Hitlerov predsjednički sistem bio pozitivan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pomenuo je danas Njemačku iz vremena Adolfa Hitlera kao primjer efikasnog predsjedničkog sistema, prenijeli su turski mediji.

Svijet 01.01.2016 | 16:20
Hitlerov predsjednički sistem bio pozitivan

Erdoan želi da izmjeni turski Ustav kako bi uglavnom ceremonijalna titula predsjednika postala izvršna, odnosno da uvede tursku verziju sistema koji je na snazi u zemljama poput SAD, Francuske ili Rusije, prenosi Rojters.

Na pitanje novinara da li je izvršni predsjednički sistem moguć uz istovremeno održavanje unitarne strukture države, Erdoan je kasno sinoć po povratku iz Saudijske Arabije rekao: "Već postoje primjeri toga u svijetu. To možete da vidite i na primjeru Hitlerove Njemačke!"

"I poslije toga je bilo primjera u mnogim drugim državama", naveo je turski predsjednik, a prenijela turska agencija Dogan.

Vladajuća stranka AKP, koju je osnovao Erdoan, posvetila je najviše pažnje poslije pobjede na parlamentarnim izborima u novembru ustavnim promjenama.

Opozicione stranke se slažu za potrebom za promjenama u ustavu, koji je stupio na snagu poslije puča iz 1980. godine, ali ne podržavaju uvođenje predsjedničkog sistema za kojeg se zalaže Erdogan, strahujući da bi to moglo da stavi previše moći u ruke jednog autoritarnog lidera.

NN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

01.01.2016 16:36

Ovaj je zlo.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

01.01.2016 20:04

Данас је римокатоличка Нова Година. Зато данас не коментаришем. Одмара. Ноћас сам заједно са Велим СРБима: Православцима и Светосавцима до рано јутрос славио папску, Нову Годину и онда када Нова Година за СРБе моје. Зато ме данас боли празна глава и од печења у време БОЖИЋЊЕГ поста препуна теба!

Name

Md

01.01.2016 16:42

Pa imaju iste ideje Erdogan i hico

ODGOVORITE