Analiza: Koji igrači su nezadovoljni, a koji srećni napustili "večite"?

Doskorašnji košarkaš Partizana Danilo Andušić je pre nekoliko dana objavio kako nezadovoljan napušta voljeni klub. Nije ovo jedini takav slučaj koji je potresao večite rivale, kod kojih je bilo i nekih sjajnih rastanaka.

Košarka 04.01.2016 | 22:40
Analiza: Koji igrači su nezadovoljni, a koji srećni napustili "večite"?

Evo koji su to transferi potresli ili obradovali crveno, odnosno crno-bele.

Partizan: Zadovoljni

Prvo ime je svakako Žofri Lovernj, sadašnji startni centar Denvera, koji je pravu afirmaciju doživeo u dresu Partizana koji je tada sa klupe predvodio Duško Vujošević. Francuz je u crno-bele stigao 2012.iz Valensije u kojoj nije dobijao priliku da se pokaže. Pomalo srećna okolnost po njega bila je povreda Drua Gordona, nakon koje je Žo postao prvi krilni centar beogradske ekipe. Sjajno se snašao reprezentativac Francuske u novoj situaciji u kojoj je u podmlađenom sastavu Partizana igrao jednu od ključnih uloga. Veliko priznanje Vujošević mu je ukazao kapitenskom trakom, kojom je postao prvi strani kapiten u istoriji slavnog srpskog kluba. Sa Partizanom je osvojio jedan šampionski prsten Jadranske lige i dva nacionalna prvenstva Srbije.

Nikola Peković je drugo ime na ovoj listi. Crnogorski centar, još jedan NBA igrač, ostao je dugo upamćen nakon svog odlaska iz crno-belih 2008. godine. Tri godine kasnije za vreme lokauta u NBA ligi vratio se u Partizan kako bi pomogao timu u Evroligi i regionalnom šampionatu. Nakon finansijskog kraha Partizana Peković je postao predsednik kluba, gde je odmah napravio nekoliko promena, pre svega u popravljanju odnosa sa večitim rivalom ali i smenom miljenika "grobara" Duška Vujoševića, na čije je mesto postavio Petra Božića.

U poslednjoj sezoni u kojoj je Partizan nešto osvojio Bogdan Bogdanović bio je apsolutni lider tima. Predvodio je crno-bele u svim takmičenjima koja su igrali te sezone, a odlazak iz Partizana ostaće upamćen po nestvarnoj seriji od 123 poena na četiri finalna meca plej-ofa srpske Superlige gde je Partizanu protivnik bio večiti rival - Crvena zvezda. Sa beogradskim klubom osvojio je mnoge trofeje (četiri Superlige Srbije, dva Kupa Radivoja Koraća i isto toliko Jadranskih liga), a pored pehara dobijao je i razna priznanja, poput "Zvezde u usponu" od strane Evrolige i nekoliko MVP nagrada.

Partizan: Nezadovoljni

Najsvežiji na toj listi svakako je Danilo Andušić, povratnik u redove Partizana. Očekivalo se mnogo više od njega, ali on to nije pokazao jer mu je minutaža bila i više nego mala. Krilni košarkaš gotovo nikada nije ulazio u igru tokom prve deonice, a nekada bi se desilo da na parket ne zakorači pre starta drugog poluvremena. Nezadovoljan svojim statusom u ekipi odlučio se na raskid ugovora sa klubom i u otvorenom pismu izneo sve šta mu je smetalo.

Početkom, sada već prošle 2015. godine raskid sa Partizanom zatražio je Ðorđe Gagić. Mnogo prašine iza sebe podigao je odlazak centra u redove Gazijantepa, jer je Gagić proglašen izdajnikom, iako nije prihvatio finansijski primamljivu ponudu Crvene zvezde. Tek mesec dana nakon raskida ugovora javno se oglasio povodom odluke da napusti crno-beli tim. Ðorde je naveo da nije bio zadovoljan minutažom koju mu je ukazivao Duško Vujošević, jer kako on sam kaže "Nije igrač za klupu".

Nikola Lončar profesionalnu karijeru počeo je u crno-belom dresu 1989. godine, u kome je proveo šest uspešnih sezona, nakon kojih je prešao u redove slavnog Real Madrida. Posle deset godina igranja u mnogobrojnim evropskim ekipama odlučio je da se vrati u tim sa kojim se 1992. osvojio titulu prvaka Evrope. Ipak, karijeru nije završio u voljenom klubu jer je već nakon pet meseci dobio otkaz od kluba uz pomalo nejasno objašnjenje kako "igra lošu odbranu, troši mnogo lopti i pravi senku Urošu Tripkoviću".

Zvezda: Zadovoljni

Nakon najuspešnije sezone u istoriji kluba sa Malog Kalemegdanda tim je napustio Boban Marjanović. Jedan od ključnih igrača crveno-belih u sezoni u kojoj su osvojili regionalnu ligu, Kup Radivoja Koraća i titulu šampiona Srbije odlučio je da napusti Beograd i da se oproba u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Problemi za srpsku košarku nastali su kada su čelni ljudi San Antonija, novog Bobijevog kluba, zabranili centru da nastupa na Evropskom prvenstvu 2015.

Legenda kluba Igor Rakočević imao je tri mandata u Crvenoj zvezdi, u kojoj je zapoceo svoju pofesionalnu karijeru, ali što je još bitnije u njoj je tu istu karijeru i završio. Svakako jedan od najupečatljivijih odlazaka iz Crvene zvezde bio je onaj u kojem su ga "Delije" ispratile u penziju nakon 18 godina aktivnog bavljenja ovim sportom. Veliko priznanje stiglo je na adresu Rakočevića kada je proglašen za potpredsednika Košarkaškog Saveza Srbije.

Treći na našoj listi je još jedan od košarkaša koji je tim napustio nakon najuspešnije sezone u istoriji kluba. Reč je o Nikoli Kaliniću čiji je transfer u Fenerbahče postao rekordan za klub iz Beograda po obeštecenju koje su dobili na svoj račun. Naime, prelazak krilnog igrača u klub iz Istanbula koštao je Turke milion evra. Zahvaljujući sjajnim parijama u crveno-belom dresu Kalinić je postao jedan od standardnih igrača i u dresu "orlova".

Zvezda: Nezadovoljni

Najsvežiji primer igrača koji nezadovoljan odlazi iz Crvene zvezde bio je Sofoklis Skorcanitis. Grčki košarkaš došao je u tim Dejana Radonjića kao zamena za Bobana Marjanovića, ali partije najtežeg evropskog centra nisu bile ni blizu očekivanim. Samo dva meseca nakon dolaska u prestonicu Srbije, Sofo je spakovao svoje kofere, raskinuo ugovor sa crveno-belima i krenuo put Soluna u kojem je našao novi angažman.

Jedan odlazak iz "naftalina" je, svojevremeno, bio veoma buran. Više od 20 godina prošlo je od kada je Dejan Tomašević napustio crvene boje i na sebe obukao dres najvećeg Zvezdinog rivala - Partizana. Dejan je izjavio da je njegova najbolja odluka u karijeri bila upravo ta da crvene šare zameni crnim, ali se osvrće na činjenicu da mu to mogi nisu nikada oprostili, među kojima je i njegov otac. Govorio je Tomašević i o najtežim trenucima, a to su "momenti u kojima je trpeo uvrede od navijača bivšeg kluba".

Nije baš preterano sreće sa voljenim klubom imao ni Tadija Dragićević, koji je u tri navrata branio boje Crvene zvezde. Prvi profesionalni ugovor ponudili su mu upravo beogradski crveno-beli za koje u debitantskoj sezoni nije dobijao preveliku šansu. Poslat je na jednogodišnju pozajmicu u Mega Vizuru, odakle se vratio i postao jedna od bitnijih karika u lancu kluba sa Malog Kalemegdana. Drugi mandat okončan je uručenim otkazom usled finansijskih problema 2010, dok je poslednji put (za sada) napustio Zvezdu nakon isteka ugovora, kada mu klub nije ponudio novi, jer su angažovani mlađi košarkaši poput Kalinića i Dangubića.

Komentari / 0

Ostavite komentar