Хитлеров "Мајн кампф" поново у продаји

Први пут након 70 година „Меин Кампф“ (Моја борба) Адолфа Хитлера од 8. јануара 2016. биће пуштен у продају у Немачкој.

Свијет 01.01.2016 | 20:40
Хитлеров "Мајн кампф" поново у продаји

Поновно штампање књиге забрањено је након Другог светског рата од регионалне баварске владе у чијем власништву су била ауторска права. С 1. јануаром 2016. ауторско право је истекло и Институт за савремену историју у Минхену одлучио је да објави ново издање „Меин Кампфа“.

Нова књига носиће назив "Хитлер, Мајн Кампф, Критичко издање".

Ново критичко издање с хиљадама напомена, коментара и референци академика има за циљ да покаже да је „Меин Кампф“ лоше написан, а не моћан и заводљив. Многе јеврејске групе су поздравиле ову публикацију истакавши да је важно да постоји критичко издање како би помогло да објасни холокауст. На новом издању радило се од 2009. године, а биће објављено у два тома и коштаће 59 евра.

Прво издање „Меин Кампфа“ одштампано је 1925, осам година прије него што је Хитлер дошао на власт. До 1945. у Немачкој је објављено око 12,4 милиона копија од којих је Хитлер добијао проценат на основу ауторских права.

Политички манифест "Мајн кампф" Адолфа Хитлера остаје табу књига у Израелу где централно место у друштву и образовању чини геноцид за време Другог светског рата.

У Израелу је до сада била строго забрањена свака публикација књиге, саопштило је тамошње Министарство културе и додало да не очекује да ће многи издавачи у земљи пожелети да објаве ту антисемитску књигу.

"Не бих издао ту књигу и да ми плате", изајвио је Франс пресу Мари Гринфилд, представник куће Гефен специјализоване за књиге о историји јудаизма.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

01.01.2016 22:06

Слобода Ријечи и изражавања је увијек била јача од историје коју привремено пишу побједници!

ОДГОВОРИТЕ