Politički biseri 2015.

Protekla godina obilovala je važnim političkim događajima - od potpisivanja Minskog sporazuma do Generalne skupštine UN, a mediji su zabilježili i komične situacije i urnebesne lapsuse svjetskih lidera u 2015. godini.

Svijet 01.01.2016 | 18:20
Politički biseri 2015.

Tako je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker bio u dobrom raspoloženju kada je pozdravljao goste samita Istočno partnerstvo u Rigi u maju 2015. godine.

On se, kako navodi Sputnjik, ponašao donekle nespretno, upoređivao je svoju kravatu s kravatama drugih zvaničnika, a premijera Mađarske je pozdravio riječima: "Zdravo, diktatore".

Na društvenim mrežama su pretpostavili da je Junker bio pijan, ali to nije potvrđeno.

U novembru je u Parizu održana međunarodna konferencija UN o klimi, kojoj je prisustvovalo oko 140 šefova država.

Tokom fotografisanja na scenu je izašao predsjednik SAD Barak Obama koji se pozdravio sa svim liderima, osim sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je, sudeći po video-zapisu, čekao njegov stisak ruke više nego ostali, navodi Sputnjik.

Tokom samita G20 u Antaliji predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Obama razgovarali su u kuloarima, dok je cijeli svijet s nestrpljenjem čekao kraj razgovora.

Ali, kamere su zabilježile jednog muškarca, koji je očigledno želio da to sazna prvi, pa je kao "špijun" postao svojevrsna zvijezda samita.

Predsjednik Obama održao je govor na Generalnoj skupštini UN koji je umjesto najavljenih 15, trajao 42 minuta.

Čak je i državni sekretar Džon Keri, bez ustezanja, zijevao, što su mediji, naravno, snimili.

U ukrajinskoj Vrhovnoj radi nedavno se Oleg Barna, poslanik partije Blok Petra Porošenka, tokom nastupa premijera Arsenija Jacenjuka neočekivano popeo za govornicu, uručio šefu vlade cvijeće i odgurnuvši ga pokušao da ga udalji od mikrofona.

U Kijevu je takođe tokom zasjedanja ukrajinskog Nacionalnog savjeta za reforme izbila čarka između ministra policije Arsena Avakova i guvernera Odeške oblasti Mihaila Sakašvilija koji su jedan drugog nazivali lopovima, psovali se međusobno, a Avakov je čak na Sakašvilija prosuo čašu vode.

Većina korisnika društvenih mreža je primjetila da su se učesnici svađe obraćali jedan drugom na ruskom jeziku, a temperamentne činovnike nije mogao da umiri čak ni predsjednik Porošenko, koji je jednostavno zaronio lice u dlanove.

Govor premijera Izraela Benjamina Netanjahua tokom zasjedanja Generalne skupštine UN 2015. godine u Njujorku ostaće upamćen prije svega po tome što je, kako bi izazvao poseban efekat, napravio veoma dugu pauzu, koja je zbunila učesnike skupa.

Prije početka sastanka ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Kerija, novinari su pitali ruskog šefa diplomatije da li je optimista u vezi s potpisivanjem sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Lavrov se našalio rekavši da ga ne plaćaju da bi bio optimista. Keri je odlučio da ne stoji po strani i pretpostavio da Lavrova prosto - ne plaćaju dovoljno.

O zasjedanju Generalne skupštine UN izvještavali su svi veliki svjetski mediji, uključujući i američki televizijski kanal CNN.

Po završetku govora predsjednika Rusije Putina, voditeljka tog kanala ga je nazvala Boris Jeljcin. Ona se ipak nije zbunila, nasmijala se i priznala da je jednostavno "promašila" za 20 godina.

Još jedan lapsus izrekao je američki predsjednik Obama tokom konferencije za novinare posvećene 10. godišnjici eksplozija u londonskom metrou, kada je izjavio da SAD planiraju da ubrzaju obučavanje terorista Islamske države.

U Minsku su 11. februara 2015. održani pregovori Normandijske četvorke, kada je kamera zabilježila trenutak kada Vladimir Putin pokušava da sjedne na stolicu koju kao da namjerno od njega udaljava predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji u tom momentu razgovara s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Snimak se proširio društvenim mrežama. Ipak, ubrzo se ispostavilo da je klip napravljen tako što je pušten unazad - Lukašenko je, zapravo, primicao stolicu Putinu, a zanimljiva scena je bila samo medijska smicalica.

NATO važi za ozbiljnu vojnu strukturu, u kojoj nema mjesta za humor i razonodu. Ipak, tokom samita Alijanse u Turskoj ispostavilo se da to uopšte nije tako - šefovi država-članica NATO-a i drugi visoki činovnici zajedno su otpjevali pesmu "We Are the World".

Istina, nisu svi bili oduševljeni njihovim glasovnim sposobnostima, navodi Sputnjik.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srbac

01.01.2016 19:13

Slažem sa svim lapsusima osim Obaminog-da će nastaviti da obučavaju pripadnike ISIL-a. To nije bio lapsus.

ODGOVORITE
Name

Михсило Микић

01.01.2016 22:37

Пресједник САД само је грешком казао праву истину!

Name

da

01.01.2016 19:14

Kad sam objavio na fb taj "gaf" obame, izbrisan mi je video u roku od 20 minuta.

ODGOVORITE