Pavlović: Ove sezone, Zvezda uči da ostane na vrhu!

Direktor Zvezde otvoreno otkriva za MONDO kako je izgledala polusezona šampiona Srbije iz ugla sportskog sektora kluba. Otvoreno o promašajima, pogocima, Radonjiću, imenima igrača za koje nije bilo dovoljno novca...

Košarka 03.01.2016 | 20:20
Pavlović: Ove sezone, Zvezda uči da ostane na vrhu!

Zaključno sa dolaskom Tarensa Kinzija, rastancima sa trojicom igrača i početkom Top 16 faze Evrolige, KK Crvena zvezda Telekom konačno je počela drugi deo takmičarske 2015/16.

Utisak je da su na Malom Kalemegdanu odahnuli u ponedeljak u 18.00 časova, kada je prošao krajnji rok licenciranja ekipe za nastavak evroligaške sezone.

Od tog dana, fokus je potpuno prebačen u halu Pionir, na treninge ekipe Dejana Radonjića, koja je 31. decembra doputovala iz Istanbula u Beograd, na doček Nove godine, oko koje neće imati priliku da praznuje, jer će 4. januara igrati protiv Cedevite u "Pioniru".

U osvrtu na sve što je klub prošao ove sezone, ali i prethodnih godina, sportski direktor Zvezde Mirko Pavlović pristao je da u novogodišnjem intervjuu za MONDO pruži konkretne i detaljne odgovore na najzanimljivija pitanja.

Prema njegovim rečima, osvrt na turbulentnu završnicu "prelaznog roka" nemoguće je napraviti bez podsećanja na okolnosti koje su prethodile sezoni.

"Na kraju takmičarske 2014/15 našli smo se u izuzetno teškoj poziciji. Dve i po sezone rada je bilo potrebno Dejanu Radonjiću i njegovom stručnom stabu da bi se napravila šampionska generacija, koja je donela veliko slavlje na Kalemegdan posle 17 godina posta. Međutim, odmah nakon toga usledili su, nažalost, opravdani odlasci velikog broja igrača. Petorica su otišla, suočili smo se sa težim povredama dvojice reprezentativaca - Mitrovića i Dangubića, što čini odsustvo sedmorice iz te generacije. I to sedmorice protagonista istorijskog uspeha, koji su prosto nestali iz tima"

"To su ogromne promene, prevelike i zahtevale su da u izuzetno teškim okolnostima formiramo i uklopimo skroz novu ekipu. Konstantno su nas pratile povrede, od Tejićeve uoči priprema, do Simonovićeve, za koju se nadamo da je poslednja u nizu. Rotacija je bila smanjena i na treningu i na utakmicama, a paraleleno smo birali strance i bivali odbijani od mnogih iz finansijskih razloga... Činilo nam se kao da nas je neko urekao, kao da radimo Sizifov posao, u kojem nije bilo kraja problemima. Previše odluka se velikom brzinom donosilo od kojih su očigledno neke bile loše, jer smo prosto bili prinuđeni da menjamo igrače koji se očigledno nisu dobro adaptirali. I stvarno nismo mogli da dočekamo 28. decembar, da formiramo konačnu ekipu za ovu sezonu i da konačno krenemo da radimo u miru"

ZVEZDU ODBIJALI PRAJS, DENTMON, GRIN, TOMAS...

Kada je koncipiran sastav u kojem će crveno-beli nastaviti sezonu, Radonjić je konstatovao da Zvezda dolaskom Micića zaokružuje kostur tima za takmičarsku 2016/17. Sutradan je plejmejker i doputovao u Beograd, dva dana kasnije dogovoren je i dolazak Tarensa Kinzija...

"Puno dešavanja je bilo u hodu. Reagovalo se na povrede ili na primer na situaciju koja se desila sa Vilijamsom. Potrebno je bilo stalno pratiti tržište, osluškivati koji igrači eventualno imaju želju da iz bilo kog razloga izađu iz ugovora. Istovremeno, pratili smo i razvojnu ligu, igrače koji su čekali takozvani 'NBA call up' i one koji su eventualno bili spremni da spuste svoje finansijske uslove i krenu ka Evropi", kaže Pavlović.

U različitim periodima sezone, veliki broj imena dovodio se u vezu sa crveno-belima. Sportski direktor Zvezde konkretno je odgovorio ko je sve bio na dugačkom spisku želja.

"I jesam i nisam iznenađen koliko nas je igrača odbilo od početka leta, pa skoro do 28. decembra. Ej-Džej Prajs, Džastin Dentmon, Erik Grin, Dešon Tomas... To su samo neki koji su 'preskakali' naše finansijske ponude, a čak i sportske ponude, jer su se umesto nastupa u Top 16 Evrolige odlučili da nastave u razvojnoj ligi, da bi eventualno zaigrali NBA".

"Ipak, posle svega, u ovom trenutku smo izuzetno zadovoljni rešenjima koje smo našli u poslednjim momentima za registraciju igrača. Micić i Kinzi su idealni profili igrača i verujem da će se sjajno uklopiti i da će nam puno dati ove sezone".

Od početka sezone, Zvezdu su napustila trojica igrača, uz još nerešen status Gala Mekela, na koga Radonjić više ne računa. Ekipa je korigovana u hodu, uključujući i stavljanje u drugi plan Stefana Nastića.

Koji su bili konkretni razlozi dolazaka i odlazaka onih koji nisu zadovoljili?

"Promene su izvedene iz prostog razloga - stranac mora da pravi razliku, a toga prosto na terenu nije bilo. Sva trojica koja su otišla su sigurno dobri igrači, ali se sada ipak može definitivno reći da se pojačanja nisu uklopila u naš sistem. Mislim da su povrede Dangubića i Mitrovića poremetile njihovo uklapanje. To je donelo gubitak kvaliteta, velike oscilacije i njima otežalo ulogu. Zbog takve situacije, smatram da je sezona za sada rezultatski odlična. Sa svim ovim problemima i greškama, ulazak u Top 16 fazu postaje još veći rezultat i pokazuje našu snagu", rekao je Pavlović, pa pristao da pruži i pojedinačnu analizu.

"I ZVEZDA JE MNOGO DALA MARKUSU; SOFO JE IMAO ŽELJU, ALI..."

- Vilijams i Skorcanitis

"Kad su u pitanju dolasci igrača, zna se da smo uvek poslednji u redu na tržištu igrača. Pre svega zbog finansija. Nekad se okrećemo igračima koji su u određenom padu, pa pokušavamo da ih igrački rehabilitujemo. Na primer, sa Vilijamsom smo to uspeli prošle sezone. Kod nas je igrao najbolje u karijeri, Zvezda mu je mnogo dala, a ne samo on njoj. O rastanku s njim je dovoljno rečeno i ne bih se na tom mestu ponavljao. Kod Sofoklisa nije bio slučaj kao sa Markusom prošle sezone. Imao je veliku želju, ali prosto nije mogao da iznese datu ulogu. Njegov način igre poremetio je našu filozofiju, koju je Dejan svih ovih godina gradio. Najveći problem su bili skok i tranzicija"

- Mekel

"Posle Sofoa je bilo potrebno da dovedemo određene tipove igrača, ali nije ih bilo lako naći, pogotovo uz uslove koje mi nudimo. Što se tiče Mekela, on je možda pružao i najbolje partije u ABA ligi, ako se posmatra statistika, ali ambijent koji se stvorio oko njega, vezan za povratak Vilijamsa, očigledno je i njega sputao da pruža partije koje je pružao u svim prethodnim klubovima za koje je igrao i u kojima je osvajao titule"

- Tompson

"Rajan je igrač koji je došao u Zvezdu sa previše respekta. Prosto, nije igrao kao stranac, već je očigledno sam sebi stvarao pritisak, koji sa sebe nije mogao da skine od početka, pa do razlaza. U svim prethodnim klubovima imao je izvanredne brojke i šutirao je u visokim procentima. Kod nas se to nije desilo, a imao je stalnu podršku. Izvanredno se ponašao, bio je pravi profesionalac i bio je uvek pozitivan. Odnosi sva tri stranca su bili isti i tu nije bilo nikakvih problema. Bilo je jako važno da u svim promenama zadržimo dobru atmosferu... U tome smo uspeli"

- Nastić

"Nastić je doveden kao treći centar, sa idejom da pomogne na treningu i naravno utakmicama, znajući da Sofo igra u smanjenoj minutaži. Sofovim odlaskom, pozicija u timu se promenila, ali je razgovarano sa njim, Stefan je sjajan momak i pozitivan. Mlad je igrač, koji vredno trenira i kome će se zbog svega toga, uveren sam, sve dobro vratiti. Veoma je važan sada u našem programu".

Dok se sezona zahuktavala, u Zvezdu su počela da stižu pojačanja. Prve promene doneli su "potpisi" Marka Simonovića i Vladimira Štimca, potom i Kvinsija Milera, čiji je dolazak na mesto povređenog kapitena na neki način i "prelomio" polusezonu.

"Reakcije na promene i povrede su bile dobre. Znali smo da će se Simonović i Štimac brzo adaptirati. Bili su tu, a sada su još bolji. Simonović je očigledno smireniji i staloženiji i to se vidi kroz njegove dobre procente, a kroz doprinos u odbrani se vidi i da je iskusniji. I Štimac se vratio iskusniji, sa njim smo dobili skok igru, a samim tim i bolju tranziciju. Uvek nastupa sa velikom energijom, ne samo na utakmicama, već i na svakom treningu. Njegovim dolaskom je intenzitet treninga značajno porastao. Puno kvalitetnog nam je doneo"

"Što se tiče Milera, mnogi će se setiti spekulacija da smo tražili igrača na poziciji 'tri na četiri'. Onog momenta kad se Luka povredio morali smo brzo da reagujemo. U bazi podataka imali smo ime Kvinsija Milera i on je bio idealno rešenje, jer nam je tada manjkalo napadačkog talenta i lucidnosti. Kako je kročio u Pionir odmah na prvim treninzima, a potom i na evroligaškim utakmicama, uzeo je sve što mu je dato, pokazao raskošan talenat i instinkt strelca, pobednika. Jako raduje i to što pokazuje veliku želju da igra odbranu u utakmicama kada nema toliki napadački doprinos. U nekoliko ABA utakmica je svojim karakterom i pristupom povukao ekipu ka pobedi, što je jako važno".

Uz analizu učinka stranaca i novajlija, Pavlović je posebno istakao liderski tandem Jović - Cirbes.

"Stefan postaje svestan da može među velikane srpske košarke na svojoj poziciji, a to mislim zato što je jedan od retkih tako napadački kreativnih, a sposobnih da igraju vrhunsku odbranu. Prosto, veoma je opasan u oba smera. Takav profil plejmejkera srpska košarka još nije imala. Ali, mora da nastavi da radi i da ostane svestan šanse koju ima. Takođe moram da primetim i da Cirbesove igre ove godine ne iznenađuju, kad se zna da su kroz Dejanove ruke prošli centri Nikola Vučević, Bojan Dubljević i Boban Marjanović. Maik polako, ali sigurno ide njihovim stopama. Međutim, i za njega isto važi - mora da nastavi kvalitetno da radi i da bude posvećen košarci"

"NADAM SE DA RADONJIĆ OSTAJE JOŠ DUGO S NAMA"

U najtežim trenucima, posle ubedljivih poraza, glasne su bile kritike na račun Dejana Radonjića, a predsednik kluba Nebojša Čović je tada i javno govorio o njegovoj poziciji, čvrsto uveravajući da klub stoji iza trenera.

Upitan za poziciju šefa stručnog štaba, Pavlović konstatuje da je podrška Radonjiću sa svih nivoa kluba sasvim normalna, uz objašnjenje da je treneru Zvezde i potrebno potpuno poverenje u trenutnom procesu - stvaranja još jednog novog tima.

"Dejan je posle poraza na velikom udaru i to je bilo normalno u Crvenoj zvezdi, ali će i to vremenom izbledeti, jer je potpuno jasno već sada da je postavio sistem Zvezdine igre na terenu. Njegova filozofija košarkaške igre je ušla u krv Zvezdinih igrača - to su čvrsta i agresivna odbrana, disciplinovan napad, moderna košarka, koja je prepoznata u celoj Evropi. Za to dobijamo pohvale vrhunskih košarkaških autoriteta, kao što su Dušan Ivković, Svetislav Pešić, Željko Obradović... Jedino što me brine kada je Dejan u pitanju jeste da ne dobije neku bezobraznu ponudu koju neće moći da odbije. Nadam se da će još dugo ostati sa nama", dodao je direktor Zvezde.

Radonjić je govorio o nukleusu tima za sledeću sezonu. Ima li u FMP-u novog Gudurića koji bi mogao da "uskoči" i iznenadi? Kako protiče razvoj Boriše Simanića, koji je već u prvom timu i uveliko se ističe kao perspektiva ekipe i kluba?

"Senzitivna je situacija u kojoj se nalazimo kao klub. Stalno smo u procepu između obaveza da ostanemo na vrhu, da pobeđujemo u Evroligi, a da pri tome velikom brzinom razvijamo mlade igrače. Pokazali smo da znamo da razvijamo igrače za najviše nivoe svetske košarke, a istovremeno i da osvajamo titule. To je izuzetno težak zadatak, ali u tome očigledno imamo uspeha i sve većeg iskustva, što dokazuju i primeri Marjanovića, Kalinića, Dženkinsa, pa sada i Gudurića i drugih", počeo je Pavlović, pa još jednom pristao na pojedinačnu analizu, uz osvrt i na napredak Aleksandra Aranitovića, juniora pozamljenog Megi.

"SIMANIĆ PODSEĆA NA RADMANOVIĆA, POZAJMICA ARANITOVIĆA - PRAVI POTEZ"

- Boriša Simanić

"Boriša je momak koji se priključio našem sistemu rada, izuzetno je talentovan, perspektivan... Ne volim da ističem nijednog mladog igrača, ali Zvezda dugo nije imala takav potencijal. Veoma me podseća na Vladu Radmanovića. Poseduje dobru 'ruku' i vrhunski atletizam, ali najviše je na njemu. Puno rada je pred njim. On još nije naučio da trenira konstantno na ovom nivou i daleko je od onog što je najteže, a to je da konstantno pruža dobre partije. To je proces koji traži vreme i strpljenje. Ko to ne razume - nikad neće doći do željenog nivoa"

- Aleksandar Aranitović

"Mega ove sezone izgleda izvanredno, promenila je pristup kada je u odbrana u pitanju, a sa njom i Aranitović odlično napreduje. Pogotovo u defanzivnim zadacima. Naravno da ga pratimo i mislimo da je njegov odlazak u Megu bio odličan potez. Što se tiče pitanja za FMP i 'novog Gudurića', taj klub - kao naša razvojna baza, ima veliki broj mladih igrača koji su odličan materijal za ono čemu stremimo, a to je pravljenje evroligaških košarkaša. Rad u mlađim kategorijama i u našem razvojnom timu mnogo pomaže u tom cilju. Tu ozbiljan posao rade Vladan Mitrović i Aleksandar Zmijanjac".

Vratimo se, pred kraj, takmičenju i takmičarskim obavezama Crvene zvezde. Prema informacijama sa Malog Kalemegdana, kada bi moglo da bude poznato za šta se igra ABA liga ove sezone?

"Naš sportski sektor, pa i čitav klub, nalaze se u nezavidnom položaju zato što ovako važne stvari u ovom periodu sezone nisu rešene. Nisam optimista da će se to uopšte znati i da će zasigurno biti poznato do kraja plej-ofa ABA takmičenja. Na nama je da se izborimo na terenu, da uradimo maksimum, a borićemo se za ono što zaslužujemo i van njega".

"S tim u vezi samo bih istakao da su evroligaške ekipe hendikepirane u ABA ligi zbog kriterijuma suđenja, koji se, ne znam zbog čega, razlikuju u ta dva takmičenja. Želim da verujem da upravo te evroligaske sudije, koje će i najviše suditi najvažnije utakmice, taj kriterijum mogu da uspostave i da će zbog važnosti takmičenja regularnost biti na najvišem nivou".


U ABA ligi su ciljevi poznati. Da li je evroligaška ambicija napad na Top 8?

"Očekujem izuzetno težak nastavak sezone. Favoriti, pre svih Cedevita, koja kao i mi poseduje kontinuitet, samim tim kvalitet, ima moćan tim, veoma se pojačala, promenila koncept, okrenuvši se ponovo iskusnim i kvalitetnim strancima. Budućnost je očigledno veoma ambiciozna i ove godine. Ozbiljno radi kao klub, na svim nivoma. Što se tiče Evrolige, ulazak u Top 8 koji se spominje u javnosti i među navijačima je izuzetno težak cilj, znajući da radimo na nivou evropske košarke u kojoj sa finansijama uopšte nismo konkurentni. Tu nam je jedina obaveza da budemo konkurentni na terenu, da damo maksimum, a svaka pobeda biće zlata vredna. Verujem u ove momke"

"ŽELIMO DA SVI OSTANU, ALI DA LI JE TO REALNO?"

Crvena zvezda je kao klub u nekoliko godina prošla put od borbe za opstanak i razlaza ekipe, do Zvezde koja vec podrazumeva napad na najviše ciljeve i nastupe u Evroligi. Koliko je klupski sistem u ovom trenutku sposoban da bude održiv dugi niz godina?

"Stabilnost postoji i za nju je pre svega izuzetno bitan kontinuitet Uprave, kao i kontinuitet Dejana Radonjića i njegovog stručnog štaba, koji je ključan u postizanju najviših ciljeva. Ostaje nam da se na tržištu izborimo i da imamo duži kontinuitet u ostanku domaćih i stranih igrača. Naša želja je da Luka, Nemanja, Miler, Stefan, Lazić i drugi još dugo budu sa nama, ali se postavlja pitanje da li je to realno. Mi smo, nažalost, razvojni klub za bogatije i NBA klubove, ali borićemo se"

"Kao ključnu tačku Zvezdinog uspona istakao bih Dejanov ostanak posle poraza od Cibone (u polufinalu ABA lige, prim. nov). Tada je od Uprave dobio punu podršku za kontinuitet. On je svojim radom i znanjem to i te kako zaslužio, ali i iz ove perspektive opravdao je tadašnju važnu odluku. Često su posle poraza mnogi preterano kritični, Zvezda je uvek pod pritiskom, ali za nas u klubu je najvažnije da smo jedinstveni i spremni na sve komentare i izazove. Biće još poraza, ali sam uveren da ćemo se mnogo više radovati"

Šta očekuje Zvezdu u 2016.?

"Ove sezone i ove godine, naša želja je da naučimo da ostanemo na vrhu. Ono čemu kao klub moramo još više da stremimo je da konstantno budemo u šansi da budemo prvi. To je najvažnije, a za to nam je potrebno da budemo stabilni - i finansijski i sportski, da imamo kontinuitet, pa nas u nekom trenutku jedna eventualno 'neuspešna' sezona neće mnogo uzdrmati, jer ćemo već sledeće sezone ponovo biti u istoj šansi", podvukao je Pavlović.

Kakvi su sada odnosi Crvene zvezde i Partizana?

"Pre svega, želim da kažem da sam uveren da će KK Partizan napraviti respektabilan sastav, bez obzira na probleme koje ima. Uveren sam i u to da će tradicijom, imenom i atmosferom Pionira biti ozbiljan protivnik u domaćim takmičenjima. Odnosi su dobri, mnogo bolji nego ranije. Samo iskustvo mi govori da kada dođe do žešće borbe i to će se izvesno promeniti. Ne vidim ništa loše u tome i čak mislim da rivalitet Partizana i Zvezde 'gura' i održava srpsku košarku na nivo koji je fantastičan, uz sve probleme koje imamo", kaže Pavlović.

Pionir ili Arena?

"Jednostavan je odgovor. Pionir se pokazao kao akustična tvrđava koja diže adrenalin, energiju i borbenost igrača preko maksimuma. Arena je, sa druge strane, finansijski izuzetno važna za stabilnost kluba. I u Areni je bilo utakmica u kojima se napravio izuzetan pritisak na gostujuće ekipe. Sreća je da imamo obe. Navijači su u njima neverovatni, ne samo u te dve hale, nego gde god smo putovali i igrali oni su bili uz nas, osećali smo jaku energiju sa tribina. Znamo koliko to znači igračima i hvala im na svemu", kaže Pavlović.

Komentari / 0

Ostavite komentar