Павловић: Ове сезоне, Звезда учи да остане на врху!

Директор Звезде отворено открива за МОНДО како је изгледала полусезона шампиона Србије из угла спортског сектора клуба. Отворено о промашајима, погоцима, Радоњићу, именима играча за које није било довољно новца...

Кошарка 03.01.2016 | 20:20
Павловић: Ове сезоне, Звезда учи да остане на врху!

Закључно са доласком Таренса Кинзија, растанцима са тројицом играча и почетком Топ 16 фазе Евролиге, КК Црвена звезда Телеком коначно је почела други део такмичарске 2015/16.

Утисак је да су на Малом Калемегдану одахнули у понедељак у 18.00 часова, када је прошао крајњи рок лиценцирања екипе за наставак евролигашке сезоне.

Од тог дана, фокус је потпуно пребачен у халу Пионир, на тренинге екипе Дејана Радоњића, која је 31. децембра допутовала из Истанбула у Београд, на дочек Нове године, око које неће имати прилику да празнује, јер ће 4. јануара играти против Цедевите у "Пиониру".

У осврту на све што је клуб прошао ове сезоне, али и претходних година, спортски директор Звезде Мирко Павловић пристао је да у новогодишњем интервјуу за МОНДО пружи конкретне и детаљне одговоре на најзанимљивија питања.

Према његовим речима, осврт на турбулентну завршницу "прелазног рока" немогуће је направити без подсећања на околности које су претходиле сезони.

"На крају такмичарске 2014/15 нашли смо се у изузетно тешкој позицији. Две и по сезоне рада је било потребно Дејану Радоњићу и његовом стручном стабу да би се направила шампионска генерација, која је донела велико славље на Калемегдан после 17 година поста. Међутим, одмах након тога уследили су, нажалост, оправдани одласци великог броја играча. Петорица су отишла, суочили смо се са тежим повредама двојице репрезентативаца - Митровића и Дангубића, што чини одсуство седморице из те генерације. И то седморице протагониста историјског успеха, који су просто нестали из тима"

"То су огромне промене, превелике и захтевале су да у изузетно тешким околностима формирамо и уклопимо скроз нову екипу. Константно су нас пратиле повреде, од Тејићеве уочи припрема, до Симоновићеве, за коју се надамо да је последња у низу. Ротација је била смањена и на тренингу и на утакмицама, а паралелено смо бирали странце и бивали одбијани од многих из финансијских разлога... Чинило нам се као да нас је неко урекао, као да радимо Сизифов посао, у којем није било краја проблемима. Превише одлука се великом брзином доносило од којих су очигледно неке биле лоше, јер смо просто били принуђени да мењамо играче који се очигледно нису добро адаптирали. И стварно нисмо могли да дочекамо 28. децембар, да формирамо коначну екипу за ову сезону и да коначно кренемо да радимо у миру"

ЗВЕЗДУ ОДБИЈАЛИ ПРАЈС, ДЕНТМОН, ГРИН, ТОМАС...

Када је конципиран састав у којем ће црвено-бели наставити сезону, Радоњић је констатовао да Звезда доласком Мицића заокружује костур тима за такмичарску 2016/17. Сутрадан је плејмејкер и допутовао у Београд, два дана касније договорен је и долазак Таренса Кинзија...

"Пуно дешавања је било у ходу. Реаговало се на повреде или на пример на ситуацију која се десила са Вилијамсом. Потребно је било стално пратити тржиште, ослушкивати који играчи евентуално имају жељу да из било ког разлога изађу из уговора. Истовремено, пратили смо и развојну лигу, играче који су чекали такозвани 'НБА цалл уп' и оне који су евентуално били спремни да спусте своје финансијске услове и крену ка Европи", каже Павловић.

У различитим периодима сезоне, велики број имена доводио се у везу са црвено-белима. Спортски директор Звезде конкретно је одговорио ко је све био на дугачком списку жеља.

"И јесам и нисам изненађен колико нас је играча одбило од почетка лета, па скоро до 28. децембра. Еј-Џеј Прајс, Џастин Дентмон, Ерик Грин, Дешон Томас... То су само неки који су 'прескакали' наше финансијске понуде, а чак и спортске понуде, јер су се уместо наступа у Топ 16 Евролиге одлучили да наставе у развојној лиги, да би евентуално заиграли НБА".

"Ипак, после свега, у овом тренутку смо изузетно задовољни решењима које смо нашли у последњим моментима за регистрацију играча. Мицић и Кинзи су идеални профили играча и верујем да ће се сјајно уклопити и да ће нам пуно дати ове сезоне".

Од почетка сезоне, Звезду су напустила тројица играча, уз још нерешен статус Гала Мекела, на кога Радоњић више не рачуна. Екипа је коригована у ходу, укључујући и стављање у други план Стефана Настића.

Који су били конкретни разлози долазака и одлазака оних који нису задовољили?

"Промене су изведене из простог разлога - странац мора да прави разлику, а тога просто на терену није било. Сва тројица која су отишла су сигурно добри играчи, али се сада ипак може дефинитивно рећи да се појачања нису уклопила у наш систем. Мислим да су повреде Дангубића и Митровића пореметиле њихово уклапање. То је донело губитак квалитета, велике осцилације и њима отежало улогу. Због такве ситуације, сматрам да је сезона за сада резултатски одлична. Са свим овим проблемима и грешкама, улазак у Топ 16 фазу постаје још већи резултат и показује нашу снагу", рекао је Павловић, па пристао да пружи и појединачну анализу.

"И ЗВЕЗДА ЈЕ МНОГО ДАЛА МАРКУСУ; СОФО ЈЕ ИМАО ЖЕЉУ, АЛИ..."

- Вилијамс и Скорцанитис

"Кад су у питању доласци играча, зна се да смо увек последњи у реду на тржишту играча. Пре свега због финансија. Некад се окрећемо играчима који су у одређеном паду, па покушавамо да их играчки рехабилитујемо. На пример, са Вилијамсом смо то успели прошле сезоне. Код нас је играо најбоље у каријери, Звезда му је много дала, а не само он њој. О растанку с њим је довољно речено и не бих се на том месту понављао. Код Софоклиса није био случај као са Маркусом прошле сезоне. Имао је велику жељу, али просто није могао да изнесе дату улогу. Његов начин игре пореметио је нашу филозофију, коју је Дејан свих ових година градио. Највећи проблем су били скок и транзиција"

- Мекел

"После Софоа је било потребно да доведемо одређене типове играча, али није их било лако наћи, поготово уз услове које ми нудимо. Што се тиче Мекела, он је можда пружао и најбоље партије у АБА лиги, ако се посматра статистика, али амбијент који се створио око њега, везан за повратак Вилијамса, очигледно је и њега спутао да пружа партије које је пружао у свим претходним клубовима за које је играо и у којима је освајао титуле"

- Томпсон

"Рајан је играч који је дошао у Звезду са превише респекта. Просто, није играо као странац, већ је очигледно сам себи стварао притисак, који са себе није могао да скине од почетка, па до разлаза. У свим претходним клубовима имао је изванредне бројке и шутирао је у високим процентима. Код нас се то није десило, а имао је сталну подршку. Изванредно се понашао, био је прави професионалац и био је увек позитиван. Односи сва три странца су били исти и ту није било никаквих проблема. Било је јако важно да у свим променама задржимо добру атмосферу... У томе смо успели"

- Настић

"Настић је доведен као трећи центар, са идејом да помогне на тренингу и наравно утакмицама, знајући да Софо игра у смањеној минутажи. Софовим одласком, позиција у тиму се променила, али је разговарано са њим, Стефан је сјајан момак и позитиван. Млад је играч, који вредно тренира и коме ће се због свега тога, уверен сам, све добро вратити. Веома је важан сада у нашем програму".

Док се сезона захуктавала, у Звезду су почела да стижу појачања. Прве промене донели су "потписи" Марка Симоновића и Владимира Штимца, потом и Квинсија Милера, чији је долазак на место повређеног капитена на неки начин и "преломио" полусезону.

"Реакције на промене и повреде су биле добре. Знали смо да ће се Симоновић и Штимац брзо адаптирати. Били су ту, а сада су још бољи. Симоновић је очигледно смиренији и сталоженији и то се види кроз његове добре проценте, а кроз допринос у одбрани се види и да је искуснији. И Штимац се вратио искуснији, са њим смо добили скок игру, а самим тим и бољу транзицију. Увек наступа са великом енергијом, не само на утакмицама, већ и на сваком тренингу. Његовим доласком је интензитет тренинга значајно порастао. Пуно квалитетног нам је донео"

"Што се тиче Милера, многи ће се сетити спекулација да смо тражили играча на позицији 'три на четири'. Оног момента кад се Лука повредио морали смо брзо да реагујемо. У бази података имали смо име Квинсија Милера и он је био идеално решење, јер нам је тада мањкало нападачког талента и луцидности. Како је крочио у Пионир одмах на првим тренинзима, а потом и на евролигашким утакмицама, узео је све што му је дато, показао раскошан таленат и инстинкт стрелца, победника. Јако радује и то што показује велику жељу да игра одбрану у утакмицама када нема толики нападачки допринос. У неколико АБА утакмица је својим карактером и приступом повукао екипу ка победи, што је јако важно".

Уз анализу учинка странаца и новајлија, Павловић је посебно истакао лидерски тандем Јовић - Цирбес.

"Стефан постаје свестан да може међу великане српске кошарке на својој позицији, а то мислим зато што је један од ретких тако нападачки креативних, а способних да играју врхунску одбрану. Просто, веома је опасан у оба смера. Такав профил плејмејкера српска кошарка још није имала. Али, мора да настави да ради и да остане свестан шансе коју има. Такође морам да приметим и да Цирбесове игре ове године не изненађују, кад се зна да су кроз Дејанове руке прошли центри Никола Вучевић, Бојан Дубљевић и Бобан Марјановић. Маик полако, али сигурно иде њиховим стопама. Међутим, и за њега исто важи - мора да настави квалитетно да ради и да буде посвећен кошарци"

"НАДАМ СЕ ДА РАДОЊИЋ ОСТАЈЕ ЈОШ ДУГО С НАМА"

У најтежим тренуцима, после убедљивих пораза, гласне су биле критике на рачун Дејана Радоњића, а председник клуба Небојша Човић је тада и јавно говорио о његовој позицији, чврсто уверавајући да клуб стоји иза тренера.

Упитан за позицију шефа стручног штаба, Павловић констатује да је подршка Радоњићу са свих нивоа клуба сасвим нормална, уз објашњење да је тренеру Звезде и потребно потпуно поверење у тренутном процесу - стварања још једног новог тима.

"Дејан је после пораза на великом удару и то је било нормално у Црвеној звезди, али ће и то временом избледети, јер је потпуно јасно већ сада да је поставио систем Звездине игре на терену. Његова филозофија кошаркашке игре је ушла у крв Звездиних играча - то су чврста и агресивна одбрана, дисциплинован напад, модерна кошарка, која је препозната у целој Европи. За то добијамо похвале врхунских кошаркашких ауторитета, као што су Душан Ивковић, Светислав Пешић, Жељко Обрадовић... Једино што ме брине када је Дејан у питању јесте да не добије неку безобразну понуду коју неће моћи да одбије. Надам се да ће још дуго остати са нама", додао је директор Звезде.

Радоњић је говорио о нуклеусу тима за следећу сезону. Има ли у ФМП-у новог Гудурића који би могао да "ускочи" и изненади? Како протиче развој Борише Симанића, који је већ у првом тиму и увелико се истиче као перспектива екипе и клуба?

"Сензитивна је ситуација у којој се налазимо као клуб. Стално смо у процепу између обавеза да останемо на врху, да побеђујемо у Евролиги, а да при томе великом брзином развијамо младе играче. Показали смо да знамо да развијамо играче за највише нивое светске кошарке, а истовремено и да освајамо титуле. То је изузетно тежак задатак, али у томе очигледно имамо успеха и све већег искуства, што доказују и примери Марјановића, Калинића, Џенкинса, па сада и Гудурића и других", почео је Павловић, па још једном пристао на појединачну анализу, уз осврт и на напредак Александра Аранитовића, јуниора позамљеног Меги.

"СИМАНИЋ ПОДСЕЋА НА РАДМАНОВИЋА, ПОЗАЈМИЦА АРАНИТОВИЋА - ПРАВИ ПОТЕЗ"

- Бориша Симанић

"Бориша је момак који се прикључио нашем систему рада, изузетно је талентован, перспективан... Не волим да истичем ниједног младог играча, али Звезда дуго није имала такав потенцијал. Веома ме подсећа на Владу Радмановића. Поседује добру 'руку' и врхунски атлетизам, али највише је на њему. Пуно рада је пред њим. Он још није научио да тренира константно на овом нивоу и далеко је од оног што је најтеже, а то је да константно пружа добре партије. То је процес који тражи време и стрпљење. Ко то не разуме - никад неће доћи до жељеног нивоа"

- Александар Аранитовић

"Мега ове сезоне изгледа изванредно, променила је приступ када је у одбрана у питању, а са њом и Аранитовић одлично напредује. Поготово у дефанзивним задацима. Наравно да га пратимо и мислимо да је његов одлазак у Мегу био одличан потез. Што се тиче питања за ФМП и 'новог Гудурића', тај клуб - као наша развојна база, има велики број младих играча који су одличан материјал за оно чему стремимо, а то је прављење евролигашких кошаркаша. Рад у млађим категоријама и у нашем развојном тиму много помаже у том циљу. Ту озбиљан посао раде Владан Митровић и Александар Змијањац".

Вратимо се, пред крај, такмичењу и такмичарским обавезама Црвене звезде. Према информацијама са Малог Калемегдана, када би могло да буде познато за шта се игра АБА лига ове сезоне?

"Наш спортски сектор, па и читав клуб, налазе се у незавидном положају зато што овако важне ствари у овом периоду сезоне нису решене. Нисам оптимиста да ће се то уопште знати и да ће засигурно бити познато до краја плеј-офа АБА такмичења. На нама је да се изборимо на терену, да урадимо максимум, а борићемо се за оно што заслужујемо и ван њега".

"С тим у вези само бих истакао да су евролигашке екипе хендикепиране у АБА лиги због критеријума суђења, који се, не знам због чега, разликују у та два такмичења. Желим да верујем да управо те евролигаске судије, које ће и највише судити најважније утакмице, тај критеријум могу да успоставе и да ће због важности такмичења регуларност бити на највишем нивоу".


У АБА лиги су циљеви познати. Да ли је евролигашка амбиција напад на Топ 8?

"Очекујем изузетно тежак наставак сезоне. Фаворити, пре свих Цедевита, која као и ми поседује континуитет, самим тим квалитет, има моћан тим, веома се појачала, променила концепт, окренувши се поново искусним и квалитетним странцима. Будућност је очигледно веома амбициозна и ове године. Озбиљно ради као клуб, на свим нивома. Што се тиче Евролиге, улазак у Топ 8 који се спомиње у јавности и међу навијачима је изузетно тежак циљ, знајући да радимо на нивоу европске кошарке у којој са финансијама уопште нисмо конкурентни. Ту нам је једина обавеза да будемо конкурентни на терену, да дамо максимум, а свака победа биће злата вредна. Верујем у ове момке"

"ЖЕЛИМО ДА СВИ ОСТАНУ, АЛИ ДА ЛИ ЈЕ ТО РЕАЛНО?"

Црвена звезда је као клуб у неколико година прошла пут од борбе за опстанак и разлаза екипе, до Звезде која вец подразумева напад на највише циљеве и наступе у Евролиги. Колико је клупски систем у овом тренутку способан да буде одржив дуги низ година?

"Стабилност постоји и за њу је пре свега изузетно битан континуитет Управе, као и континуитет Дејана Радоњића и његовог стручног штаба, који је кључан у постизању највиших циљева. Остаје нам да се на тржишту изборимо и да имамо дужи континуитет у останку домаћих и страних играча. Наша жеља је да Лука, Немања, Милер, Стефан, Лазић и други још дуго буду са нама, али се поставља питање да ли је то реално. Ми смо, нажалост, развојни клуб за богатије и НБА клубове, али борићемо се"

"Као кључну тачку Звездиног успона истакао бих Дејанов останак после пораза од Цибоне (у полуфиналу АБА лиге, прим. нов). Тада је од Управе добио пуну подршку за континуитет. Он је својим радом и знањем то и те како заслужио, али и из ове перспективе оправдао је тадашњу важну одлуку. Често су после пораза многи претерано критични, Звезда је увек под притиском, али за нас у клубу је најважније да смо јединствени и спремни на све коментаре и изазове. Биће још пораза, али сам уверен да ћемо се много више радовати"

Шта очекује Звезду у 2016.?

"Ове сезоне и ове године, наша жеља је да научимо да останемо на врху. Оно чему као клуб морамо још више да стремимо је да константно будемо у шанси да будемо први. То је најважније, а за то нам је потребно да будемо стабилни - и финансијски и спортски, да имамо континуитет, па нас у неком тренутку једна евентуално 'неуспешна' сезона неће много уздрмати, јер ћемо већ следеће сезоне поново бити у истој шанси", подвукао је Павловић.

Какви су сада односи Црвене звезде и Партизана?

"Пре свега, желим да кажем да сам уверен да ће КК Партизан направити респектабилан састав, без обзира на проблеме које има. Уверен сам и у то да ће традицијом, именом и атмосфером Пионира бити озбиљан противник у домаћим такмичењима. Односи су добри, много бољи него раније. Само искуство ми говори да када дође до жешће борбе и то ће се извесно променити. Не видим ништа лоше у томе и чак мислим да ривалитет Партизана и Звезде 'гура' и одржава српску кошарку на ниво који је фантастичан, уз све проблеме које имамо", каже Павловић.

Пионир или Арена?

"Једноставан је одговор. Пионир се показао као акустична тврђава која диже адреналин, енергију и борбеност играча преко максимума. Арена је, са друге стране, финансијски изузетно важна за стабилност клуба. И у Арени је било утакмица у којима се направио изузетан притисак на гостујуће екипе. Срећа је да имамо обе. Навијачи су у њима невероватни, не само у те две хале, него где год смо путовали и играли они су били уз нас, осећали смо јаку енергију са трибина. Знамо колико то значи играчима и хвала им на свему", каже Павловић.

Коментари / 0

Оставите коментар