Анализа - 2015.: Десет НБА момената за памћење!

Прочитајте избор и напишите свој најјачи НБА утисак из минуле године.

Кошарка 03.01.2016 | 22:40
Анализа - 2015.: Десет НБА момената за памћење!

Како је Стеф Кари, у којег је већина сумњала, одвео Голден Стејт до титуле? Како је шутерски и физички недоминантни тим освојио титулу, упркос свим (тада реалним и оправданим) оценама да се такав подухват граничи са немогућим?

Минула 2015. остаће упамћена баш као година у којој смо још једном схватили да немогуће не постоји.

Голден Стејт улепшао је претходних 12 месеци свим љубитељима кошарке, освојивши шампионско прстење у великом стилу, на челу са најбољим играчем данашњице - Стефом Каријем.

У осврту на годину за нама, амерички магазин "Спортс илустрејтед" одабрао је десет најупечатљивијих НБА детаља.

По овоме ће Америка памтити НБА лигу у календарској 2015. години, док ће за нас - наравно - најјачи утисак бити одлазак тројице српских играча "преко баре" - Немање Бјелице, Бобана Марјановића и Николе Јокића.

- Клеј Томпсон убацио 37 поена у четвртини

У трећој четвртини утакмице против Сакраменто Кингса, Клеј Томпсон шутирао је из игре 13/13, а за три поена 9/9, уз два погођена слободна бацања. Голден Стејт је победио 97:73

Наравно, то је нови рекорд НБА лиге.

- Зек Лавин доминирао на такмичењу у закуцавањима

Млади бек Минесоте, висок 196 центиметара, импресионирао је са 19 година цео свет сјајним "куцањима" и својом гипкошћу.

Кроз ноге у скоку под обручом, па у кош? Није проблем. Иза леђа у лету ка табли? Једноставно до те мере, да би многи помислили да и није невероватно тешко...

Надамо се да ће ове зиме бранити титулу у Торонту.

- Крис Пол елиминисао Спурсе из плеј-офа

Поред Данија Грина, преко Тима Данкана. За крај серије, победу у "мајсторици", пласман Клиперса и елиминацију Сан Антонија.

Иако његов тим није далеко одмакао у минулом у плеј-офу, потез Криса Пола из седме утакмице против Сан Антонија дефинитивно заслужује место на овој листи.

Играо је повређен, погодио невероватно тежак шут и примио честитке великог Тима Данкана. Чинило се да су Клиперси коначно дочекали "ту" сезону и да ће урадити нешто велико, али их је недуго потом зауставио Хјустон.

- "Егзекуција" Пола Пирса против Атланте

Није био одлучујући погодак као Полов, али је у сваком случају за дуго памћење.

При скору 1:1 у серији, легендарни "Тхе Трутх" шутирао је ван баланса за победу Вашингтона над Атлантом и погодио - преко тројице, уз скок уназад, у моменту у којем му је тело практично било над линијом за три поена. И то у 38 години.

Велики остају велики и такав ће и остати упамћен, без обзира на то што је Вашингтон недуго потом испао из плеј-офа и без обзира на исход његовог овогодишњег похода на другу НБА титулу, у дресу Клиперса.

- Леброн нацртао - Леброн и погодио

Иако није освојио титулу, "Тхе Кинг" је у плеј-офу 2015. поставио нове стандарде пожртвованости и "гурања" до крајњих физичких граница.

Остао је без Кајрија Ирвинга и без Кевина Лава, али је ипак "вукао" Кливленд најдаље што је могао, а у овом случају то су биле две победе у финалу.

У својој првој сезони рада са тренером Дејвидом Блатом, Џејмс је бившем тренеру Макабија разјаснио ко је главни када се одлучује, а цео свет је то могао да види у завршници плеј-оф утакмице против Чикага (полуфинале Истока).

На 1,5 секунди до краја, Блат је тражио од Леброна да изведе аут, а "Краљ" је ипак одлучио да он буде тај који ће прихватити лопту. Тако је и било. Примио је у ћошку, скочио крај Џимија Батлера и донео Кливленду велику победу у гостима.

- Четврта утакмица, у којој је Голден Стејт преломио финале

При вођству Кливленда 2:1 у серији и при доминацији "тешкаша" Џејмса, Вориорси су нашли начин да се извуку из компликоване ситуације и да резервним планом крену ка титули.

И то им се исплатило.

Специјални асистент Стива Кера, Ник У'Рен пришао је свом шефу и сугерисао да би Андре Игудала требало да устане са клупе и да уђе у стартну поставу уместо Ендрјуа Богута. Идеја је прихваћена, а остатак је већ историја.

Дрејмонд Грин заиграо је центра и показао да може да ради практично све на паркету, Голден Стејт је победио у четвртој утакмици, променио динамику серије својим најјачим оружјем - игром са "ниском" петорком, а Игудала је за допринос у нападу и за игру у одбрани на Леброну Џејмсу зарадио титулу МВП НБА финала.

- Хапшење и пребијање играча Атланте - Сефолоше и Антића

Перо Антић и данас тврди да је у питању чист расизам и да је њујоршка полиција почетком априла пребила његовог саиграча Табоа Сефолошу само због другачије боје коже.

"Табо је изашао из аутомобила да би просјаку дао 20 долара и одједном је полиција почела брутално да га гура. Изашао сам да видим шта се дешава и видео да су сви полицајци били белци. Нисам хтео да га оставим самог, па су и мене привели", рекао је некадашњи играч Звезде, који је добро прошао, јер је већ сутрадан напустио притвор.

Сефолоша је у полицијском батинању "зарадио" прелом ноге и кидање лигамената скочног зглоба.

- Смрт Флипа Сандерса

Легендарни тренер Минесоте склопио је нови тим, правио амбициозне планове за такмичарску 2015/16, укључујући и довођење Немање Бјелице, али није доживео да их и оствари.

Флип Сандерс преминуо је у 60. години, изгубивши борбу са тешком болешћу. Тек после његове смрти јавно је саопштено да је последњих шест недеља био у коми.

Таргет центар, навијачи, руководство и играчи Минесоте дирљиво су се опростили од њега.

- Опроштајна турнеја Кобија Брајанта

Један од највећих рекао је "Још ова сезона и готово".

Коби Брајант саопштио је 29. новембра свој план да се на пролеће пензионише, тачно 20 година након што је изашао на НБА драфт, директно из средње школе.

Његова опроштајна турнеја буди јаке емоције код навијача свих тимова, па му је претпрошле ноћи клицано име и у Бостону, баш у моменту у којем је далеком тројком "преломио" утакмицу у корист свог тима.

- Историјски старт Голден Стејта

Где су стали прошле сезоне, "ратници" су наставили ове.

Остваривши почетни скор 24-0, Стеф Кари и саиграчи пробудили су поређења са Џордановим Булсима. Побеђивали су и побеђивали и умало дочекали Божић без пораза.

Рекордно убедљив старт и 24. победу остварили су на гостовању Бостону, где су им многи предвиђали први неуспех. Стеф Кари убацио је 38 поена, а Дрејмонд Грин 24 у вечери у којој због повреда нису играли Клеј Томпсон и Харисон Барнс.

И у том моменту, Вориорси су демонстрирали невероватну снагу, киптуће самопоуздање и квалитет због којег се њихове утакмице гледају отворених уста. Они су дефинитивно обележили годину.

Који је ваш најјачи НБА утисак или моменат из 2015.? Јесмо ли нешто пропустили?

Коментари / 0

Оставите коментар