Dvanaest najvećih dostignuća EU u 2015.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini objavila je na svom blogu 12 najvećih dostignuća EU u 2015. godini, u koje je uvrstila i sporazume Beograda i Prištine.

Srbija 02.01.2016 | 09:20
Dvanaest najvećih dostignuća EU u 2015.

Ona je konstatovala da je 2015. godina bila teška i intenzivna, ali ujedno i godina velikih i značajnih dostignuća koje EU želi da nastavi i u 2016. godini.

"Ta dostignuća nas podsećaju da ima još mnogo posla i da diplomatija, multilateralizam, upornost i strpljivi optimizam mogu da dovedu do velikih rezultata", istakla je Mogerini

"2015. bila je godina kada su Srbija i Kosovo potpisali najveći broj sporazuma uz posredovanje EU", napisala je ona.

Pregovori su dobili novi tempo, ocenila je Mogerini i dodala da će oni i dalje biti teški, ali da su Beograd i Priština preduzeli odlučan i istorijski korak u pravcu evropskih integracija.

"Otvorili smo prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, dok je Kosovo potpisalo ŠP. To je veliko dostignuće za Balkan i za sve Evropljane", istakla je Mogerini.

U najznačajnija dostignuća ona je ubrojila sporazum o iranskom nuklearnom programu, odgovor na izbegličku krizu, ujedinjenu borbu protiv terorizma, globalnu opredeljenost u borbi protiv klimatskih promena, pregovore o mirovnom rešenju za Libiju, kao i razgovore o okončanju sukoba u Siriji.

Prema njenom mišljenju, u 12 dostignuća spadaju i jačanje odnosa EU i Afrike, kao i prijateljstva sa Kubom i Latinskom Amerikom, čvršći odnosi sa istočnim partnerima, osnaživanje partnerstva sa Kinom, kao i pokretanje bliskoistočnog kvarteta.

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

02.01.2016 09:38

Ако је успјех за ЕУ споразум Приштине И Београда ОНДА ЈЕ ТАКАВ СПОРАЗУМ ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СРБИЈУ!

ODGOVORITE
Name

Fajko

02.01.2016 10:31

Nema uspjeha i dobiti ako se nesto ne da,znaci Srbija je nesto dala da bi dobila drugo pakovanje.

ODGOVORITE
Name

nis novo

02.01.2016 12:06

Samo tako i funkcionise ti meni ja tebi.

Name

re nis novo

02.01.2016 17:20

Moze za tebe da bude u redu ta vrsta "saradnje" jer ne radi se o tvojoj imovini. Znaci,na silu ti otmem,naprimer, auto i kazem:ako hoces da se druzimo daj mi i saobracajnu dozvolu. A ti, sav srecan i zadovoljan pristanes.A?

Name

rodjo

02.01.2016 14:59

Ako je dostignuce da djevojcice iz Srbije idu kod Siptara da rade sve i svasta,da bi prezivjele.To je zalosno i porazavajuce za naciju i nedaj Boze nikome i nicijem djetetu da tako zaradjuje za zivot.

ODGOVORITE