Република Српска: Топ 10 догађаја у 2015.

Топ 10/2015. Ово је обиљежило 2015. годину.

Република Српска 31.12.2015 | 17:15
Република Српска: Топ 10 догађаја у 2015.

Тероризам

У нападу на полицијску станицу у Зворнику 27. априла убијен полицајац. Нађени су изговори за овај злочин. 17. новембра убијена су два припадника ОС БиХ. Након тога се није имало куд, па се морало признати да тероризам, чији узроци су дуго умањивани, сије смрт по БиХ.

Сребреница

Премијер Србије нападнут је на комеморацији у Сребреници. Одговорни нису процесуирани. Прије тога копља су се ломила око резолуција о Сребреници у Савјету безбједности УН и Европском парламенту. На крају, Вучић је посјетио Сребреницу и дао 2,5 милиона евра.

Снимак

Након Сувариног снимања Милета Радишића, два бјегунца од закона експресно је пронашао РТ Републике Српске. Јер, било је спорно откуд опозицији снимак. На крају, свима је одговарало стишавање, а Радишић се појавио испред Туњица, тражећи да напокон изврше досуђену казну.

Банка Српске

Агенција за банкарство Републике Српске затворила је Банку Српске и увела принудну управу. Милионска средства грађана и институција су поново заробљена. Директорка агенције је знала за проблеме још у Балкан банци из које је настала Банка Српске, али није реаговала…

СДС

СДС је у мају имао изборе у којима је предсједник Босић побиједио изазивача Мићића. И није било раскола. Али су одлазили посланици Дуњић, Стевандић и Бањац. СДС је трпио критике и од своје „фракције оснивача“, (ре)активиран је Изворни СДС…

Додик и истрага

Додик је тужио сам себе, и позвао опозиционаре за свједоке. Озбиљнији случај је истрага коју је покренуло Тужилаштво БиХ у случају куповине његове београдске виле. Оптужбе говоре да је паре банке пребацио годину дана прије него што је затражио кредит.

Килограм злата

Бивши амбасадор у Русији Гордан Милинић изашао је у јавност са свједочењем о кили злата коју је руски бизнисмен Бурлаков поклонио Додику. Причао је и о рекетирању потенцијалних инвеститора. Ова прича пала је у други план, нижу се нови скандали.

Референдум

Посланици су у НС Републике Српске поново гласали да се грађани Српске о раду Суда и Тужилаштва БиХ изјасне на референдуму. Опозиција је викала да се не зна шта ће бити дан после референдума, те да Додик тргује референдумом као и 2011. У ЕУ нису одушевљени.

Дан Републике

Уставни суд је крајем новембра пресудио да је 9. јануар неуставан као дан Републике, због слављења крсне славе Републике Српске, која и не постоји у уставу. Ово је уједнинило српске политичаре, снажније него позиви СПЦ. И о овоме ће се грађани изјаснити на референдуму.

Агенда

Ријеч која се понављала, са нејасном сигурношћу у значење. Осим да треба завршити неке раформе, ради ЕУ. А, међу законима је и закон о раду, који наилази на огорчење синдиката. Битно је да су се политичари сложили, да нема преноса надлежности.

Изјава године

Милорад Додик - предсједник Републике Српске:

"Ја женим сина у суботу, који је завршио школе вани, а већ годину дана нема посла".

(обраћање Народној скупштини)

Топ фото 2015.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 0

Оставите коментар