Vozači oprezno: Otežan saobraćaj

Snijeg koji neprestano pada na području Republike Srpske i ostalog dijela BiH znatno otežava odvijanje saobraćaja u većini krajeva.

Republika Srpska 03.01.2016 | 10:15
Vozači oprezno: Otežan saobraćaj

Visina snježnog pokrivača u protekla 24 časa, kako je jutros saopšteno iz nadležnih hidrometeoroloških stanica u prosjeku se kreće između 10 i 30 centimetara u središnjim, sjevernim i istočnim djelovima zemlje, međutim negdje nanosi dostižu i do pola metra. Visina snijega znatno je veća u planinskim predjelima.

Veliki problem u gradskim područjima predstavlja kretanje pješaka jer su pješačke staze jutros bile zatrpane snijegom. Međutim, sudeći prema reakcijama vozača ni saobraćajnice nisu očišćene, a u pojedinim ulicama je gotovo nemoguće se kretati automobilom.

"Opet su službe za održavanje puteva zakazale. Skoro je nemoguće kretati se u pojednim djelovima grada, kao na primjer na Petrićevcu ", istakao je jedan od vozača u Banjaluci.

S druge strane, kako navode iz Auto-moto saveza Srpske svi putni pravci u Republici Srpskoj i Federaciji BiH su prohodni, ali se zbog snježnih padavina saobraćaj odvija otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Iz AMS upozoravaju vozače na mogućnost odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina. Učestalih odrona ima na putnim pravcima Jablanica - Mostar - Doljani, Stolac - Neum, Jajce - Banjaluka i Turbe - Kneževo - Karanovac.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog zbog čega je na magistralnom putu Brčko - Bijeljina u naselju Gredice izmijenjen režim odvijanja saobraćaja. Režim saobraćaja izmijenjen je i na dionici puta Brčko - Lončari, u naselju Gorice.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - Šćepan Polje, prema granici sa Crnom Gorom, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

“Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka - Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice jedan - Prnjavor, u mjestu Lišnja.

Na dionici regionalnog puta dionica Vijaka dva - Razboj u toku je sanacija klizišta zbog čega vozila saobraćaju jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila. Na istoj dionici preko mosta u Dragalovcima zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija masa prelazi pet tona, a visina tri i po metra.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na dionici auto-puta Prnjavor - Doboj.

Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš - Mitrovići zbog rekonstrukcije i sanacije gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže vozila saobraćaju jednom trakom.

Naizmjenično, jednom trakom vozila saobraćaju i na regionalnim putnim pravcima Ukrina - Vijaka, u Vijačanima, te putu Karanovac - Mitrovići.

Na regionalnom putu Bratunac tri - Drinjača zabranjen je saobraćaj za vozila čija masa prelazi tri i po tone i za autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika ad. Holding "Drinatrans" Zvornik.

U Federaciji BiH radovi se izvode na putevima Jablanica - Prozor, Stup - Rajlovac, na širem području Mostara, petlji Blatuša u Zenici i magistralnim putem Sarajevo tranzit.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Iz AMS podsjećaju da je na snazi zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske od 12.00 časova 6. januara do ponoći 7. januara, te 9 januara.

Zabrana se ne odnosi na prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

Temperature vazduha:

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Mrakovica minus sedam, Mrkonjić Grad minus pet, Banjaluka, Bijeljina, Zvornik minus četiri, Doboj, Novi Grad, Prijedor minus tri, Han Pijesak, Srebrenica minus jedan, Sokolac, Foča, Čemerno, Višegrad, Zenica nula, Gacko jedan, Bileća, Nevesinje tri, Trebinje pet stepeni Celzijusovih.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i danas će biti oblačno sa susnježicom i snijegom, na jugu sa kišom. Padavine će krajem dana biti slabe u svim predjelima, a uveče se očekuje postepeni prestanak, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od minus šest do minus jedan, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

(NN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ug

03.01.2016 10:37

Otud snijeg u januaru. Iznenadi i vozače i putare.

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

03.01.2016 10:42

Ovaj snijeg ima I prednosti,razni sofercici ne znaju voziti po ovakvom vremenu, pa je bezbjednost mnogo bolja!!!

ODGOVORITE
Name

Saša

03.01.2016 13:26

To sam i ja zapazio. Opuštenije sam juče vozio po vijavici nego ljeti kad zbog motociklista koji jure i pretiču uglavnom gdje ne treba više gledam u retrovizore nego na cestu.