Анализа: Мајстори промашених прелазних рокова...!

Римски банкомат за узалудно расипање новца! Рома је упркос огромном улагању у последњих пет година имала позамашан број промашених инвестиција.

Фудбал 03.01.2016 | 23:20
Анализа: Мајстори промашених прелазних рокова...!

Звучи невероватно, али италијанска Рома је у последњих пет година на довођење играча потрошила 387.450.000 евра, од чега готово комплетна сума иде на душу актуелног руководства Вучице на челу са предсником Џејмсом Палотом, који је заједно са својим сарадницима преузео клуб на лето 2011. године.

Цифра делује запањујуће, с обзиром да трофеја нема ни на мапи, а како у овом тренутку стоје ствари Римљанима се смеши још једна разочаравајућа сезона. Једини прави успех комплетног пројекта преставља чињеница да је Рома успела да веже две узастопне сезоне у Лиги шампиона, а пласман у овогодишњу осмину финала представља једину светлу тачку прилично разочаравајуће јесени на римском Олимпику.

Наравно, огроман новац је уложен и у капитална појачања попут Миралема Пјанића, Раџе Најнголана, Жервиња и Кевина Стротмана, играче који су у протеклом периоду чинили и чиниће окосницу тима Ђалороса, али је општи утисак да ниједан прелазни рок није комплетиран у потуности. Рома је овај дефицит драстично успела да смањи прилично успешним продајама, па тако клупска каса, уз прилив новца од пласмана у елитно европско такмичење, није у огромном минусу. Треба напоменути да је све почело још у последњој сезони (2010/2011) којом је руководила Росела Сенси, ћерка легендарног газде Вучице Франка Сенсија.

АДРИЈАНО

Серију промашаја отворило је довођење Адријана на лето 2010. године, које је требало да представља велики повратак некадашњег аса миланског Интера у европски фудбал. Бразилац је у Рим стигао са позамашном килажом и добио трогодишњи уговор од 5.000.000 евра по сезони, али је срећом по Римљане већ у марту наредне године договорен споразумни раскид сарадње. Адријано притом није постигао ниједан гол у дресу Роме. Некада најталентованији нападач на свету више не игра фудбал, иако није званично објавио да је завршио каријеру.

ХОСЕ АНХЕЛ И МАРТИН СТЕКЕЛЕНБУРГ

Велики пројекат нових власника започео је довођењем Луиса Енрикеа у Рим. Садашњем тренеру Барселоне то је био први професионални тренерски посао у којем се није најбоље снашао, па је на крају напустио Рим. Сезона 2011/2012. остаће упамћена по неколико великих промашаја, а једно од највећих било је довђење тадашњег левог бека Спортинга из Хихона Хосеа Анхела, који је у Рим стигао за 4.500.000 евра. Још веће разочарање на Олимпику био је бивши голман Ајакса Мартин Стекеленбург, са којим су Римљани покушали да заврше вишегодишњу потрагу за правим чуваром мреже, али се испоставило да нису успели. Стекелнбург је плаћен 7.300.000 евра, а Рома га је две године касније продала Фуламу за два милиона евра мању суму.

ТАХЦИДИС И МАРКИЊО

Рома је своје неславне куповине наставила и у сезони 2012/2013. међу којима се истакло неколико прилично великих промашаја. Панајотис Тахцидис је доведен из Ђенове и Здењек Земан је у њему видео играча који може да повеже редове у везом реду Вучице, али није тако било. Слична је ситуација и са Бразилцем Маркињом (прво био на позајмици шест месеци), који је дошао у Рим са препоруком првокласног крилног играча, али се испоставио као потпуни промашај. Срећом, Рома је тог лета довела и двојац штопера из Коринтијанса Маркињос – Кастан, који се испоставио као потпуни погодак, поготово у финансијском смислу, јер је Маркињос годину дана касније продат Пари Сен Жермену за 31.400.000 евра.

МИШЕЛ БАСТОС

Новац од Маркињоса дао је могућност управи Вучице да се прилично размаше на лето 2013. године. Тада нови тренер Роме Руди Гарсија одрадио је по општем мишљењу одличан прелазни рок. Дошли су Кевин Стротман, Мехди Бенатија, Адем Љајћ, Матија Дестро, Мајкон, а на зиму и Раџа Најнголан, док је беспотребно бацање пара представљало ангажовање Мишела Бастоса, чија је шестомесечна позајмица плаћена 1.500.000 евра.

ЕШЛИ КОЛ, ИБАРБО, СПОЛИ, ЕМАНУЕЛСОН, ДУМБИЈА...

Руди Гарсија је у првој сезони погодио готово све трансфере, док је годину дана касније практично све промашио. Некадашњи ас Челсија Ешли Кол на Олимпико је стигао као слободан играч, али је са Ромом потписао двогодишњи уговор за 2.300.000 евра по сезони и до сада је одиграо свега 11 утакмица за Римљане и то у прошлој сезони. На серију промашаја надовезали су се Ибарбо (позајмица 2.500.000 евра), Споли (позајмица 1.500.000) и Емануелсон (слободан играч), док је круг у јануару 2015. године комплетирао Сејду Думбија, који је у Рим стигао за 14.400.000 евра, а летос враћен на позајмицу у ЦСКА из Москве. На ову листу би могао да се придода и Хуан Итурбе, који је потпуно разочарао, али ће Рома изгледа успети да „извуче“ уложен новац у његову куповину.

ЛЕТО ПРЕПУНО ПОЗАЈМИЦА

Очигледно поучени лошим искуством из претходне сезоне, Римљани су у летњем прелазном року пред почетак ове сезоне, махом доводили играче на позајмицу уз опцију куповине на крају сезоне, па су на тај начин на Олимпико стигли Џеко, Салах, Ридигер, Дињ, Ђомбер... С обзиром да је први део сезоне протекао у прилично тмурној атмосфери, актуелна појачања имају још времена да избегну статус „промашаја“. Посао Рудија Гарсије такође виси о концу, па се може догодити да Вучица први велики „трансфер“ у новој години направи управо на тренерској клупи, али јој и ту посао квари неповољан уговор Гарсије, који истиче тек на лето 2018. године.

Коментари / 0

Оставите коментар