Video - 4 skakaonice: Peter Prevc dominantan u Garmišu!

Slovenački skakač Peter Prevc pobedio je na drugoj stanici turneje Četiri skakaonice na legendarnom Garmiš Partenkirhenu.

Ostali sportovi 01.01.2016 | 17:00
Video - 4 skakaonice: Peter Prevc dominantan u Garmišu!

Prevc je posle skoka od 133, metra, u drugoj seriji skočio 136 metara i za više od 16 bodova nadmašio pobednika u Oberstdorfu Zeverina Frojnda.

Frojnd je završio na trećoj poziciji (skokovi 133,5 i 132,5), dok se između njih ubacio Norvežanin Kenet Gangnes.

Mladi Norvežanin je zablistao drugim skokom koji je od Prevcovog bio kraći samo dva metra, i ostao na nešto više od 12 bodova minusa u odnosu na prvoplasiranog.

Peter je posle nešto slabijeg finiša na prvoj stanici pokazao zašto je najveći favorit da trijumfuje na turneji Četiri skakaonice i zašto je pre Oberstdorfa vezao tri trijumfa. Ostvario je prvi individualni trijumf na nekoj od stanica, preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu i povećao razliku nad drugoplasiranim Frojndom u Svetskom kupu.

Norvežani će imati mnogo razloga za zadovoljstvo – osim Gangnesa među najbolje plasiranima još Johan Andre Forfang i Anders Fanemel, a Top 10 kompletiraju Mihael Hajbek, Rihard Frajtag, Roman Kudelka, Štefan Kraft i Daiki Ito.

Takmičenje u Garmišu počelo je novim razočaranjem za Jurija Tepeša. Slovenac koji je bio poslednji u Oberstdorfu sada je diskvalifikovan zbog odela i ostao je bez bodova, zakucan za dno tabele u generalnom plasmanu.

Usledila je prva grupa skakača u kojoj se našao Danijel Andre Tande. Mladi Norvežanin bio je neko za kojeg su mnogi mislili da može da iznenadi na Novogodišnjoj turneji, ali je on podbacio u obe serije. Potom je slabo skočio Domen Prevc, brat mnogo iskusnijeg Petera, i ugrozio svoje mesto u Top 10 u Svetskom kupu.

Ipak, Slovenac koji je sa bratom pre dve nedelje ispisao istoriju u Engelbergu, ispravio se u nastavku i drugi skok mu je doneo mesto u prvih 20.

Austrijanac Gregor Šlirencauer dominirao je ski skokovima pre nekoliko godina, ali već neko vreme nije ni bleda senka tog čoveka. U direktnom duelu dobio ga je Stefen Leje, ali je i Šlirencauer prošao kao jedan od pet najboljih gubitnika.

Seriju odličnih skokova otvorio je 19-godišnji Zigel sa 128,5, međutim to mu nije bilo dovoljno da pobedi Mihaela Hajbeka koji je imao dva i po metra duži skok. Kenet Gangnes je preuzeo vođstvo skokom od 132,5 metara, ali su onda usledila dva sjajna nastupa Zeverina Frojnda i Petera Prevca.

Obojica su išli do 133,5 metara, ali je Slovenac zbog jačeg vetra dobio taj duel sa 1,4 poena više.

Pred drugu seriju skokova organizatori su sa 15. rampu pomerili za stepenik više i to je nekoliko skakača iskoristilo. Domen Prevc je maltene do kraja druge grupe držao vođstvo, kada su na red stupili oni sa većim brojem bodova.

Hajbek je najavio odlično takmičenje, pre nego što je Forfang postao prvi skakač koji je u nemačkom gradu prebacio 250 poena. Frajtag i Fanemel su podbacili i ispali iz borbe za podijum pred poslednja tri skoka.

Gangnes je dužinom od 134 metra obezbedio podijum, da bi mu Zeverin Frojnd greškom kod izlaska sa zaletišta omogućio da bude drugi. Dileme oko pobednika nije bilo, a Prevc je oduševio publiku najdužim skokom dana od 136 metara za svoj prvi trijumf i potvrdu uloge favorita na turneji Četiri skakaonice.

Posle dva dana takmičenja u Nemačkoj najbolji ski skakači današnjice sele se u Austriju i Insbruk, gde takmičenje počinje kvalifikacijama već u subotu, dok je glavno takmičenje na programu u nedelju od 14 časova.

Komentari / 0

Ostavite komentar