Златни кадети: Гдје су? Шта раде?

Селектор кадетске кошаркашке репрезентације Босне и Херцеговине Јосип Панџа говорио о успјеху и анализирао играче понаособ.

Кошарка 02.01.2016 | 22:20
Златни кадети: Гдје су? Шта раде?

Кадетска кошаркашка репрезентација Босне и Херцеговине је без икакве сумње направила највећи подвиг у тимском спорту Босне и Херцеговине у 2015. години.

Кадети, које је са клупе предводио Јосип Панџа најприје су освојили злато у грузијском Тбилисију на ЕYОФ-у, а потом су у Литванији дошли до титуле шампиона Европе, побиједивши у финалу домаћу селекцију.

Касније у Сарајеву их је дочекало више од 50.000 људи.

Пар мјесеци касније о тим момцима се и не прича много. Зато је селектор Јосип Панџа за наш портал прокоментарисао понаособ сваког од играча, колико су напредовали од тог шампионата, колико су добили прилике у својим кубовима односно колико нису.

Најприје смо почели од селектора, шта се код њега промијенило у животу?

“Покушавам да титула првака Европе код мене лично ништа не промијени, да се не бахатим и да останем исти као и прије првенства. Она ми је само мотив да се још више трудим, јер сваки труд и искрени приступ се исплати прије или послије”, рекао је на почетку разговор за МОНДО Јосип Панџа.

Каже да се од освајања титуле у кошарци у Босни и Херцеговини није пуно промијенило.

“Позитивно је то да се уписују масовно дјеца нова у кошарку и та масовност ће нам сигурно донијети нове таленте. Што се тиче системског улагања, плана развоја, инфраструктуре, мислим да је ту све остало исто, на ниском нивоу”, каже Панџа.

Илузорно је очекивати да ће сви из златне генерације постати “озбиљни “ кошаркаши, али имају потенцијал.

“Доста њих гледајући из ове перспективе има шансу да осигурају егзистенцију од кошарке, међутим немогуће је предвидјети ко ће направити 'озбиљне' ствари. Они су у развоју, за мало времена пуно се тога може промијенити, тако да остаје само да пратимо, покушамо помоћи и навијамо да буду што успјешнији. Лига младих је апсолутно потребна овим момцима који су остали на просторима наше државе. Лига младих је имала велики утицај на освајање медаља. Надам се да ће се тај пројекат наставити, јер је интерес развоја кошарке”, рекао нам је Панџа, а онда је понаособ анализирао све играче из златне генерације:

Никола Ђаковић, рођен 2000. Будућност БН из Бијељине

У озбиљном је клубу, стручном раду и до њега је да ли ће направити очекивано. Наступа за омладинске категорије клуба и у сениорској А2 кошаркашкој лиги Републике Српске са великом улогом и овлаштењима, што је врло важно.

Ади Аликадић, 1999. године КК Раднички из Горажда

У тренажном процесу Адија је успорила повреда мишића која га је одвојила од терена мјесец дана. Тренутно је здрав и у адекватном обиму тренинга. Наступа за омладинске категорије и у сениорској А2 кошаркашкој лиги Федерације БиХ.

Лазар Мутић, 1999. Торелодонес Шпанија

Лазар је промијенио клуб. Из разговора са њим јавио је да је јако задовољан третманом и квалитетом тренинга. Мало играча у нашој држави имају такве 'физикалије', и надам се да ће уз неке техничке корекције игре бити и даље од велике користи репрезентацији.

Аљоша Јанковић, 1999. Партизан ТС из Бањалуке

Аљоша наступа у јуниорском погону клуба, има велики број тренинга и надам се да ће то све помоћи у његовом развоју. Уз спортску интелигенцију коју посједује надам се да ће кошаркашке и физичке елементе поправити и бити и даље важан дио репрезентације.

Амар Барукчија, 1999. КК Кош из Сарајева

Амар је имао повреду леђа, коју је санирао недавно, те се вратио у пуни тренажни процес. Он тренира у озбиљном систему, код озбиљног тренера и до њега је колико ће каријера ићи напријед. Наступа у јуниорском погону клуба.

Срђан Кочић, 1999. Спарс из Сарајева

Срђан има велики број тренинга и озбиљне услове за развој у “Спарсима”. Имао је ситних проблема с повредом леђа, међутим то је санирао и тренира пуном снагом. Наступа у јуниорском погону клуба који ће играти квалификацијски евролигашки турнир.

Његош Сикираш, 1999. Стелла Аззурра Рома у Италији

Његош вуче повреду кољена и Иеђа дуже вријеме, још од љета. У репрезентацији је играо са тим повредама, и то му је успорило развој тренутно. Играо је под болом, само да дођемо до тог великог разултата, што мало људи зна. Тек недавно се вратио у погон и надам се да ће првенствено бити здрав и да ће бити у стању што прије свој велики таленат претворити у квалитет. Има прилику да игра у јуниорском погону клуба који игра евролигашки турнир и Лигу Италије, те сениорску нижу лигу Италије.

Емир Черкезовић, 1999. Слобода из Тузле

Емир има велику прилику за игру, како кроз А2 сениорску лигу Федерације, тако и кроз Премијер лигу БиХ. На њему је да тренира пуно, користи минуте које има и тако максимално убрза свој развој. Честитам Слободи која му је омогућила третман, те се надам да ће га Емир искористити.

Сани Чампара, 1999. Спарс из Сарајева

Сани има велики број квалитетних тренинга и утакмица. Наступа у јуниорском погону клуба, сениорској А2 лиги, те сениорској Премијер лиги БиХ. Код њега једини проблем може бити недостатак одмора, све остало му је омогућено и надам се да ће он то максимално искористити.

Џанан Муса, 1999. Цедевита из Загреба

Џанан је већ одиграо озбиљне сениорске евролигашке и минуте у АБА лиги. Има све већу улогу у стварању сениорских резултата Цедевите и то је за репрезентацију, као и њега самог одлично. Надам се само добром здрављу, великом раду и он ће сигурно оставити велики траг у нашој и европској кошарци у будућности.

Тимур Овчина, 1999. КК Кош из Сарајева

“Тимур је у озбиљном тренажном процесу. Његов развој искључиво зависи о њему самом. Наступа у јуниорском погону клуба.

Ведран Мирковић, КК Кош из Сарајева

Ведран има озбиљне минуте, адекватан тренажни процес и надам се добром развоју. Наступа у јуниорском погону клуба.

Коментари / 0

Оставите коментар