Дванаест највећих достигнућа ЕУ у 2015.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини објавила је на свом блогу 12 највећих достигнућа ЕУ у 2015. години, у које је уврстила и споразуме Београда и Приштине.

Србија 02.01.2016 | 09:20
Дванаест највећих достигнућа ЕУ у 2015.

Она је констатовала да је 2015. година била тешка и интензивна, али уједно и година великих и значајних достигнућа које ЕУ жели да настави и у 2016. години.

"Та достигнућа нас подсећају да има још много посла и да дипломатија, мултилатерализам, упорност и стрпљиви оптимизам могу да доведу до великих резултата", истакла је Могерини

"2015. била је година када су Србија и Косово потписали највећи број споразума уз посредовање ЕУ", написала је она.

Преговори су добили нови темпо, оценила је Могерини и додала да ће они и даље бити тешки, али да су Београд и Приштина предузели одлучан и историјски корак у правцу европских интеграција.

"Отворили смо прва поглавља у приступним преговорима са Србијом, док је Косово потписало ШП. То је велико достигнуће за Балкан и за све Европљане", истакла је Могерини.

У најзначајнија достигнућа она је убројила споразум о иранском нуклеарном програму, одговор на избегличку кризу, уједињену борбу против тероризма, глобалну опредељеност у борби против климатских промена, преговоре о мировном решењу за Либију, као и разговоре о окончању сукоба у Сирији.

Према њеном мишљењу, у 12 достигнућа спадају и јачање односа ЕУ и Африке, као и пријатељства са Кубом и Латинском Америком, чвршћи односи са источним партнерима, оснаживање партнерства са Кином, као и покретање блискоисточног квартета.

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

02.01.2016 08:38

Ако је успјех за ЕУ споразум Приштине И Београда ОНДА ЈЕ ТАКАВ СПОРАЗУМ ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СРБИЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фајко

02.01.2016 09:31

Нема успјеха и добити ако се несто не да,знаци Србија је несто дала да би добила друго паковање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нис ново

02.01.2016 11:06

Само тако и функционисе ти мени ја теби.

Name

ре нис ново

02.01.2016 16:20

Мозе за тебе да буде у реду та врста "сарадње" јер не ради се о твојој имовини. Знаци,на силу ти отмем,например, ауто и казем:ако хоцес да се друзимо дај ми и саобрацајну дозволу. А ти, сав срецан и задовољан пристанес.А?

Name

родјо

02.01.2016 13:59

Ако је достигнуце да дјевојцице из Србије иду код Сиптара да раде све и сваста,да би презивјеле.То је залосно и поразавајуце за нацију и недај Бозе никоме и ницијем дјетету да тако зарадјује за зивот.

ОДГОВОРИТЕ