Intervju - Miloš Teodosić: Ono najbolje sa Srbijom tek dolazi!

"Nemanja Bjelica je igrač koji je ostavio najjači utisak na mene u 2015. godini, njega bih rado doveo u CSKA", rekao je kapiten Orlova.

Košarka 04.01.2016 | 12:20
Intervju - Miloš Teodosić: Ono najbolje sa Srbijom tek dolazi!

Medalja srebrnog odličja jeste dobra, ali Miloš Teodosić uvek želi više, želi bolje. Želi zlato. Od Deda Mraza poželeo je kartu za Rio za sve Orlove i sebe i prvi odlazak na Olimpijske igre po prvi put otkad je Srbija samostalna država. Na sve to sanja i da se „Bože pravde“ začuje i na najvećoj smotri, a da četi Aleksandra Đorđevića oko vrata zasija medalja zlatnog sjaja. Uprkos tome što je u karijeri već osvojio sijaset klupskih i individualnih priznanja, medalja, titula i pehara, jedan od najboljih organizatora igre današnjice svestan je samo jednog - da ono pravo tek predstoji. Na reprezentativnom i klupskom nivou.

Retko kada se pojavljuje u medijima i ne voli nešto preterano da se ističe. Ali, u 2016. godini odlučio je da okrene list i postane dostupniji za komentar, mišljenje i analizu. Zato je, između ostalog, rekao šta bi promenio u 2015, a šta želi u 2016. godini, kog saigrača bi doveo u CSKA, kada je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom, na kakvom to velikom projektu radi i kada planira da zaduži opremu Crvene zvezde...

Miloše, kako bi ocenio 2015. godinu? Da li je bila uspešna ili ne - u reprezentativnom i klupskom smislu?
„Klupsku godinu bih voleo da analiziram u maju 2016. jer je posmatram sezonski, ne kalendarski, I verujem da će biti uspešnija od prošle godine odnosno sezone. Reprezentativno gledano, polufinale EP svakako ne može biti neuspeh, ali želeli smo finale, želeli smo medalju, pa ne možemo biti do kraja zadovoljni. Dakle, utisci su mi polovični“.

Kada bi imao mogućnost da promeniš samo jednu stvar u 2015. godini, šta bi uradio drugačije?
„Pobedio bih Litvaniju u polufinalu“.

Nova godina je vreme kada mnogi "na papir" stave stvari koje bi voleli da učine u narednoj. Koje su tvoje želje za 2016. godinu?
„Zdravlje porodice je uvek na prvom mestu, I moje naravno. Želim i puno pobeda, odnosno trofeja, a na taj papir bih dodao i Rio, Olimpijske igre“.

Kada pogledaš na sve ono što si uradio u dosadašnjoj karijeri, koji je tvoj najveći uspeh koji si ostvario? Koje je najveće razočaranje?
„Najveći uspeh i dalje čekam, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. O razočaranjima neću mnogo, njih uvek brzo ostavim iza sebe, ne osvrćem se“.

Koji je momenat u tvojoj dosadašnjoj karijeri imao najveći uticaj?
„Mislim da je to bila 2009. godina i odlične igre u reprezentaciji Srbije. Posle toga je sve krenulo uzbrdo“.

Sve ono što si do sada uradio u CSKA je neverovatno, ali i dalje nedostaje ta Evroliga? Hoće li je biti ove sezone?
„Evroliga je svakako deo prethodnog pitanja o najvećem uspehu. CSKA ima kvalitet, motiv i sve ostalo što treba, nadam se da čemo posle dužeg vremena imati i sreće. Videćemo… Ima još mnogo mečeva pred nama, tek je gotova prva faza“.

Šta je CSKA potrebno da konačno uzme Evroligu?
„Kompleksno pitanje a i nije za mene. Na meni je, kao i na svakom drugom igraču, da uvek pružim maksimum na terenu“.

SRBIJA U RIJU? NA SVAKI IZAZOV GLEDAM OPTIMISTIČKI

Kakve su šanse da Srbija ode na Olimpijske igre?
„Za mene velike jer ja na svaki izazov gledam optimistički. Nadam se da ćemo dobiti pravo da budemo jedni od domaćina kvalifikacija, jer to bi jako uvećalo naše šanse. Svakako će biti komplikovano jer imaćemo malo vremena za pripreme i okupljanje zbog zgusnutog kalendara po ligama. Moraćemo da odigramo na iskustvo I da se koliko-toliko osvežimo posle napornih sezona, ali Srbija je najveći motiv za sve nas“.

Bili smo na samo pobedu od Rija, a sada nas čeka turnir na kojem ćemo morati da se takmičimo sa potencijalno izuzetno teškim protivnicima... Kako gledaš na to?
„Takav je sistem takmičenja. Što se mora, nije teško“.

Kako gledaš na partije koje Boban Marjanović, Nikola Jokić i Nemanja Bjelica pružaju u NBA ligi?
„Čestitam im na dobrim igrama. Siguran sam da će ostaviti trag u NBA ligi jer imaju veliki kvalitet“.

Vidiš li Bobija i Jokića u reprezentaciji u 2016. godini?
„Cenim njihovo umeće ali o reprezentativcima odlučuje selektor, pa ne bih ulazio u tu tematiku“.

Koji je srpski igrač ostavio najveći utisak na tebe u 2015. godini i zašto?
„Nemanja Bjelica. MVP Evrolige i poziv iz NBA lige su učinili da za mene Nemanja obeleži prošlu sezonu odnosno godinu“.

Košarkaški svet svakodnevno oduševljavaš asistencijama i potezima od kojih zastaje dah. Otkrij nam, odakle crpiš energiju da napraviš toliko odličnih poteza i da li si imao igračke uzore od kojih si kupio poteze?
„Energija je sastavni deo ljubavi prema košarci a ja košarku obožavam. Nisam imao jednog ili dva uzora. Uvek sam voleo da gledam Bodirogu, odnosno čitavu tu generaciju srpskih košarkaša koja je mnogo osvojila i donela Srbiji“.

Evidentno je da su tvoje igre od Mundobasketa značajno bolje i pre svega - konstantnije. Šta se promenilo?
„Ne znam tačno. Možda bi to bolje rekli neki treneri ili analitičari. Moguće je da sam sazreo u košarkaškom i životnom smislu I da se to osetili odmah na terenu“.

DAJTE MI NEMANJU BJELICU U CSKA

Mnogi smatraju da je na tvoju promenu dosta uticalo to što je Saša Đorđević došao na poziciju selektora, da li ima istine u tome?
„Sa Saletom imam izvanrednu saradnju I zaista je čast raditi sa takvom košarkaškom veličinom. Sigurno je da i on ima uticaj na mene, kao što su imali i drugi treneri“.

Da li bi mogao odnos sa selektorom Đorđevićem da uporediš sa radom koji svakodnevno imaš sa Dimitrisom Itudisom u CSKA?
„Reprezentacija I klub nisu isto, razlika je ogromna. Klub je posao i emocija, reprezentacija je emocija i samo emocija. Nemoguće je porediti rad na pripremama reprezentacije i kluba jer je mnogo manje vremena za reprezentativne pripreme, samim tim i trener odnosno selektor ima drugačiju ulogu“.

Koji trener je imao najveći uticaj na tebe i tvoj razvoj?
„Ne mogu da izdvojim, svaki trener je imao uticaj jer ja kao plejmejker imam obavezu više da sprovodim na terenu sve što trener zamisli, samim tim je i uticaj na mene stalan. Na svu sreću radio sam sa mnogo velikih trenera i svakom dugujem zahvalnost“.

Kada bi mogao da dovedeš saigrača iz reprezentacije u CSKA, ko bi to bio i zašto?
„Nemanja Bjelica. Zato što je odličan košarkaš“.

Da imaš mogućnost da izabereš jednu legendu i jednog sadašnjeg, aktivnog igrača sa kojima bi voleo da igraš u istom timu - ko bi to bio?
„Od aktivnih igrača izabrao bih Krstića i Bjelicu, a od legendi… Izaberite vi, bilo koga iz generacije koja je 1995. godine osvojila Evropsko prvenstvo u Atini“.

KAMP "TEO4" OD LETA NA SREBRNOM JEZERU

Čaršija bruji da će Miloš Teodosić organizovati kamp, da li je to istina?
„Istina je. Ideju staru nekoliko godina sam počeo da realizujem ovog leta u gotov proizvod, odnosno TEO4, kako je ima kampa, ćemo svi mi videti u julu 2016.godine. Trenutno su u toku radovi na izgradnji četiri nova terena od čega će jedan biti pokriven. Renovira se i hotel, odnosno mesto na kojem će deca biti smeštena. Nadam se da ću imati uspeha u svojoj nameri da košarci vratim makar deo onoga što mi je dala“.

Gde će kamp biti organizovan?
„Baza kampa TEO4 biće Srebrno jezero. Koje ima sjajne uslove za trening, ali i odmor. Mislim da će naši polaznici imati sve što im treba na raspolaganju ali pre svega će dobiti mnogo košarke I košarkaškog znanja“.

Reci nam, kako je kamp koncipiran?
„Imaćemo četiri smene. TEO4 počinje sa radom 10.jula I trajaće do 11.avgusta. Svaka smena će imati svog glavnog trenera I njegov pomoćnike, kao što će svaka grupa dece imati po dva trenera. Jako je važno da svako dete dobije pažnju i mogućnost da nauči što više“.

Da li postoji već pripremljen plan o kom programu će se raditi?
„Postoji. Program rada sam pisao ja, ali sam ga naravno usaglasio sa poznatim trenerskim imenima“.

Verujemo da će ta ista poznata trenerska imena voditi smene?
„Upravo tako. Još uvek sam u fazi dogovora sa svakim ponaosob pa ne bih mnogo otkrivao. Kvalitet kampa je na prvom mestu a za to su ključni treneri“.

Da li je kamp internacionalnog karaktera, s obzirom na tvoj veliki uticaj u Rusiji, ali i to da si popularan među brojnim generacijama širom Evrope?
„Da. Od prve godine ćemo imati decu iz inostranstva I verujem da će interesovanje biti veliko jer ipak je Srbija zemlja košarke I kod nas može mnogo da se nauči“.

Znamo da si uvek prepun obaveza, utakmica, treninga... Ali, hoćeš li stići da se pojaviš na kampu?
„Naravno. TEO4 će svakako biti važan za moj raspored koji jeste zgusnut, ali vremena će se naći. Uostalom, moram da odigram jedan basket sa najtalentovanijim klincima. Deca su budućnost i izvor energije, sigurno ću i ja nešto od njih naučiti“.

ZVEZDO, NE BRINI - DOĆI ĆU PRE PENZIJE

Da li pratiš Crvenu zvezdu ove sezone i rezultate koje pravi?
„Pratim, naravno koliko mi moje utakmice i obaveze dozvole. Čestitam im na velikom uspehu i plasmanu u TOP 16. Mislim da imaju kvalitetan tim I ogromnu podršku, najveću u Evroligi. Faktor atmosfere je veoma značajan na svakom Zvezdinom meču, a atmosfera je za uživanje zaista“.

Poznato je odavno da je tvoja želja da zaigraš za Crvenu zvezdu. Kada bi navijači mogli da očekuju Miloša Teodosića i da li je moguće da se tako nešto dogodi pre nego što zađeš u pozne igračke godine?
„Ako se budem vraćao, neću to učiniti u poznim igračkim godinama jer želim da konkretno pomognem na terenu. Ipak, da li će tako biti zaista zavisi od mnogo faktora. Za sada je to još uvek daleka priča, ali videćemo u budućnosti“.

Komentari / 0

Ostavite komentar