Интервју - Пековић: Ако нас неко нападне, умећемо да одговоримо!

У празничном интервјуу председник Партизана говорио о Душку Вујошевићу, Петру Божићу, Небојши Човићу...

Кошарка 04.01.2016 | 11:40
Интервју - Пековић: Ако нас неко нападне, умећемо да одговоримо!

Лако је бити велики када се побеђује, али је нешто сасвим друго стиснути петљу и доћи на чело клуба као што је Партизан у лето 2015. Управо тада је, готово као гром из ведра неба, на председничку функцију у најтрофејнијем српском кошаркашком клубу сео Никола Пековић.

Центар Минесоте и један од љубимаца навијача црно-белих у новогодишњем интервјуу за наш портал каже да је био свестан ризика које носи одлука о оваквом ангажману, али додаје да је спреман да се на све начине бори да Партизан врати на врх, где му је и место.

„Околности јесу тешке, али одлука није била. Једноставно, и Мирослав Берић и ја смо превелики Партизановци да бисмо рекли 'не' у тренуцима када смо клубу потребни. Можда неко сматра да смо посебно храбри што смо сада дошли и што смо своја имена поставили у тренуцима када је извесно да ситуација није добра, али ја на то не гледам тако. Партизан је већи од свих и наша је дужност да се за њега боримо и урадимо све што можемо да клуб поставимо на здраве ноге и потом га вратимо у врх“, рекао је Пековић.

Он додаје и да му географска удаљеност од Београда не представља проблем у вођену клуба у тандему са потпредседником Берићем.

"Одлично функционишемо. Модерне технологије нам омогућавају свакодневну комуникацију, тако да је сарадња на тај начин веома добра", каже црногорски центар, мада признаје да је лакше играти кошарку него бавити се „функционерским“ послом.

Тај посао подразумева и доношење одлука које не наилазе баш увек на одобравање свих навијача. Једна од њих је и та да се трофејним тренером Душком Вујошевићем не продужи сарадња. За овакву одлуку било је потребно храбрости?

„Био сам свестан и спреман на то. Као што сам рекао, Партизан је већи од сваког појединца и уверен сам да је одлука дугорочно добра за клуб. Да бисте радили у интересу клуба, не можете увек доносити само одлуке које су у датом тренутку популарне. Указали смо шансу младом тренеру у којег верујемо, који је дуго у клубу и зна шта значи Партизан. Клуб је на новом почетку и верујемо да је Петар Божић прави избор", истиче први човек црно-белих.

ЗВЕЗДУ ЖЕЛИМО УВЕК ДА ДОБИЈЕМО, НИЈЕ ЗАБРАЊЕНО С ЊОМ КОМУНИЦИРАТИ

Једна од ствари коју је Пековић урадио по доласку на функцију је и ручак са првим човек највећег ривала, Црвене звезде, Небојшом Човићем. Објаснио је зашто је то урадио.
“У свету није несвакидашња појава да председници клубова комуницирају међусобно. Ми ћемо на терену увек бити љути ривали и Партизан ће увек желети да Звезду, као и све остале, победи и остави иза себе. Ипак, то не значи да је забрањена комуникација са спортским ривалима. Напротив, она би требало да постоји, јер приликом заштите интереса наше кошарке, наши клубови би морали да формирају заједничке ставове. Наравно, уколико нас неко буде нападао, и те како ћемо умети да одговоримо. То се односи на све”, јасан је Пековић.

Председник Партизана сматра и да је у овом тренутку рано говорити о конкретној оцени онога што је урадила нова управа клуба.
“У оцени учинка ваља бити реалан и поново се вратити на почетну тачку. Главну ствар смо остварили, а то је да клуб преживи, јер су услови били такви да је само постојање Партизана било доведено у питање. Иако сам остваривањем тог првог циља задовољан, он је само полазна тачка за будуће потезе. Увек може боље и увек желим боље. Како од себе, тако и од својих сарадника, тренера и играча. Наравно, околности у којима је нова управа преузела дужност и стање које смо затекли некада диктирају темпо рада и условљавају да питања решавамо у ходу. Желим и уверен сам да ћемо у догледном периоду упоново учинити да Партизан буде моћан као што је био", поручио је он.

Једно од горућих питања у српској кошарци, а посебно у Партизану у актуелном тренутку су финансије. Пековић наводи да се ужурбано ради на поправљању стања, али истиче да је то посао који је тежак и не може да се уради „преко ноћи“.
"Ситуација је и даље веома тешка. Свакодневно смо у преговорима и са повериоцима и потенцијалним спонзорима. Требало би имати у виду да смо дужност преузели у последњој четвртини године када су компаније већ потрошиле или барем резервисале своје буџете. Паралелно преговарамо и за текуће ствари и за наредну сезону. Има помака, али не бих откривао детаље док се преговори не реализују".

БЕЗ ПОЈАЧАЊА...

Када је у питању ситуација на кошаркашком терену, црно-бели ове сезоне имају доста проблема у Јадранској лиги. Само једна победа дели их од последњепласираног тима у региону, Сутјеске из Никшића, а уочи те утакмице управа је пружила подршку тренеру Божићу. Оно што навијаче занима је, да ли је у плану довођење још неких појачања до 10. јануара када истиче рок за пријаву новајлија у Јадранској лиги.
“За сада не. Мада се не одричемо ни те могућности уколико се појави играч којег можемо да приуштимо и који може да донесе додатни квалитет под кошем“, објаснио је први човек Партизана.

Дуго, дуго клуб из Хумске није био у оваквој ситуацији, навијачи су навикнути годинама уназад на победе и трофеје, а Пековић истиче да је најважнија борба за дрес клуба која ће пре или касније донети резултате.
„Свако ко је у Партизану мора да зна шта навијачи од њега очекују. На првом месту, сви очекују да виде борбу за дрес Партизана од првог до последњег минута. Уколико виде борбу, опростиће и ако она у датом тренутку не донесе резултат. Наши навијачи се разумеју у кошарку и знају да ће борба пре или касније донети резултате које сви прижељкујемо. Због тога и имају стрпљења", изјавио је човек који је у дресу атинског Панатинаикоса био и клупски првак Европе.

Овај Бјелопољац, који ће 3. јануара напунити 30 година, каже да ће управа клуба сачекати крај сезоне како би дала свеобухватну оцену успешности.
“Хајде да за ту оцену сачекамо крај сезоне. Много тога је још у јеку да бих сад давао конкретан суд. До сада смо могли и боље и лошије. Сви памте како се сезона завршила, хајде да до краја урадимо све максимално што можемо, па ћемо подвући црту".

Када се говори о повратку Партизана на место које заслужује, не може да се избегне прича поновном наступу у Евролиги. Ипак, председник црно-белих истиче да не жели да поставља стриктне временске оквире.
„Наша жеља је да се то деси што пре. Али, нећемо давати обећања и постављати рокове. Важније је да створимо услове у којима ћемо када направимо тај корак, остати у друштву најбољих и константно ићи напред. Важније је да све урадимо како треба и не прескачемо кораке зарад инстант успеха којим би краткорочно само прикрили реалност", рекао је он, а на подпитање о тренутном сукобу ФИБА и Евролиге каже да ће Партизан бранити своје и интересе српске кошарке.

Пековић наводи и да би волео да у рад клуба укључи и друге бивше играче Партизана.
„Врло радо. Конкретних договора да неко преузме функцију тренутно нема, али врло радо. Многи индиректно већ помажу својим контактима и личним утицајем покушавају да помогну клубу у превазилажењу тренутне ситуације".

На питање да ли је реална опција да играчку каријеру можда заврши у Партизану, Пековић је дипломатски одговорио:
“Видећемо”.

ПРЕД БЈЕЛИЦОМ ТЕЖАК ПУТ, МАРЈАНОВИЋ ДА СЕ ПРИЛАГОДИ

Наравно, прича са Пековићем не би била комплетна без да се дотакнемо тема које се тичу и најбољег кошаркашког такмичења на свету. Црногорски центар се већ неко време опоравља од повреде и жељно ишчекује да поново истрчи на терен у дресу Минесота Тимбервулфса.
“Иде на боље,трудим се да се у што скорије време вратим на паркет. Лекари ће дати последњу реч“.

Минесота жели да се коначно поново избори за место у плеј-офу, мада ће то бити веома тежак задатак за Тимбервулфсе.
“Екипа представља микс младости и искуства. У питању је јако добро селектиран тим који ће тек да покаже све своје могућности. Наравно, пласман у плеј-оф нам је циљ. Потребно је да добијемо што више мечева од сада па до завршетка регуларног дела сезоне", навео је Пековић.

Претходна два месеца у америчким медијима доста се шпекулисало о могућности да Пековић после пет година напусти Минеаполис.
“У Минесоти сам и све што радим везано је за Тимбервулфсе. Размишљам о повратку на паркет и томе да екипа побеђује“, рекао је он.

Од летос друштво у Минесоти прави му и репрезентативац Србије Немања Бјелица. Да ли сматрате да се добро снашао у НБА лиги?
“Засад јесте. Ипак, пред њим је јако тежак пут који сваки европски играч мора да прође у НБА. Биће и тешких момената, али верујем да ће их он превазићи“.

Поред Бјелице, током лета у најјачу лигу на свету дошао је још један српски кошаркаш и то Пековићев колега из рекета, Бобан Марјановић који је обукао дрес Сан Антонио Спарса.
„Сви знамо на који начин Сан Антонио игра већ годинама. Моје мишљење је да би он требало да у што већој могућој мери прилагоди своју игру систему који код њих већ дуго постоји", посаветовао је Пековић некадашњег центра Хемофарма и Звезде.

Када су у питању планови за наставак играчке каријере, Пековић наводи да ће о томе размишљати када му истекне уговор са Тимбервулфсима.
"Имам још две године уговора са Минесота Тимбервулфсима и само сам на то концетрисан. Када се то буде ближило завршетку, размишљаћу о даљим одлукама", додао је он.

Коментари / 0

Оставите коментар