Предвиђања Фајненшел тајмса: "Меркел пада"

Експерти и коментатори лондонског "Фајненшел тајмса" прогнозирају да би 2016. године Ангела Меркел могла да напусти функцију немачког канцелара.

Свијет 02.01.2016 | 21:56
Предвиђања Фајненшел тајмса: "Меркел пада"

Осим тога, наводе да би Британија на референдуму могла да гласа за останак у ЕУ, док би Хилари Клинтон могла да постане прва жена председник САД.

Иако је Меркел 2015. годину завршила уз овације које су јој упућене на конференцији њене владајуће Хришћанско-демократске уније, дивљење њеној храбрости и моралном лидерству уступиће место неизвесности и незадовољству, процењује британски дневник.

"Тачка пуцања" би, како објашњава, могла бити побуна локалних влада, које кажу да нису кадре да изађу на крај с великим бројем избеглица и миграната.

Иако је канцеларка обећала да ће смањити њихов прилив у предстојећој години, испоставиће се да је то неоствариво, због чега ће, прогнозира ФТ, у редовима ЦДУ оспорити њен статус канцеларке.

Британија ће, процењује лист, гласати ове године за останак у ЕУ, и то не из ентузијазма, већ зато што ће код британских гласача превладати, кажу, урођени здрав разум.

Кад је реч о изборима у САД, лист предвиђа да ће они бити праћени наглим преокретима, те да ће остати упамћени као прилично неугодни, јер ће Клинтонову њен републикански противник Тед Круз извргнути руглу због "карактерних недостатака и слабости пред непријатељима Америке".

Упркос "непријатно тесним" резултатима анкета, Клинтонова ће победити у изборној трци и демократе ће се вратити у Сенат, али ће мандат отпочети у крајње поларизованом Вашингтону, те неће бити "меденог месеца", тврди ФТ.

У прогнозама на самом почетку 2016. лист предвиђа и да ће Башар ал-Асад формално остати на власти у Сирији у наредних 12 месеци, иако је, заправо, већ сада сведен на статус највећег ратног вође и, како оцењује лондонски дневник, нема истински статус владара државе.

Позивајући се на најновију ранг-листу ФИФА, предвиђа и да ће Белгија, као "најбољи тим на свету", освојити овогодишње Европско првенство у фудбалу.

Међу прогнозама је и та да ће у 2016. међу Европљанима опасти продаја аутомобила са дизел моторима.

"Фајненшел тајмс" наводи да су се прогнозе које су стручњаци тог листа изнели пре годину дана већином показале као тачне.

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДЕ ГОТХИА

02.01.2016 12:34

ШТА ?, НИСУ НИШТА НАПИСАЛИ О МИЛОРАДУ И ЊЕГОВОМ РЕФЕРЕНДУМУ, ЧУДИ МЕ - ПА ТИ ЕНГЛЕЗИ СУ НАЈВЕЋИ СПОЉНИ НЕПРИЈАТЕЉИ НАШЕ РЕПУБЛИКЕ, А НИСУ НИШТА НАПИСАЛИ... ЧУДНО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуће се

02.01.2016 12:57

Па нису написали нама (народу), али су написали у домаћем задатку Милораду Додику: шта треба да учини са "својим" народом-како да га спусти на кољена са просјачким штапом поред сваког од нас.

Name

Бели

02.01.2016 13:02

Сто си навалио на РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

02.01.2016 15:28

ЦИНИМИ СЕ ОВО ОБИЦНОМ ГЛУПОСЦУ *ЈЕР ИМА ВИСДЕ ОНИХ КОИ ПРЕДВИДЈАЈУ ОД ОНИХ У ПРИВРЕДИ*глупостобицна

ОДГОВОРИТЕ
Name

жвака

02.01.2016 16:04

Клинтонови су најгори брачни пар у САДу. И Американци су почели негативно размишљати. Готови су и они. А ја мислио да је народ само овдје ретардиран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одани

03.01.2016 07:40

Одавно су зли. Зато им је засметала наша слога па раде све да заваде, разједине. Добро је, још имамо каиш за стезање и просјачки штап. Шта ако и то опорезују???