Интервју - Милош Теодосић: Оно најбоље са Србијом тек долази!

"Немања Бјелица је играч који је оставио најјачи утисак на мене у 2015. години, њега бих радо довео у ЦСКА", рекао је капитен Орлова.

Кошарка 04.01.2016 | 12:20
Интервју - Милош Теодосић: Оно најбоље са Србијом тек долази!

Медаља сребрног одличја јесте добра, али Милош Теодосић увек жели више, жели боље. Жели злато. Од Деда Мраза пожелео је карту за Рио за све Орлове и себе и први одлазак на Олимпијске игре по први пут откад је Србија самостална држава. На све то сања и да се „Боже правде“ зачује и на највећој смотри, а да чети Александра Ђорђевића око врата засија медаља златног сјаја. Упркос томе што је у каријери већ освојио сијасет клупских и индивидуалних признања, медаља, титула и пехара, један од најбољих организатора игре данашњице свестан је само једног - да оно право тек предстоји. На репрезентативном и клупском нивоу.

Ретко када се појављује у медијима и не воли нешто претерано да се истиче. Али, у 2016. години одлучио је да окрене лист и постане доступнији за коментар, мишљење и анализу. Зато је, између осталог, рекао шта би променио у 2015, а шта жели у 2016. години, ког саиграча би довео у ЦСКА, када је његова каријера кренула узлазном путањом, на каквом то великом пројекту ради и када планира да задужи опрему Црвене звезде...

Милоше, како би оценио 2015. годину? Да ли је била успешна или не - у репрезентативном и клупском смислу?
„Клупску годину бих волео да анализирам у мају 2016. јер је посматрам сезонски, не календарски, И верујем да ће бити успешнија од прошле године односно сезоне. Репрезентативно гледано, полуфинале ЕП свакако не може бити неуспех, али желели смо финале, желели смо медаљу, па не можемо бити до краја задовољни. Дакле, утисци су ми половични“.

Када би имао могућност да промениш само једну ствар у 2015. години, шта би урадио другачије?
„Победио бих Литванију у полуфиналу“.

Нова година је време када многи "на папир" ставе ствари које би волели да учине у наредној. Које су твоје жеље за 2016. годину?
„Здравље породице је увек на првом месту, И моје наравно. Желим и пуно победа, односно трофеја, а на тај папир бих додао и Рио, Олимпијске игре“.

Када погледаш на све оно што си урадио у досадашњој каријери, који је твој највећи успех који си остварио? Које је највеће разочарање?
„Највећи успех и даље чекам, како на клупском, тако и на репрезентативном плану. О разочарањима нећу много, њих увек брзо оставим иза себе, не осврћем се“.

Који је моменат у твојој досадашњој каријери имао највећи утицај?
„Мислим да је то била 2009. година и одличне игре у репрезентацији Србије. После тога је све кренуло узбрдо“.

Све оно што си до сада урадио у ЦСКА је невероватно, али и даље недостаје та Евролига? Хоће ли је бити ове сезоне?
„Евролига је свакако део претходног питања о највећем успеху. ЦСКА има квалитет, мотив и све остало што треба, надам се да чемо после дужег времена имати и среће. Видећемо… Има још много мечева пред нама, тек је готова прва фаза“.

Шта је ЦСКА потребно да коначно узме Евролигу?
„Комплексно питање а и није за мене. На мени је, као и на сваком другом играчу, да увек пружим максимум на терену“.

СРБИЈА У РИЈУ? НА СВАКИ ИЗАЗОВ ГЛЕДАМ ОПТИМИСТИЧКИ

Какве су шансе да Србија оде на Олимпијске игре?
„За мене велике јер ја на сваки изазов гледам оптимистички. Надам се да ћемо добити право да будемо једни од домаћина квалификација, јер то би јако увећало наше шансе. Свакако ће бити компликовано јер имаћемо мало времена за припреме и окупљање због згуснутог календара по лигама. Мораћемо да одиграмо на искуство И да се колико-толико освежимо после напорних сезона, али Србија је највећи мотив за све нас“.

Били смо на само победу од Рија, а сада нас чека турнир на којем ћемо морати да се такмичимо са потенцијално изузетно тешким противницима... Како гледаш на то?
„Такав је систем такмичења. Што се мора, није тешко“.

Како гледаш на партије које Бобан Марјановић, Никола Јокић и Немања Бјелица пружају у НБА лиги?
„Честитам им на добрим играма. Сигуран сам да ће оставити траг у НБА лиги јер имају велики квалитет“.

Видиш ли Бобија и Јокића у репрезентацији у 2016. години?
„Ценим њихово умеће али о репрезентативцима одлучује селектор, па не бих улазио у ту тематику“.

Који је српски играч оставио највећи утисак на тебе у 2015. години и зашто?
„Немања Бјелица. МВП Евролиге и позив из НБА лиге су учинили да за мене Немања обележи прошлу сезону односно годину“.

Кошаркашки свет свакодневно одушевљаваш асистенцијама и потезима од којих застаје дах. Откриј нам, одакле црпиш енергију да направиш толико одличних потеза и да ли си имао играчке узоре од којих си купио потезе?
„Енергија је саставни део љубави према кошарци а ја кошарку обожавам. Нисам имао једног или два узора. Увек сам волео да гледам Бодирогу, односно читаву ту генерацију српских кошаркаша која је много освојила и донела Србији“.

Евидентно је да су твоје игре од Мундобаскета значајно боље и пре свега - константније. Шта се променило?
„Не знам тачно. Можда би то боље рекли неки тренери или аналитичари. Могуће је да сам сазрео у кошаркашком и животном смислу И да се то осетили одмах на терену“.

ДАЈТЕ МИ НЕМАЊУ БЈЕЛИЦУ У ЦСКА

Многи сматрају да је на твоју промену доста утицало то што је Саша Ђорђевић дошао на позицију селектора, да ли има истине у томе?
„Са Салетом имам изванредну сарадњу И заиста је част радити са таквом кошаркашком величином. Сигурно је да и он има утицај на мене, као што су имали и други тренери“.

Да ли би могао однос са селектором Ђорђевићем да упоредиш са радом који свакодневно имаш са Димитрисом Итудисом у ЦСКА?
„Репрезентација И клуб нису исто, разлика је огромна. Клуб је посао и емоција, репрезентација је емоција и само емоција. Немогуће је поредити рад на припремама репрезентације и клуба јер је много мање времена за репрезентативне припреме, самим тим и тренер односно селектор има другачију улогу“.

Који тренер је имао највећи утицај на тебе и твој развој?
„Не могу да издвојим, сваки тренер је имао утицај јер ја као плејмејкер имам обавезу више да спроводим на терену све што тренер замисли, самим тим је и утицај на мене сталан. На сву срећу радио сам са много великих тренера и сваком дугујем захвалност“.

Када би могао да доведеш саиграча из репрезентације у ЦСКА, ко би то био и зашто?
„Немања Бјелица. Зато што је одличан кошаркаш“.

Да имаш могућност да изабереш једну легенду и једног садашњег, активног играча са којима би волео да играш у истом тиму - ко би то био?
„Од активних играча изабрао бих Крстића и Бјелицу, а од легенди… Изаберите ви, било кога из генерације која је 1995. године освојила Европско првенство у Атини“.

КАМП "ТЕО4" ОД ЛЕТА НА СРЕБРНОМ ЈЕЗЕРУ

Чаршија бруји да ће Милош Теодосић организовати камп, да ли је то истина?
„Истина је. Идеју стару неколико година сам почео да реализујем овог лета у готов производ, односно ТЕО4, како је има кампа, ћемо сви ми видети у јулу 2016.године. Тренутно су у току радови на изградњи четири нова терена од чега ће један бити покривен. Реновира се и хотел, односно место на којем ће деца бити смештена. Надам се да ћу имати успеха у својој намери да кошарци вратим макар део онога што ми је дала“.

Где ће камп бити организован?
„База кампа ТЕО4 биће Сребрно језеро. Које има сјајне услове за тренинг, али и одмор. Мислим да ће наши полазници имати све што им треба на располагању али пре свега ће добити много кошарке И кошаркашког знања“.

Реци нам, како је камп конципиран?
„Имаћемо четири смене. ТЕО4 почиње са радом 10.јула И трајаће до 11.августа. Свака смена ће имати свог главног тренера И његов помоћнике, као што ће свака група деце имати по два тренера. Јако је важно да свако дете добије пажњу и могућност да научи што више“.

Да ли постоји већ припремљен план о ком програму ће се радити?
„Постоји. Програм рада сам писао ја, али сам га наравно усагласио са познатим тренерским именима“.

Верујемо да ће та иста позната тренерска имена водити смене?
„Управо тако. Још увек сам у фази договора са сваким понаособ па не бих много откривао. Квалитет кампа је на првом месту а за то су кључни тренери“.

Да ли је камп интернационалног карактера, с обзиром на твој велики утицај у Русији, али и то да си популаран међу бројним генерацијама широм Европе?
„Да. Од прве године ћемо имати децу из иностранства И верујем да ће интересовање бити велико јер ипак је Србија земља кошарке И код нас може много да се научи“.

Знамо да си увек препун обавеза, утакмица, тренинга... Али, хоћеш ли стићи да се појавиш на кампу?
„Наравно. ТЕО4 ће свакако бити важан за мој распоред који јесте згуснут, али времена ће се наћи. Уосталом, морам да одиграм један баскет са најталентованијим клинцима. Деца су будућност и извор енергије, сигурно ћу и ја нешто од њих научити“.

ЗВЕЗДО, НЕ БРИНИ - ДОЋИ ЋУ ПРЕ ПЕНЗИЈЕ

Да ли пратиш Црвену звезду ове сезоне и резултате које прави?
„Пратим, наравно колико ми моје утакмице и обавезе дозволе. Честитам им на великом успеху и пласману у ТОП 16. Мислим да имају квалитетан тим И огромну подршку, највећу у Евролиги. Фактор атмосфере је веома значајан на сваком Звездином мечу, а атмосфера је за уживање заиста“.

Познато је одавно да је твоја жеља да заиграш за Црвену звезду. Када би навијачи могли да очекују Милоша Теодосића и да ли је могуће да се тако нешто догоди пре него што зађеш у позне играчке године?
„Ако се будем враћао, нећу то учинити у позним играчким годинама јер желим да конкретно помогнем на терену. Ипак, да ли ће тако бити заиста зависи од много фактора. За сада је то још увек далека прича, али видећемо у будућности“.

Коментари / 0

Оставите коментар