Анализа - видео: Бржи од Болта, а мисли да је Бетмен… !

Упознајте турбо нападача који обожава лову, брза кола и лепе голове! Први фудбалер из Габона у историји Бундеслиге најбољи је стрелац у ТОП 5 европских лига испред Месија, Роналда, Суареза, Левандовског, Игуаина...

Фудбал 03.01.2016 | 22:00
Анализа - видео: Бржи од Болта, а мисли да је Бетмен… !

Само ОН може да претрчи 30 метара брже од Јусеина Болта. ОН је постигао 23 гола ове јесени у свим такмичењима у и први је стрелац Европе, а вози најскупља и најбржа кола - од белог Ферарија 458 до Ламборгини Авантадора. Мисли за себе често и да је Бетмен или барем Спајдермен…

Даме и господо - Пјер Емерик Обамејан!

Оно што ћете увек добити од њега је шоу. Голови су загарантовани, али и елегантна одећа, спринтерска брзина, салта... Навијачима Дортмунда често није пуно потребно да гледајући утакмице са свог јединственог Жутог зида препознају лојалност и пожртвованост коју им је протеклих месеци демонстрирао први фудбалер из Габона који је икада заиграо у Немачкој.

Посматрајући га сваког викенда како сипа голове, мора да размишљају у себи - “како смо уболи џек-пот”. Одлазак сјајног Пољака Роберта Левандовског у Бајерн, и растанак са Јиргеном Клопом, двојицом људи који су обележили једну епоху у историји Милионера, уплашио је само на тренутак тај фамозни Жути зид. Све док се није пробудио нови суперхерој из Дортмунда.

Наравно, претеривање је рећи да је један фудбалер, па био он и машина за голове на турбо погон, може да замени такве мајсторе. Да му нису дали шансу да постане главна опција у нападу, сигурно би то било велико разочарање за фантастичног Обамејана. Али, најпре је сјајни Клоп морао да оде, да би Габонац прогледао. Фудбалски.

Немац га је купио у лето 2013. године из Сент Етјена за 12.000.000 евра, само неколико месеци након што му је измакла француска Златна копачка (постигао 19 голова, што је било чак 11 мање од фантастичног Златана Ибрахимовића). Локални медији одмах су написали како је бржи од Јусеина Болта, јер док је као клинац тренирао у Милану (питамо се какви ли су га “експерти” отпустили оданде пре него што је постао пунолетан!?), Обамејан је раздаљину од 30 метара могао да претрчи за 3,7 секунди.

“Можда да организујете трку између нас двојице”, изазвао је Обамејан Јамајчанина.

Чим је крочио на чувени Вестфален учинио се као скројен за Клопов енергични фудбал. Габонац је обећао на представљању да ће постићи 20 голова у првој сезони, што је отворено изиритирало Немца, а и није одржао то обећање – погодио је само 13 пута. Зато је Клоп био на корак од одлуке да га прода већ после прве сезоне, али су ту намеру блокирали клупски челници Ханс-Јоаким Вацке и Михаел Цорк.

И као да су предосетили да ће Немац годину дана касније напустити Дортмунд, а да ће то аутоматски довести и до експлозије Африканца. Стварно се поправио у сезони 2014/15. која је била лоша за тим и која је кулминирала одласком Клопа. Без врхунског везног реда, немоћног да испуни захтеве мподерног фудбала, предност хитроногог нападача у игри није се примећивала. Опет, постигао је 25 голова, иако је и сам знао да га нови тренер Ливерпула није искористио на најбољи начин. То се показало тек када је летос стигао Томас Тухел, који је извршио само малу промену у тиму.

Уместо на крило, нови шеф га је послао у сам шпиц, а резултат свега – 18 голова на 17 утакмица у Бундеслиги и статус тренутно најбољег стрелца у Европи. Не само да се Обамејан прославио као човек који је подсетио на ипак већи подвиг Герда Милера из сезоне 1976/77. када је легендарни Немац постигао 19 голова на 14 утакмица у Бундеслиги, већ је и свеукупно први голгетер Европе у овом тренутку, испред Вардија, Нејмара, Месија, Суареза, Бенземе, Левандовског, Игуаина...

И заиста му прија нова позиција. Обамејан ове сезоне има далеко више прилика за гол него икада раније, а утисак је да цео тим игра за њега, што му је донело импресиван скор ове јесени - 23 гола на 21 утакмици у свим такмичењима.

Већину голова које постиже Габонац слави на оригиналан начин. Или скине дрес и испод остане у мајици Бетмена, или извуче из штуцне маску са ликом Спајдермена и стави је на главу пред одушевљеном масом која му кличе. Наравно, пре тога је салто обавезан, што је постало карактеристично за Обамејана. Можда нисте знали, али осим фудбалског квалитета, Габонац је велики љубитељ раскоши.
“Има се, може се”, девиза је многих богаташа, а ни Обамејан није имун да покаже другима да има лове у џепу, без обзира што наступа у клубу који је у симбол радничке класе. На страну то што је играјући за Сент Етјен носио сада већ чувене светло-зелене копачке са 4.000 Сваровски кристала на утакмици са Лионом. Много је импресивнија колекција скупих и брзих аутомобила чија се вредност изражава у цифрама од по шест нула.

Али и то је некакво мерило славе, које су му донели голови у дресу Дортмунда, а који би могли да му омогуће следећег лета и нешто веће, као што је рецимо, трансфер у Барселону. Можда… Према многим наводима, каталонски гигант је најзаинтересованији за вихорног нападача Милионера, иако је јасно да ће им требати велике паре како би га одвели.
“Тотално сам срећан и осећам да ми је будућност у Дортмунду. Борусија је моја друга кућа, задовољан сам и никада нисам желео да одем из ње”, истакао је Обамејан прошлог лета када је продужио уговор са Милионерима до лета 2020. године.

Свакако да Габонац има пуно разлога да буде срећан. Не само што сипа голове у дресу Дортмунда ове сезоне, већ и зато што уме да их прослави. Маске и мајице умеју да буду кажњиве од стране судија, али му у Дортмунду за сада дозвољавају ове лудорије јер воле свог Бетмена. А и њихов Бетмен воли Дортмунд. За сада, то је идеалан однос, који пали фудбалску Европу.

Коментари / 0

Оставите коментар