Видео - 4 скакаонице: Петер Превц доминантан у Гармишу!

Словеначки скакач Петер Превц победио је на другој станици турнеје Четири скакаонице на легендарном Гармиш Партенкирхену.

Остали спортови 01.01.2016 | 17:00
Видео - 4 скакаонице: Петер Превц доминантан у Гармишу!

Превц је после скока од 133, метра, у другој серији скочио 136 метара и за више од 16 бодова надмашио победника у Оберстдорфу Зеверина Фројнда.

Фројнд је завршио на трећој позицији (скокови 133,5 и 132,5), док се између њих убацио Норвежанин Кенет Гангнес.

Млади Норвежанин је заблистао другим скоком који је од Превцовог био краћи само два метра, и остао на нешто више од 12 бодова минуса у односу на првопласираног.

Петер је после нешто слабијег финиша на првој станици показао зашто је највећи фаворит да тријумфује на турнеји Четири скакаонице и зашто је пре Оберстдорфа везао три тријумфа. Остварио је први индивидуални тријумф на некој од станица, преузео вођство у генералном пласману и повећао разлику над другопласираним Фројндом у Светском купу.

Норвежани ће имати много разлога за задовољство – осим Гангнеса међу најбоље пласиранима још Јохан Андре Форфанг и Андерс Фанемел, а Топ 10 комплетирају Михаел Хајбек, Рихард Фрајтаг, Роман Куделка, Штефан Крафт и Даики Ито.

Такмичење у Гармишу почело је новим разочарањем за Јурија Тепеша. Словенац који је био последњи у Оберстдорфу сада је дисквалификован због одела и остао је без бодова, закуцан за дно табеле у генералном пласману.

Уследила је прва група скакача у којој се нашао Данијел Андре Танде. Млади Норвежанин био је неко за којег су многи мислили да може да изненади на Новогодишњој турнеји, али је он подбацио у обе серије. Потом је слабо скочио Домен Превц, брат много искуснијег Петера, и угрозио своје место у Топ 10 у Светском купу.

Ипак, Словенац који је са братом пре две недеље исписао историју у Енгелбергу, исправио се у наставку и други скок му је донео место у првих 20.

Аустријанац Грегор Шлиренцауер доминирао је ски скоковима пре неколико година, али већ неко време није ни бледа сенка тог човека. У директном дуелу добио га је Стефен Леје, али је и Шлиренцауер прошао као један од пет најбољих губитника.

Серију одличних скокова отворио је 19-годишњи Зигел са 128,5, међутим то му није било довољно да победи Михаела Хајбека који је имао два и по метра дужи скок. Кенет Гангнес је преузео вођство скоком од 132,5 метара, али су онда уследила два сјајна наступа Зеверина Фројнда и Петера Превца.

Обојица су ишли до 133,5 метара, али је Словенац због јачег ветра добио тај дуел са 1,4 поена више.

Пред другу серију скокова организатори су са 15. рампу померили за степеник више и то је неколико скакача искористило. Домен Превц је малтене до краја друге групе држао вођство, када су на ред ступили они са већим бројем бодова.

Хајбек је најавио одлично такмичење, пре него што је Форфанг постао први скакач који је у немачком граду пребацио 250 поена. Фрајтаг и Фанемел су подбацили и испали из борбе за подијум пред последња три скока.

Гангнес је дужином од 134 метра обезбедио подијум, да би му Зеверин Фројнд грешком код изласка са залетишта омогућио да буде други. Дилеме око победника није било, а Превц је одушевио публику најдужим скоком дана од 136 метара за свој први тријумф и потврду улоге фаворита на турнеји Четири скакаонице.

После два дана такмичења у Немачкој најбољи ски скакачи данашњице селе се у Аустрију и Инсбрук, где такмичење почиње квалификацијама већ у суботу, док је главно такмичење на програму у недељу од 14 часова.

Коментари / 0

Оставите коментар