Политички бисери 2015.

Протекла година обиловала је важним политичким догађајима - од потписивања Минског споразума до Генералне скупштине УН, а медији су забиљежили и комичне ситуације и урнебесне лапсусе свјетских лидера у 2015. години.

Свијет 01.01.2016 | 18:20
Политички бисери 2015.

Тако је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер био у добром расположењу када је поздрављао госте самита Источно партнерство у Риги у мају 2015. године.

Он се, како наводи Спутњик, понашао донекле неспретно, упоређивао је своју кравату с краватама других званичника, а премијера Мађарске је поздравио ријечима: "Здраво, диктаторе".

На друштвеним мрежама су претпоставили да је Јункер био пијан, али то није потврђено.

У новембру је у Паризу одржана међународна конференција УН о клими, којој је присуствовало око 140 шефова држава.

Током фотографисања на сцену је изашао предсједник САД Барак Обама који се поздравио са свим лидерима, осим са украјинским предсједником Петром Порошенком који је, судећи по видео-запису, чекао његов стисак руке више него остали, наводи Спутњик.

Током самита Г20 у Анталији предсједници Русије и САД Владимир Путин и Обама разговарали су у кулоарима, док је цијели свијет с нестрпљењем чекао крај разговора.

Али, камере су забиљежиле једног мушкарца, који је очигледно желио да то сазна први, па је као "шпијун" постао својеврсна звијезда самита.

Предсједник Обама одржао је говор на Генералној скупштини УН који је умјесто најављених 15, трајао 42 минута.

Чак је и државни секретар Џон Кери, без устезања, зијевао, што су медији, наравно, снимили.

У украјинској Врховној ради недавно се Олег Барна, посланик партије Блок Петра Порошенка, током наступа премијера Арсенија Јацењука неочекивано попео за говорницу, уручио шефу владе цвијеће и одгурнувши га покушао да га удаљи од микрофона.

У Кијеву је такође током засједања украјинског Националног савјета за реформе избила чарка између министра полиције Арсена Авакова и гувернера Одешке области Михаила Сакашвилија који су један другог називали лоповима, псовали се међусобно, а Аваков је чак на Сакашвилија просуо чашу воде.

Већина корисника друштвених мрежа је примјетила да су се учесници свађе обраћали један другом на руском језику, а темпераментне чиновнике није могао да умири чак ни предсједник Порошенко, који је једноставно заронио лице у дланове.

Говор премијера Израела Бењамина Нетањахуа током засједања Генералне скупштине УН 2015. године у Њујорку остаће упамћен прије свега по томе што је, како би изазвао посебан ефекат, направио веома дугу паузу, која је збунила учеснике скупа.

Прије почетка састанка руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Керија, новинари су питали руског шефа дипломатије да ли је оптимиста у вези с потписивањем споразума о нуклеарном програму Ирана.

Лавров се нашалио рекавши да га не плаћају да би био оптимиста. Кери је одлучио да не стоји по страни и претпоставио да Лаврова просто - не плаћају довољно.

О засједању Генералне скупштине УН извјештавали су сви велики свјетски медији, укључујући и амерички телевизијски канал ЦНН.

По завршетку говора предсједника Русије Путина, водитељка тог канала га је назвала Борис Јељцин. Она се ипак није збунила, насмијала се и признала да је једноставно "промашила" за 20 година.

Још један лапсус изрекао је амерички предсједник Обама током конференције за новинаре посвећене 10. годишњици експлозија у лондонском метроу, када је изјавио да САД планирају да убрзају обучавање терориста Исламске државе.

У Минску су 11. фебруара 2015. одржани преговори Нормандијске четворке, када је камера забиљежила тренутак када Владимир Путин покушава да сједне на столицу коју као да намјерно од њега удаљава предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко, који у том моменту разговара с њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

Снимак се проширио друштвеним мрежама. Ипак, убрзо се испоставило да је клип направљен тако што је пуштен уназад - Лукашенко је, заправо, примицао столицу Путину, а занимљива сцена је била само медијска смицалица.

НАТО важи за озбиљну војну структуру, у којој нема мјеста за хумор и разоноду. Ипак, током самита Алијансе у Турској испоставило се да то уопште није тако - шефови држава-чланица НАТО-а и други високи чиновници заједно су отпјевали песму "Wе Аре тхе Wорлд".

Истина, нису сви били одушевљени њиховим гласовним способностима, наводи Спутњик.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србац

01.01.2016 19:13

Слажем са свим лапсусима осим Обаминог-да ће наставити да обучавају припаднике ИСИЛ-а. То није био лапсус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михсило Микић

01.01.2016 22:37

Пресједник САД само је грешком казао праву истину!

Name

да

01.01.2016 19:14

Кад сам објавио на фб тај "гаф" обаме, избрисан ми је видео у року од 20 минута.

ОДГОВОРИТЕ