Hitlerov "Majn kampf" ponovo u prodaji

Prvi put nakon 70 godina „Mein Kampf“ (Moja borba) Adolfa Hitlera od 8. januara 2016. biće pušten u prodaju u Nemačkoj.

Svijet 01.01.2016 | 20:40
Hitlerov "Majn kampf" ponovo u prodaji

Ponovno štampanje knjige zabranjeno je nakon Drugog svetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su bila autorska prava. S 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za savremenu istoriju u Minhenu odlučio je da objavi novo izdanje „Mein Kampfa“.

Nova knjiga nosiće naziv "Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje".

Novo kritičko izdanje s hiljadama napomena, komentara i referenci akademika ima za cilj da pokaže da je „Mein Kampf“ loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Mnoge jevrejske grupe su pozdravile ovu publikaciju istakavši da je važno da postoji kritičko izdanje kako bi pomoglo da objasni holokaust. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a biće objavljeno u dva toma i koštaće 59 evra.

Prvo izdanje „Mein Kampfa“ odštampano je 1925, osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Nemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija od kojih je Hitler dobijao procenat na osnovu autorskih prava.

Politički manifest "Majn kampf" Adolfa Hitlera ostaje tabu knjiga u Izraelu gde centralno mesto u društvu i obrazovanju čini genocid za vreme Drugog svetskog rata.

U Izraelu je do sada bila strogo zabranjena svaka publikacija knjige, saopštilo je tamošnje Ministarstvo kulture i dodalo da ne očekuje da će mnogi izdavači u zemlji poželeti da objave tu antisemitsku knjigu.

"Ne bih izdao tu knjigu i da mi plate", izajvio je Frans presu Mari Grinfild, predstavnik kuće Gefen specijalizovane za knjige o istoriji judaizma.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

01.01.2016 21:06

Слобода Ријечи и изражавања је увијек била јача од историје коју привремено пишу побједници!

ODGOVORITE