возила чија маса прелази пет тона, а висина три и по метра.

На регионалном путу Горња Вијака један - Горња Вијака два привремено ће бити преусмјерен саобраћај на новоизграђену саобраћајницу, због радова на изградњи вијадукта на дионици ауто-пута Прњавор - Добој.

На дионици регионалног пута Котор Варош - Митровићи због реконструкције и санације градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже возила саобраћају једном траком.

Наизмјенично, једном траком возила саобраћају и на регионалним путним правцима Укрина - Вијака, у Вијачанима, те путу Карановац - Митровићи.

На регионалном путу Братунац три - Дрињача забрањен је саобраћај за возила чија маса прелази три и по тоне и за аутобусе класе М3, док се забрана не односи на аутобусе превозника ад. Холдинг "Дринатранс" Зворник.

У Федерацији БиХ радови се изводе на путевима Јабланица - Прозор, Ступ - Рајловац, на ширем подручју Мостара, петљи Блатуша у Зеници и магистралним путем Сарајево транзит.

На граничним прелазима тренутно нема дужих задржавања.

Из АМС подсјећају да је на снази забрана превоза експлозивних материја у друмском саобраћају на подручју Републике Српске од 12.00 часова 6. јануара до поноћи 7. јануара, те 9 јануара.

Забрана се не односи на превоз пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета.

Температуре ваздуха:

Температура ваздуха у 7.00 часова: Мраковица минус седам, Мркоњић Град минус пет, Бањалука, Бијељина, Зворник минус четири, Добој, Нови Град, Приједор минус три, Хан Пијесак, Сребреница минус један, Соколац, Фоча, Чемерно, Вишеград, Зеница нула, Гацко један, Билећа, Невесиње три, Требиње пет степени Целзијусових.

У Републици Српској и Федерацији БиХ и данас ће бити облачно са сусњежицом и снијегом, на југу са кишом. Падавине ће крајем дана бити слабе у свим предјелима, а увече се очекује постепени престанак, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Вјетар ће бити слаб до умјерен, сјеверног и сјевероисточног смјера, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Највиша температура ваздуха биће од минус шест до минус један, на југу до 10 степени Целзијусових, саопштено је из Хидрометеоролошког завода ФБиХ.

(НН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

уг

03.01.2016 09:37

Отуд снијег у јануару. Изненади и возаче и путаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

03.01.2016 09:42

Овај снијег има И предности,разни соферцици не знају возити по оваквом времену, па је безбједност много боља!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

03.01.2016 12:26

То сам и ја запазио. Опуштеније сам јуче возио по вијавици него љети кад због мотоциклиста који јуре и претичу углавном гдје не треба више гледам у ретровизоре него на цесту.