Анализа: Који играчи су незадовољни, а који срећни напустили "вечите"?

Доскорашњи кошаркаш Партизана Данило Андушић је пре неколико дана објавио како незадовољан напушта вољени клуб. Није ово једини такав случај који је потресао вечите ривале, код којих је било и неких сјајних растанака.

Кошарка 04.01.2016 | 22:40
Анализа: Који играчи су незадовољни, а који срећни напустили "вечите"?

Ево који су то трансфери потресли или обрадовали црвено, односно црно-беле.

Партизан: Задовољни

Прво име је свакако Жофри Ловерњ, садашњи стартни центар Денвера, који је праву афирмацију доживео у дресу Партизана који је тада са клупе предводио Душко Вујошевић. Француз је у црно-беле стигао 2012.из Валенсије у којој није добијао прилику да се покаже. Помало срећна околност по њега била је повреда Друа Гордона, након које је Жо постао први крилни центар београдске екипе. Сјајно се снашао репрезентативац Француске у новој ситуацији у којој је у подмлађеном саставу Партизана играо једну од кључних улога. Велико признање Вујошевић му је указао капитенском траком, којом је постао први страни капитен у историји славног српског клуба. Са Партизаном је освојио један шампионски прстен Јадранске лиге и два национална првенства Србије.

Никола Пековић је друго име на овој листи. Црногорски центар, још један НБА играч, остао је дуго упамћен након свог одласка из црно-белих 2008. године. Три године касније за време локаута у НБА лиги вратио се у Партизан како би помогао тиму у Евролиги и регионалном шампионату. Након финансијског краха Партизана Пековић је постао председник клуба, где је одмах направио неколико промена, пре свега у поправљању односа са вечитим ривалом али и сменом миљеника "гробара" Душка Вујошевића, на чије је место поставио Петра Божића.

У последњој сезони у којој је Партизан нешто освојио Богдан Богдановић био је апсолутни лидер тима. Предводио је црно-беле у свим такмичењима која су играли те сезоне, а одлазак из Партизана остаће упамћен по нестварној серији од 123 поена на четири финална меца плеј-офа српске Суперлиге где је Партизану противник био вечити ривал - Црвена звезда. Са београдским клубом освојио је многе трофеје (четири Суперлиге Србије, два Купа Радивоја Кораћа и исто толико Јадранских лига), а поред пехара добијао је и разна признања, попут "Звезде у успону" од стране Евролиге и неколико МВП награда.

Партизан: Незадовољни

Најсвежији на тој листи свакако је Данило Андушић, повратник у редове Партизана. Очекивало се много више од њега, али он то није показао јер му је минутажа била и више него мала. Крилни кошаркаш готово никада није улазио у игру током прве деонице, а некада би се десило да на паркет не закорачи пре старта другог полувремена. Незадовољан својим статусом у екипи одлучио се на раскид уговора са клубом и у отвореном писму изнео све шта му је сметало.

Почетком, сада већ прошле 2015. године раскид са Партизаном затражио је Ðорђе Гагић. Много прашине иза себе подигао је одлазак центра у редове Газијантепа, јер је Гагић проглашен издајником, иако није прихватио финансијски примамљиву понуду Црвене звезде. Тек месец дана након раскида уговора јавно се огласио поводом одлуке да напусти црно-бели тим. Ðорде је навео да није био задовољан минутажом коју му је указивао Душко Вујошевић, јер како он сам каже "Није играч за клупу".

Никола Лончар професионалну каријеру почео је у црно-белом дресу 1989. године, у коме је провео шест успешних сезона, након којих је прешао у редове славног Реал Мадрида. После десет година играња у многобројним европским екипама одлучио је да се врати у тим са којим се 1992. освојио титулу првака Европе. Ипак, каријеру није завршио у вољеном клубу јер је већ након пет месеци добио отказ од клуба уз помало нејасно објашњење како "игра лошу одбрану, троши много лопти и прави сенку Урошу Трипковићу".

Звезда: Задовољни

Након најуспешније сезоне у историји клуба са Малог Калемегданда тим је напустио Бобан Марјановић. Један од кључних играча црвено-белих у сезони у којој су освојили регионалну лигу, Куп Радивоја Кораћа и титулу шампиона Србије одлучио је да напусти Београд и да се опроба у најјачој кошаркашкој лиги на свету. Проблеми за српску кошарку настали су када су челни људи Сан Антонија, новог Бобијевог клуба, забранили центру да наступа на Европском првенству 2015.

Легенда клуба Игор Ракочевић имао је три мандата у Црвеној звезди, у којој је запоцео своју пофесионалну каријеру, али што је још битније у њој је ту исту каријеру и завршио. Свакако један од најупечатљивијих одлазака из Црвене звезде био је онај у којем су га "Делије" испратиле у пензију након 18 година активног бављења овим спортом. Велико признање стигло је на адресу Ракочевића када је проглашен за потпредседника Кошаркашког Савеза Србије.

Трећи на нашој листи је још један од кошаркаша који је тим напустио након најуспешније сезоне у историји клуба. Реч је о Николи Калинићу чији је трансфер у Фенербахче постао рекордан за клуб из Београда по обештецењу које су добили на свој рачун. Наиме, прелазак крилног играча у клуб из Истанбула коштао је Турке милион евра. Захваљујући сјајним паријама у црвено-белом дресу Калинић је постао један од стандардних играча и у дресу "орлова".

Звезда: Незадовољни

Најсвежији пример играча који незадовољан одлази из Црвене звезде био је Софоклис Скорцанитис. Грчки кошаркаш дошао је у тим Дејана Радоњића као замена за Бобана Марјановића, али партије најтежег европског центра нису биле ни близу очекиваним. Само два месеца након доласка у престоницу Србије, Софо је спаковао своје кофере, раскинуо уговор са црвено-белима и кренуо пут Солуна у којем је нашао нови ангажман.

Један одлазак из "нафталина" је, својевремено, био веома буран. Више од 20 година прошло је од када је Дејан Томашевић напустио црвене боје и на себе обукао дрес највећег Звездиног ривала - Партизана. Дејан је изјавио да је његова најбоља одлука у каријери била управо та да црвене шаре замени црним, али се осврће на чињеницу да му то моги нису никада опростили, међу којима је и његов отац. Говорио је Томашевић и о најтежим тренуцима, а то су "моменти у којима је трпео увреде од навијача бившег клуба".

Није баш претерано среће са вољеним клубом имао ни Тадија Драгићевић, који је у три наврата бранио боје Црвене звезде. Први професионални уговор понудили су му управо београдски црвено-бели за које у дебитантској сезони није добијао превелику шансу. Послат је на једногодишњу позајмицу у Мега Визуру, одакле се вратио и постао једна од битнијих карика у ланцу клуба са Малог Калемегдана. Други мандат окончан је урученим отказом услед финансијских проблема 2010, док је последњи пут (за сада) напустио Звезду након истека уговора, када му клуб није понудио нови, јер су ангажовани млађи кошаркаши попут Калинића и Дангубића.

Коментари / 0

Оставите коментар