Predviđanja Fajnenšel tajmsa: "Merkel pada"

Eksperti i komentatori londonskog "Fajnenšel tajmsa" prognoziraju da bi 2016. godine Angela Merkel mogla da napusti funkciju nemačkog kancelara.

Svijet 02.01.2016 | 21:56
Predviđanja Fajnenšel tajmsa: "Merkel pada"

Osim toga, navode da bi Britanija na referendumu mogla da glasa za ostanak u EU, dok bi Hilari Klinton mogla da postane prva žena predsednik SAD.

Iako je Merkel 2015. godinu završila uz ovacije koje su joj upućene na konferenciji njene vladajuće Hrišćansko-demokratske unije, divljenje njenoj hrabrosti i moralnom liderstvu ustupiće mesto neizvesnosti i nezadovoljstvu, procenjuje britanski dnevnik.

"Tačka pucanja" bi, kako objašnjava, mogla biti pobuna lokalnih vlada, koje kažu da nisu kadre da izađu na kraj s velikim brojem izbeglica i migranata.

Iako je kancelarka obećala da će smanjiti njihov priliv u predstojećoj godini, ispostaviće se da je to neostvarivo, zbog čega će, prognozira FT, u redovima CDU osporiti njen status kancelarke.

Britanija će, procenjuje list, glasati ove godine za ostanak u EU, i to ne iz entuzijazma, već zato što će kod britanskih glasača prevladati, kažu, urođeni zdrav razum.

Kad je reč o izborima u SAD, list predviđa da će oni biti praćeni naglim preokretima, te da će ostati upamćeni kao prilično neugodni, jer će Klintonovu njen republikanski protivnik Ted Kruz izvrgnuti ruglu zbog "karakternih nedostataka i slabosti pred neprijateljima Amerike".

Uprkos "neprijatno tesnim" rezultatima anketa, Klintonova će pobediti u izbornoj trci i demokrate će se vratiti u Senat, ali će mandat otpočeti u krajnje polarizovanom Vašingtonu, te neće biti "medenog meseca", tvrdi FT.

U prognozama na samom početku 2016. list predviđa i da će Bašar al-Asad formalno ostati na vlasti u Siriji u narednih 12 meseci, iako je, zapravo, već sada sveden na status najvećeg ratnog vođe i, kako ocenjuje londonski dnevnik, nema istinski status vladara države.

Pozivajući se na najnoviju rang-listu FIFA, predviđa i da će Belgija, kao "najbolji tim na svetu", osvojiti ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Među prognozama je i ta da će u 2016. među Evropljanima opasti prodaja automobila sa dizel motorima.

"Fajnenšel tajms" navodi da su se prognoze koje su stručnjaci tog lista izneli pre godinu dana većinom pokazale kao tačne.

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DE GOTHIA

02.01.2016 12:34

ŠTA ?, NISU NIŠTA NAPISALI O MILORADU I NJEGOVOM REFERENDUMU, ČUDI ME - PA TI ENGLEZI SU NAJVEĆI SPOLJNI NEPRIJATELJI NAŠE REPUBLIKE, A NISU NIŠTA NAPISALI... ČUDNO!!

ODGOVORITE
Name

Čuće se

02.01.2016 12:57

Pa nisu napisali nama (narodu), ali su napisali u domaćem zadatku Miloradu Dodiku: šta treba da učini sa "svojim" narodom-kako da ga spusti na koljena sa prosjačkim štapom pored svakog od nas.

Name

Beli

02.01.2016 13:02

Sto si navalio na RS.

ODGOVORITE
Name

DULE NS

02.01.2016 15:28

CINIMI SE OVO OBICNOM GLUPOSCU *JER IMA VISDE ONIH KOI PREDVIDJAJU OD ONIH U PRIVREDI*glupostobicna

ODGOVORITE
Name

žvaka

02.01.2016 16:04

Klintonovi su najgori bračni par u SADu. I Amerikanci su počeli negativno razmišljati. Gotovi su i oni. A ja mislio da je narod samo ovdje retardiran.

ODGOVORITE
Name

одани

03.01.2016 07:40

Одавно су зли. Зато им је засметала наша слога па раде све да заваде, разједине. Добро је, још имамо каиш за стезање и просјачки штап. Шта ако и то опорезују???