Zlatni kadeti: Gdje su? Šta rade?

Selektor kadetske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža govorio o uspjehu i analizirao igrače ponaosob.

Košarka 02.01.2016 | 22:20
Zlatni kadeti: Gdje su? Šta rade?

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je bez ikakve sumnje napravila najveći podvig u timskom sportu Bosne i Hercegovine u 2015. godini.

Kadeti, koje je sa klupe predvodio Josip Pandža najprije su osvojili zlato u gruzijskom Tbilisiju na EYOF-u, a potom su u Litvaniji došli do titule šampiona Evrope, pobijedivši u finalu domaću selekciju.

Kasnije u Sarajevu ih je dočekalo više od 50.000 ljudi.

Par mjeseci kasnije o tim momcima se i ne priča mnogo. Zato je selektor Josip Pandža za naš portal prokomentarisao ponaosob svakog od igrača, koliko su napredovali od tog šampionata, koliko su dobili prilike u svojim kubovima odnosno koliko nisu.

Najprije smo počeli od selektora, šta se kod njega promijenilo u životu?

“Pokušavam da titula prvaka Evrope kod mene lično ništa ne promijeni, da se ne bahatim i da ostanem isti kao i prije prvenstva. Ona mi je samo motiv da se još više trudim, jer svaki trud i iskreni pristup se isplati prije ili poslije”, rekao je na početku razgovor za MONDO Josip Pandža.

Kaže da se od osvajanja titule u košarci u Bosni i Hercegovini nije puno promijenilo.

“Pozitivno je to da se upisuju masovno djeca nova u košarku i ta masovnost će nam sigurno donijeti nove talente. Što se tiče sistemskog ulaganja, plana razvoja, infrastrukture, mislim da je tu sve ostalo isto, na niskom nivou”, kaže Pandža.

Iluzorno je očekivati da će svi iz zlatne generacije postati “ozbiljni “ košarkaši, ali imaju potencijal.

“Dosta njih gledajući iz ove perspektive ima šansu da osiguraju egzistenciju od košarke, međutim nemoguće je predvidjeti ko će napraviti 'ozbiljne' stvari. Oni su u razvoju, za malo vremena puno se toga može promijeniti, tako da ostaje samo da pratimo, pokušamo pomoći i navijamo da budu što uspješniji. Liga mladih je apsolutno potrebna ovim momcima koji su ostali na prostorima naše države. Liga mladih je imala veliki uticaj na osvajanje medalja. Nadam se da će se taj projekat nastaviti, jer je interes razvoja košarke”, rekao nam je Pandža, a onda je ponaosob analizirao sve igrače iz zlatne generacije:

Nikola Đaković, rođen 2000. Budućnost BN iz Bijeljine

U ozbiljnom je klubu, stručnom radu i do njega je da li će napraviti očekivano. Nastupa za omladinske kategorije kluba i u seniorskoj A2 košarkaškoj ligi Republike Srpske sa velikom ulogom i ovlaštenjima, što je vrlo važno.

Adi Alikadić, 1999. godine KK Radnički iz Goražda

U trenažnom procesu Adija je usporila povreda mišića koja ga je odvojila od terena mjesec dana. Trenutno je zdrav i u adekvatnom obimu treninga. Nastupa za omladinske kategorije i u seniorskoj A2 košarkaškoj ligi Federacije BiH.

Lazar Mutić, 1999. Torelodones Španija

Lazar je promijenio klub. Iz razgovora sa njim javio je da je jako zadovoljan tretmanom i kvalitetom treninga. Malo igrača u našoj državi imaju takve 'fizikalije', i nadam se da će uz neke tehničke korekcije igre biti i dalje od velike koristi reprezentaciji.

Aljoša Janković, 1999. Partizan TS iz Banjaluke

Aljoša nastupa u juniorskom pogonu kluba, ima veliki broj treninga i nadam se da će to sve pomoći u njegovom razvoju. Uz sportsku inteligenciju koju posjeduje nadam se da će košarkaške i fizičke elemente popraviti i biti i dalje važan dio reprezentacije.

Amar Barukčija, 1999. KK Koš iz Sarajeva

Amar je imao povredu leđa, koju je sanirao nedavno, te se vratio u puni trenažni proces. On trenira u ozbiljnom sistemu, kod ozbiljnog trenera i do njega je koliko će karijera ići naprijed. Nastupa u juniorskom pogonu kluba.

Srđan Kočić, 1999. Spars iz Sarajeva

Srđan ima veliki broj treninga i ozbiljne uslove za razvoj u “Sparsima”. Imao je sitnih problema s povredom leđa, međutim to je sanirao i trenira punom snagom. Nastupa u juniorskom pogonu kluba koji će igrati kvalifikacijski evroligaški turnir.

Njegoš Sikiraš, 1999. Stella Azzurra Roma u Italiji

Njegoš vuče povredu koljena i Ieđa duže vrijeme, još od ljeta. U reprezentaciji je igrao sa tim povredama, i to mu je usporilo razvoj trenutno. Igrao je pod bolom, samo da dođemo do tog velikog razultata, što malo ljudi zna. Tek nedavno se vratio u pogon i nadam se da će prvenstveno biti zdrav i da će biti u stanju što prije svoj veliki talenat pretvoriti u kvalitet. Ima priliku da igra u juniorskom pogonu kluba koji igra evroligaški turnir i Ligu Italije, te seniorsku nižu ligu Italije.

Emir Čerkezović, 1999. Sloboda iz Tuzle

Emir ima veliku priliku za igru, kako kroz A2 seniorsku ligu Federacije, tako i kroz Premijer ligu BiH. Na njemu je da trenira puno, koristi minute koje ima i tako maksimalno ubrza svoj razvoj. Čestitam Slobodi koja mu je omogućila tretman, te se nadam da će ga Emir iskoristiti.

Sani Čampara, 1999. Spars iz Sarajeva

Sani ima veliki broj kvalitetnih treninga i utakmica. Nastupa u juniorskom pogonu kluba, seniorskoj A2 ligi, te seniorskoj Premijer ligi BiH. Kod njega jedini problem može biti nedostatak odmora, sve ostalo mu je omogućeno i nadam se da će on to maksimalno iskoristiti.

Džanan Musa, 1999. Cedevita iz Zagreba

Džanan je već odigrao ozbiljne seniorske evroligaške i minute u ABA ligi. Ima sve veću ulogu u stvaranju seniorskih rezultata Cedevite i to je za reprezentaciju, kao i njega samog odlično. Nadam se samo dobrom zdravlju, velikom radu i on će sigurno ostaviti veliki trag u našoj i evropskoj košarci u budućnosti.

Timur Ovčina, 1999. KK Koš iz Sarajeva

“Timur je u ozbiljnom trenažnom procesu. Njegov razvoj isključivo zavisi o njemu samom. Nastupa u juniorskom pogonu kluba.

Vedran Mirković, KK Koš iz Sarajeva

Vedran ima ozbiljne minute, adekvatan trenažni proces i nadam se dobrom razvoju. Nastupa u juniorskom pogonu kluba.

Komentari / 0

Ostavite komentar