Хитлеров предсједнички систем био позитиван

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган поменуо је данас Њемачку из времена Адолфа Хитлера као примјер ефикасног предсједничког система, пренијели су турски медији.

Свијет 01.01.2016 | 16:20
Хитлеров предсједнички систем био позитиван

Ердоан жели да измјени турски Устав како би углавном церемонијална титула предсједника постала извршна, односно да уведе турску верзију система који је на снази у земљама попут САД, Француске или Русије, преноси Ројтерс.

На питање новинара да ли је извршни предсједнички систем могућ уз истовремено одржавање унитарне структуре државе, Ердоан је касно синоћ по повратку из Саудијске Арабије рекао: "Већ постоје примјери тога у свијету. То можете да видите и на примјеру Хитлерове Њемачке!"

"И послије тога је било примјера у многим другим државама", навео је турски предсједник, а пренијела турска агенција Доган.

Владајућа странка АКП, коју је основао Ердоан, посветила је највише пажње послије побједе на парламентарним изборима у новембру уставним промјенама.

Опозиционе странке се слажу за потребом за промјенама у уставу, који је ступио на снагу послије пуча из 1980. године, али не подржавају увођење предсједничког система за којег се залаже Ердоган, страхујући да би то могло да стави превише моћи у руке једног ауторитарног лидера.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

01.01.2016 16:36

Овај је зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

01.01.2016 20:04

Данас је римокатоличка Нова Година. Зато данас не коментаришем. Одмара. Ноћас сам заједно са Велим СРБима: Православцима и Светосавцима до рано јутрос славио папску, Нову Годину и онда када Нова Година за СРБе моје. Зато ме данас боли празна глава и од печења у време БОЖИЋЊЕГ поста препуна теба!

Name

Мд

01.01.2016 16:42

Па имају исте идеје Ердоган и хицо

ОДГОВОРИТЕ