Republika Srpska: Top 10 događaja u 2015.

Top 10/2015. Оvo je obilježilo 2015. godinu.

Republika Srpska 31.12.2015 | 17:15
Republika Srpska: Top 10 događaja u 2015.

Terorizam

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila ubijen policajac. Nađeni su izgovori za ovaj zločin. 17. novembra ubijena su dva pripadnika OS BiH. Nakon toga se nije imalo kud, pa se moralo priznati da terorizam, čiji uzroci su dugo umanjivani, sije smrt po BiH.

Srebrenica

Premijer Srbije napadnut je na komemoraciji u Srebrenici. Odgovorni nisu procesuirani. Prije toga koplja su se lomila oko rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN i Evropskom parlamentu. Na kraju, Vučić je posjetio Srebrenicu i dao 2,5 miliona evra.

Snimak

Nakon Suvarinog snimanja Mileta Radišića, dva bjegunca od zakona ekspresno je pronašao RT Republike Srpske. Jer, bilo je sporno otkud opoziciji snimak. Na kraju, svima je odgovaralo stišavanje, a Radišić se pojavio ispred Tunjica, tražeći da napokon izvrše dosuđenu kaznu.

Banka Srpske

Agencija za bankarstvo Republike Srpske zatvorila je Banku Srpske i uvela prinudnu upravu. Milionska sredstva građana i institucija su ponovo zarobljena. Direktorka agencije je znala za probleme još u Balkan banci iz koje je nastala Banka Srpske, ali nije reagovala…

SDS

SDS je u maju imao izbore u kojima je predsjednik Bosić pobijedio izazivača Mićića. I nije bilo raskola. Ali su odlazili poslanici Dunjić, Stevandić i Banjac. SDS je trpio kritike i od svoje „frakcije osnivača“, (re)aktiviran je Izvorni SDS…

Dodik i istraga

Dodik je tužio sam sebe, i pozvao opozicionare za svjedoke. Ozbiljniji slučaj je istraga koju je pokrenulo Tužilaštvo BiH u slučaju kupovine njegove beogradske vile. Optužbe govore da je pare banke prebacio godinu dana prije nego što je zatražio kredit.

Kilogram zlata

Bivši ambasador u Rusiji Gordan Milinić izašao je u javnost sa svjedočenjem o kili zlata koju je ruski biznismen Burlakov poklonio Dodiku. Pričao je i o reketiranju potencijalnih investitora. Ova priča pala je u drugi plan, nižu se novi skandali.

Referendum

Poslanici su u NS Republike Srpske ponovo glasali da se građani Srpske o radu Suda i Tužilaštva BiH izjasne na referendumu. Opozicija je vikala da se ne zna šta će biti dan posle referenduma, te da Dodik trguje referendumom kao i 2011. U EU nisu oduševljeni.

Dan Republike

Ustavni sud je krajem novembra presudio da je 9. januar neustavan kao dan Republike, zbog slavljenja krsne slave Republike Srpske, koja i ne postoji u ustavu. Ovo je ujedninilo srpske političare, snažnije nego pozivi SPC. I o ovome će se građani izjasniti na referendumu.

Agenda

Riječ koja se ponavljala, sa nejasnom sigurnošću u značenje. Osim da treba završiti neke raforme, radi EU. A, među zakonima je i zakon o radu, koji nailazi na ogorčenje sindikata. Bitno je da su se političari složili, da nema prenosa nadležnosti.

Izjava godine

Milorad Dodik - predsjednik Republike Srpske:

"Ja ženim sina u subotu, koji je završio škole vani, a već godinu dana nema posla".

(obraćanje Narodnoj skupštini)

Top foto 2015.

Izvor: Magazin Istina

Komentari / 0

Ostavite komentar