Analiza: Majstori promašenih prelaznih rokova...!

Rimski bankomat za uzaludno rasipanje novca! Roma je uprkos ogromnom ulaganju u poslednjih pet godina imala pozamašan broj promašenih investicija.

Fudbal 03.01.2016 | 23:20
Analiza: Majstori promašenih prelaznih rokova...!

Zvuči neverovatno, ali italijanska Roma je u poslednjih pet godina na dovođenje igrača potrošila 387.450.000 evra, od čega gotovo kompletna suma ide na dušu aktuelnog rukovodstva Vučice na čelu sa predsnikom Džejmsom Palotom, koji je zajedno sa svojim saradnicima preuzeo klub na leto 2011. godine.

Cifra deluje zapanjujuće, s obzirom da trofeja nema ni na mapi, a kako u ovom trenutku stoje stvari Rimljanima se smeši još jedna razočaravajuća sezona. Jedini pravi uspeh kompletnog projekta prestavlja činjenica da je Roma uspela da veže dve uzastopne sezone u Ligi šampiona, a plasman u ovogodišnju osminu finala predstavlja jedinu svetlu tačku prilično razočaravajuće jeseni na rimskom Olimpiku.

Naravno, ogroman novac je uložen i u kapitalna pojačanja poput Miralema Pjanića, Radže Najngolana, Žervinja i Kevina Strotmana, igrače koji su u proteklom periodu činili i činiće okosnicu tima Đalorosa, ali je opšti utisak da nijedan prelazni rok nije kompletiran u potunosti. Roma je ovaj deficit drastično uspela da smanji prilično uspešnim prodajama, pa tako klupska kasa, uz priliv novca od plasmana u elitno evropsko takmičenje, nije u ogromnom minusu. Treba napomenuti da je sve počelo još u poslednjoj sezoni (2010/2011) kojom je rukovodila Rosela Sensi, ćerka legendarnog gazde Vučice Franka Sensija.

ADRIJANO

Seriju promašaja otvorilo je dovođenje Adrijana na leto 2010. godine, koje je trebalo da predstavlja veliki povratak nekadašnjeg asa milanskog Intera u evropski fudbal. Brazilac je u Rim stigao sa pozamašnom kilažom i dobio trogodišnji ugovor od 5.000.000 evra po sezoni, ali je srećom po Rimljane već u martu naredne godine dogovoren sporazumni raskid saradnje. Adrijano pritom nije postigao nijedan gol u dresu Rome. Nekada najtalentovaniji napadač na svetu više ne igra fudbal, iako nije zvanično objavio da je završio karijeru.

HOSE ANHEL I MARTIN STEKELENBURG

Veliki projekat novih vlasnika započeo je dovođenjem Luisa Enrikea u Rim. Sadašnjem treneru Barselone to je bio prvi profesionalni trenerski posao u kojem se nije najbolje snašao, pa je na kraju napustio Rim. Sezona 2011/2012. ostaće upamćena po nekoliko velikih promašaja, a jedno od najvećih bilo je dovđenje tadašnjeg levog beka Sportinga iz Hihona Hosea Anhela, koji je u Rim stigao za 4.500.000 evra. Još veće razočaranje na Olimpiku bio je bivši golman Ajaksa Martin Stekelenburg, sa kojim su Rimljani pokušali da završe višegodišnju potragu za pravim čuvarom mreže, ali se ispostavilo da nisu uspeli. Stekelnburg je plaćen 7.300.000 evra, a Roma ga je dve godine kasnije prodala Fulamu za dva miliona evra manju sumu.

TAHCIDIS I MARKINJO

Roma je svoje neslavne kupovine nastavila i u sezoni 2012/2013. među kojima se istaklo nekoliko prilično velikih promašaja. Panajotis Tahcidis je doveden iz Đenove i Zdenjek Zeman je u njemu video igrača koji može da poveže redove u vezom redu Vučice, ali nije tako bilo. Slična je situacija i sa Brazilcem Markinjom (prvo bio na pozajmici šest meseci), koji je došao u Rim sa preporukom prvoklasnog krilnog igrača, ali se ispostavio kao potpuni promašaj. Srećom, Roma je tog leta dovela i dvojac štopera iz Korintijansa Markinjos – Kastan, koji se ispostavio kao potpuni pogodak, pogotovo u finansijskom smislu, jer je Markinjos godinu dana kasnije prodat Pari Sen Žermenu za 31.400.000 evra.

MIŠEL BASTOS

Novac od Markinjosa dao je mogućnost upravi Vučice da se prilično razmaše na leto 2013. godine. Tada novi trener Rome Rudi Garsija odradio je po opštem mišljenju odličan prelazni rok. Došli su Kevin Strotman, Mehdi Benatija, Adem Ljajć, Matija Destro, Majkon, a na zimu i Radža Najngolan, dok je bespotrebno bacanje para predstavljalo angažovanje Mišela Bastosa, čija je šestomesečna pozajmica plaćena 1.500.000 evra.

EŠLI KOL, IBARBO, SPOLI, EMANUELSON, DUMBIJA...

Rudi Garsija je u prvoj sezoni pogodio gotovo sve transfere, dok je godinu dana kasnije praktično sve promašio. Nekadašnji as Čelsija Ešli Kol na Olimpiko je stigao kao slobodan igrač, ali je sa Romom potpisao dvogodišnji ugovor za 2.300.000 evra po sezoni i do sada je odigrao svega 11 utakmica za Rimljane i to u prošloj sezoni. Na seriju promašaja nadovezali su se Ibarbo (pozajmica 2.500.000 evra), Spoli (pozajmica 1.500.000) i Emanuelson (slobodan igrač), dok je krug u januaru 2015. godine kompletirao Sejdu Dumbija, koji je u Rim stigao za 14.400.000 evra, a letos vraćen na pozajmicu u CSKA iz Moskve. Na ovu listu bi mogao da se pridoda i Huan Iturbe, koji je potpuno razočarao, ali će Roma izgleda uspeti da „izvuče“ uložen novac u njegovu kupovinu.

LETO PREPUNO POZAJMICA

Očigledno poučeni lošim iskustvom iz prethodne sezone, Rimljani su u letnjem prelaznom roku pred početak ove sezone, mahom dovodili igrače na pozajmicu uz opciju kupovine na kraju sezone, pa su na taj način na Olimpiko stigli Džeko, Salah, Ridiger, Dinj, Đomber... S obzirom da je prvi deo sezone protekao u prilično tmurnoj atmosferi, aktuelna pojačanja imaju još vremena da izbegnu status „promašaja“. Posao Rudija Garsije takođe visi o koncu, pa se može dogoditi da Vučica prvi veliki „transfer“ u novoj godini napravi upravo na trenerskoj klupi, ali joj i tu posao kvari nepovoljan ugovor Garsije, koji ističe tek na leto 2018. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar