Intervju - Peković: Ako nas neko napadne, umećemo da odgovorimo!

U prazničnom intervjuu predsednik Partizana govorio o Dušku Vujoševiću, Petru Božiću, Nebojši Čoviću...

Košarka 04.01.2016 | 11:40
Intervju - Peković: Ako nas neko napadne, umećemo da odgovorimo!

Lako je biti veliki kada se pobeđuje, ali je nešto sasvim drugo stisnuti petlju i doći na čelo kluba kao što je Partizan u leto 2015. Upravo tada je, gotovo kao grom iz vedra neba, na predsedničku funkciju u najtrofejnijem srpskom košarkaškom klubu seo Nikola Peković.

Centar Minesote i jedan od ljubimaca navijača crno-belih u novogodišnjem intervjuu za naš portal kaže da je bio svestan rizika koje nosi odluka o ovakvom angažmanu, ali dodaje da je spreman da se na sve načine bori da Partizan vrati na vrh, gde mu je i mesto.

„Okolnosti jesu teške, ali odluka nije bila. Jednostavno, i Miroslav Berić i ja smo preveliki Partizanovci da bismo rekli 'ne' u trenucima kada smo klubu potrebni. Možda neko smatra da smo posebno hrabri što smo sada došli i što smo svoja imena postavili u trenucima kada je izvesno da situacija nije dobra, ali ja na to ne gledam tako. Partizan je veći od svih i naša je dužnost da se za njega borimo i uradimo sve što možemo da klub postavimo na zdrave noge i potom ga vratimo u vrh“, rekao je Peković.

On dodaje i da mu geografska udaljenost od Beograda ne predstavlja problem u vođenu kluba u tandemu sa potpredsednikom Berićem.

"Odlično funkcionišemo. Moderne tehnologije nam omogućavaju svakodnevnu komunikaciju, tako da je saradnja na taj način veoma dobra", kaže crnogorski centar, mada priznaje da je lakše igrati košarku nego baviti se „funkcionerskim“ poslom.

Taj posao podrazumeva i donošenje odluka koje ne nailaze baš uvek na odobravanje svih navijača. Jedna od njih je i ta da se trofejnim trenerom Duškom Vujoševićem ne produži saradnja. Za ovakvu odluku bilo je potrebno hrabrosti?

„Bio sam svestan i spreman na to. Kao što sam rekao, Partizan je veći od svakog pojedinca i uveren sam da je odluka dugoročno dobra za klub. Da biste radili u interesu kluba, ne možete uvek donositi samo odluke koje su u datom trenutku popularne. Ukazali smo šansu mladom treneru u kojeg verujemo, koji je dugo u klubu i zna šta znači Partizan. Klub je na novom početku i verujemo da je Petar Božić pravi izbor", ističe prvi čovek crno-belih.

ZVEZDU ŽELIMO UVEK DA DOBIJEMO, NIJE ZABRANJENO S NJOM KOMUNICIRATI

Jedna od stvari koju je Peković uradio po dolasku na funkciju je i ručak sa prvim čovek najvećeg rivala, Crvene zvezde, Nebojšom Čovićem. Objasnio je zašto je to uradio.
“U svetu nije nesvakidašnja pojava da predsednici klubova komuniciraju međusobno. Mi ćemo na terenu uvek biti ljuti rivali i Partizan će uvek želeti da Zvezdu, kao i sve ostale, pobedi i ostavi iza sebe. Ipak, to ne znači da je zabranjena komunikacija sa sportskim rivalima. Naprotiv, ona bi trebalo da postoji, jer prilikom zaštite interesa naše košarke, naši klubovi bi morali da formiraju zajedničke stavove. Naravno, ukoliko nas neko bude napadao, i te kako ćemo umeti da odgovorimo. To se odnosi na sve”, jasan je Peković.

Predsednik Partizana smatra i da je u ovom trenutku rano govoriti o konkretnoj oceni onoga što je uradila nova uprava kluba.
“U oceni učinka valja biti realan i ponovo se vratiti na početnu tačku. Glavnu stvar smo ostvarili, a to je da klub preživi, jer su uslovi bili takvi da je samo postojanje Partizana bilo dovedeno u pitanje. Iako sam ostvarivanjem tog prvog cilja zadovoljan, on je samo polazna tačka za buduće poteze. Uvek može bolje i uvek želim bolje. Kako od sebe, tako i od svojih saradnika, trenera i igrača. Naravno, okolnosti u kojima je nova uprava preuzela dužnost i stanje koje smo zatekli nekada diktiraju tempo rada i uslovljavaju da pitanja rešavamo u hodu. Želim i uveren sam da ćemo u doglednom periodu uponovo učiniti da Partizan bude moćan kao što je bio", poručio je on.

Jedno od gorućih pitanja u srpskoj košarci, a posebno u Partizanu u aktuelnom trenutku su finansije. Peković navodi da se užurbano radi na popravljanju stanja, ali ističe da je to posao koji je težak i ne može da se uradi „preko noći“.
"Situacija je i dalje veoma teška. Svakodnevno smo u pregovorima i sa poveriocima i potencijalnim sponzorima. Trebalo bi imati u vidu da smo dužnost preuzeli u poslednjoj četvrtini godine kada su kompanije već potrošile ili barem rezervisale svoje budžete. Paralelno pregovaramo i za tekuće stvari i za narednu sezonu. Ima pomaka, ali ne bih otkrivao detalje dok se pregovori ne realizuju".

BEZ POJAČANJA...

Kada je u pitanju situacija na košarkaškom terenu, crno-beli ove sezone imaju dosta problema u Jadranskoj ligi. Samo jedna pobeda deli ih od poslednjeplasiranog tima u regionu, Sutjeske iz Nikšića, a uoči te utakmice uprava je pružila podršku treneru Božiću. Ono što navijače zanima je, da li je u planu dovođenje još nekih pojačanja do 10. januara kada ističe rok za prijavu novajlija u Jadranskoj ligi.
“Za sada ne. Mada se ne odričemo ni te mogućnosti ukoliko se pojavi igrač kojeg možemo da priuštimo i koji može da donese dodatni kvalitet pod košem“, objasnio je prvi čovek Partizana.

Dugo, dugo klub iz Humske nije bio u ovakvoj situaciji, navijači su naviknuti godinama unazad na pobede i trofeje, a Peković ističe da je najvažnija borba za dres kluba koja će pre ili kasnije doneti rezultate.
„Svako ko je u Partizanu mora da zna šta navijači od njega očekuju. Na prvom mestu, svi očekuju da vide borbu za dres Partizana od prvog do poslednjeg minuta. Ukoliko vide borbu, oprostiće i ako ona u datom trenutku ne donese rezultat. Naši navijači se razumeju u košarku i znaju da će borba pre ili kasnije doneti rezultate koje svi priželjkujemo. Zbog toga i imaju strpljenja", izjavio je čovek koji je u dresu atinskog Panatinaikosa bio i klupski prvak Evrope.

Ovaj Bjelopoljac, koji će 3. januara napuniti 30 godina, kaže da će uprava kluba sačekati kraj sezone kako bi dala sveobuhvatnu ocenu uspešnosti.
“Hajde da za tu ocenu sačekamo kraj sezone. Mnogo toga je još u jeku da bih sad davao konkretan sud. Do sada smo mogli i bolje i lošije. Svi pamte kako se sezona završila, hajde da do kraja uradimo sve maksimalno što možemo, pa ćemo podvući crtu".

Kada se govori o povratku Partizana na mesto koje zaslužuje, ne može da se izbegne priča ponovnom nastupu u Evroligi. Ipak, predsednik crno-belih ističe da ne želi da postavlja striktne vremenske okvire.
„Naša želja je da se to desi što pre. Ali, nećemo davati obećanja i postavljati rokove. Važnije je da stvorimo uslove u kojima ćemo kada napravimo taj korak, ostati u društvu najboljih i konstantno ići napred. Važnije je da sve uradimo kako treba i ne preskačemo korake zarad instant uspeha kojim bi kratkoročno samo prikrili realnost", rekao je on, a na podpitanje o trenutnom sukobu FIBA i Evrolige kaže da će Partizan braniti svoje i interese srpske košarke.

Peković navodi i da bi voleo da u rad kluba uključi i druge bivše igrače Partizana.
„Vrlo rado. Konkretnih dogovora da neko preuzme funkciju trenutno nema, ali vrlo rado. Mnogi indirektno već pomažu svojim kontaktima i ličnim uticajem pokušavaju da pomognu klubu u prevazilaženju trenutne situacije".

Na pitanje da li je realna opcija da igračku karijeru možda završi u Partizanu, Peković je diplomatski odgovorio:
“Videćemo”.

PRED BJELICOM TEŽAK PUT, MARJANOVIĆ DA SE PRILAGODI

Naravno, priča sa Pekovićem ne bi bila kompletna bez da se dotaknemo tema koje se tiču i najboljeg košarkaškog takmičenja na svetu. Crnogorski centar se već neko vreme oporavlja od povrede i željno iščekuje da ponovo istrči na teren u dresu Minesota Timbervulfsa.
“Ide na bolje,trudim se da se u što skorije vreme vratim na parket. Lekari će dati poslednju reč“.

Minesota želi da se konačno ponovo izbori za mesto u plej-ofu, mada će to biti veoma težak zadatak za Timbervulfse.
“Ekipa predstavlja miks mladosti i iskustva. U pitanju je jako dobro selektiran tim koji će tek da pokaže sve svoje mogućnosti. Naravno, plasman u plej-of nam je cilj. Potrebno je da dobijemo što više mečeva od sada pa do završetka regularnog dela sezone", naveo je Peković.

Prethodna dva meseca u američkim medijima dosta se špekulisalo o mogućnosti da Peković posle pet godina napusti Mineapolis.
“U Minesoti sam i sve što radim vezano je za Timbervulfse. Razmišljam o povratku na parket i tome da ekipa pobeđuje“, rekao je on.

Od letos društvo u Minesoti pravi mu i reprezentativac Srbije Nemanja Bjelica. Da li smatrate da se dobro snašao u NBA ligi?
“Zasad jeste. Ipak, pred njim je jako težak put koji svaki evropski igrač mora da prođe u NBA. Biće i teških momenata, ali verujem da će ih on prevazići“.

Pored Bjelice, tokom leta u najjaču ligu na svetu došao je još jedan srpski košarkaš i to Pekovićev kolega iz reketa, Boban Marjanović koji je obukao dres San Antonio Sparsa.
„Svi znamo na koji način San Antonio igra već godinama. Moje mišljenje je da bi on trebalo da u što većoj mogućoj meri prilagodi svoju igru sistemu koji kod njih već dugo postoji", posavetovao je Peković nekadašnjeg centra Hemofarma i Zvezde.

Kada su u pitanju planovi za nastavak igračke karijere, Peković navodi da će o tome razmišljati kada mu istekne ugovor sa Timbervulfsima.
"Imam još dve godine ugovora sa Minesota Timbervulfsima i samo sam na to koncetrisan. Kada se to bude bližilo završetku, razmišljaću o daljim odlukama", dodao je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar