Analiza - 2015.: Deset NBA momenata za pamćenje!

Pročitajte izbor i napišite svoj najjači NBA utisak iz minule godine.

Košarka 03.01.2016 | 22:40
Analiza - 2015.: Deset NBA momenata za pamćenje!

Kako je Stef Kari, u kojeg je većina sumnjala, odveo Golden Stejt do titule? Kako je šuterski i fizički nedominantni tim osvojio titulu, uprkos svim (tada realnim i opravdanim) ocenama da se takav poduhvat graniči sa nemogućim?

Minula 2015. ostaće upamćena baš kao godina u kojoj smo još jednom shvatili da nemoguće ne postoji.

Golden Stejt ulepšao je prethodnih 12 meseci svim ljubiteljima košarke, osvojivši šampionsko prstenje u velikom stilu, na čelu sa najboljim igračem današnjice - Stefom Karijem.

U osvrtu na godinu za nama, američki magazin "Sports ilustrejted" odabrao je deset najupečatljivijih NBA detalja.

Po ovome će Amerika pamtiti NBA ligu u kalendarskoj 2015. godini, dok će za nas - naravno - najjači utisak biti odlazak trojice srpskih igrača "preko bare" - Nemanje Bjelice, Bobana Marjanovića i Nikole Jokića.

- Klej Tompson ubacio 37 poena u četvrtini

U trećoj četvrtini utakmice protiv Sakramento Kingsa, Klej Tompson šutirao je iz igre 13/13, a za tri poena 9/9, uz dva pogođena slobodna bacanja. Golden Stejt je pobedio 97:73

Naravno, to je novi rekord NBA lige.

- Zek Lavin dominirao na takmičenju u zakucavanjima

Mladi bek Minesote, visok 196 centimetara, impresionirao je sa 19 godina ceo svet sjajnim "kucanjima" i svojom gipkošću.

Kroz noge u skoku pod obručom, pa u koš? Nije problem. Iza leđa u letu ka tabli? Jednostavno do te mere, da bi mnogi pomislili da i nije neverovatno teško...

Nadamo se da će ove zime braniti titulu u Torontu.

- Kris Pol eliminisao Spurse iz plej-ofa

Pored Danija Grina, preko Tima Dankana. Za kraj serije, pobedu u "majstorici", plasman Klipersa i eliminaciju San Antonija.

Iako njegov tim nije daleko odmakao u minulom u plej-ofu, potez Krisa Pola iz sedme utakmice protiv San Antonija definitivno zaslužuje mesto na ovoj listi.

Igrao je povređen, pogodio neverovatno težak šut i primio čestitke velikog Tima Dankana. Činilo se da su Klipersi konačno dočekali "tu" sezonu i da će uraditi nešto veliko, ali ih je nedugo potom zaustavio Hjuston.

- "Egzekucija" Pola Pirsa protiv Atlante

Nije bio odlučujući pogodak kao Polov, ali je u svakom slučaju za dugo pamćenje.

Pri skoru 1:1 u seriji, legendarni "The Truth" šutirao je van balansa za pobedu Vašingtona nad Atlantom i pogodio - preko trojice, uz skok unazad, u momentu u kojem mu je telo praktično bilo nad linijom za tri poena. I to u 38 godini.

Veliki ostaju veliki i takav će i ostati upamćen, bez obzira na to što je Vašington nedugo potom ispao iz plej-ofa i bez obzira na ishod njegovog ovogodišnjeg pohoda na drugu NBA titulu, u dresu Klipersa.

- Lebron nacrtao - Lebron i pogodio

Iako nije osvojio titulu, "The King" je u plej-ofu 2015. postavio nove standarde požrtvovanosti i "guranja" do krajnjih fizičkih granica.

Ostao je bez Kajrija Irvinga i bez Kevina Lava, ali je ipak "vukao" Klivlend najdalje što je mogao, a u ovom slučaju to su bile dve pobede u finalu.

U svojoj prvoj sezoni rada sa trenerom Dejvidom Blatom, Džejms je bivšem treneru Makabija razjasnio ko je glavni kada se odlučuje, a ceo svet je to mogao da vidi u završnici plej-of utakmice protiv Čikaga (polufinale Istoka).

Na 1,5 sekundi do kraja, Blat je tražio od Lebrona da izvede aut, a "Kralj" je ipak odlučio da on bude taj koji će prihvatiti loptu. Tako je i bilo. Primio je u ćošku, skočio kraj Džimija Batlera i doneo Klivlendu veliku pobedu u gostima.

- Četvrta utakmica, u kojoj je Golden Stejt prelomio finale

Pri vođstvu Klivlenda 2:1 u seriji i pri dominaciji "teškaša" Džejmsa, Voriorsi su našli način da se izvuku iz komplikovane situacije i da rezervnim planom krenu ka tituli.

I to im se isplatilo.

Specijalni asistent Stiva Kera, Nik U'Ren prišao je svom šefu i sugerisao da bi Andre Igudala trebalo da ustane sa klupe i da uđe u startnu postavu umesto Endrjua Boguta. Ideja je prihvaćena, a ostatak je već istorija.

Drejmond Grin zaigrao je centra i pokazao da može da radi praktično sve na parketu, Golden Stejt je pobedio u četvrtoj utakmici, promenio dinamiku serije svojim najjačim oružjem - igrom sa "niskom" petorkom, a Igudala je za doprinos u napadu i za igru u odbrani na Lebronu Džejmsu zaradio titulu MVP NBA finala.

- Hapšenje i prebijanje igrača Atlante - Sefološe i Antića

Pero Antić i danas tvrdi da je u pitanju čist rasizam i da je njujorška policija početkom aprila prebila njegovog saigrača Taboa Sefološu samo zbog drugačije boje kože.

"Tabo je izašao iz automobila da bi prosjaku dao 20 dolara i odjednom je policija počela brutalno da ga gura. Izašao sam da vidim šta se dešava i video da su svi policajci bili belci. Nisam hteo da ga ostavim samog, pa su i mene priveli", rekao je nekadašnji igrač Zvezde, koji je dobro prošao, jer je već sutradan napustio pritvor.

Sefološa je u policijskom batinanju "zaradio" prelom noge i kidanje ligamenata skočnog zgloba.

- Smrt Flipa Sandersa

Legendarni trener Minesote sklopio je novi tim, pravio ambiciozne planove za takmičarsku 2015/16, uključujući i dovođenje Nemanje Bjelice, ali nije doživeo da ih i ostvari.

Flip Sanders preminuo je u 60. godini, izgubivši borbu sa teškom bolešću. Tek posle njegove smrti javno je saopšteno da je poslednjih šest nedelja bio u komi.

Target centar, navijači, rukovodstvo i igrači Minesote dirljivo su se oprostili od njega.

- Oproštajna turneja Kobija Brajanta

Jedan od najvećih rekao je "Još ova sezona i gotovo".

Kobi Brajant saopštio je 29. novembra svoj plan da se na proleće penzioniše, tačno 20 godina nakon što je izašao na NBA draft, direktno iz srednje škole.

Njegova oproštajna turneja budi jake emocije kod navijača svih timova, pa mu je pretprošle noći klicano ime i u Bostonu, baš u momentu u kojem je dalekom trojkom "prelomio" utakmicu u korist svog tima.

- Istorijski start Golden Stejta

Gde su stali prošle sezone, "ratnici" su nastavili ove.

Ostvarivši početni skor 24-0, Stef Kari i saigrači probudili su poređenja sa Džordanovim Bulsima. Pobeđivali su i pobeđivali i umalo dočekali Božić bez poraza.

Rekordno ubedljiv start i 24. pobedu ostvarili su na gostovanju Bostonu, gde su im mnogi predviđali prvi neuspeh. Stef Kari ubacio je 38 poena, a Drejmond Grin 24 u večeri u kojoj zbog povreda nisu igrali Klej Tompson i Harison Barns.

I u tom momentu, Voriorsi su demonstrirali neverovatnu snagu, kiptuće samopouzdanje i kvalitet zbog kojeg se njihove utakmice gledaju otvorenih usta. Oni su definitivno obeležili godinu.

Koji je vaš najjači NBA utisak ili momenat iz 2015.? Jesmo li nešto propustili?

Komentari / 0

Ostavite komentar