Спутњик Србија тражи извињење МСП Турске

Српска редакција Спутњика очекује извињење Министарства спољних послова Турске због реакције на интервју председника Србије Томислава Николића, чију су изјаву о обарању руског авиона оценили као "несрећну и неистиниту".

Србија 31.12.2015 | 16:50
Спутњик Србија тражи извињење МСП Турске

Спутњик сматра да је реакција портпарола МСП Турске спиновање, јер је дошла са готово недељу дана закашњења, али и зато што се у међувремену српски председник у Београду састао са турским премијером Ахметом Давутоглуом, који га је замолио да посредује у нормализацији односа са Русијом.

"Да ли је Давутоглу обавестио МСП Турске да је био у Београду, да је тражио да га прими председник Србије и замолио га да буде та веза како би Турска и Русија поново успоставиле добре односе? Очигледно није, чим портапорл МСП Турске Танџи Биглиц коментарише 31. децембра изјаву Николића објављену на сајту Спутњика 26. децембра. Или можда премијер Давутоглу и министар спољних послова Мехмет Чавушоглу седе у различитим владама", питао је Спутњик.

Спутњик наводи и да турски медији, па и неки српски који их преносе, чине још једну злоупотребу, наводећи нетачну информацију да је Николић интервју Спутњику дао дан након посете Давутоглуа Београду.

"Не желећи да нагађамо шта је мотив овог спиновања дипломате земље којој није први пут да на речима уверава у своје добре намере, а делом све то демантује, остаје нада да је у питању ненамерна грешка те очекујемо да ће турско Министарство спољних послова признати грешку и извинити се и председнику Србије и Спутњику", закључује Спутњик.

Портпарол турског МСП Танжу Билгич рекао је синоћ на конференцији за новинаре у Анкари да је изјава председника Србије да је Турска покушала да започне рат између НАТО и Русије када је 24. новембра у близини сиријске границе оборила руски војни авион је несрећна и неистинита.

Николић је иначе у интервјуу Спутњику изјавио да, када је реч о обарању руског авиона, ту јасно шта се десило.

"Једноставно, Турска је извршила напад на авион, који чини оно што њени авиони непрекидно раде, о чему постоје јасни докази. Чак и када су Сиријци оборили турски авион, Турци су рекли да се о томе разговара, да се не пуца одмах", објаснио је Николић.

То је, како је рекао Николић, било увлачење две велике силе у сукоб око Сирије који је заправо сукоб концепата.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Чудно

31.12.2015 16:13

Спутњик а МСП ,ваљда министарство иностраних послова,можда и грешим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

31.12.2015 16:53

Министарство спољних послова :)

Name

новинарство

31.12.2015 16:41

СПУТНИК=РТРС

ОДГОВОРИТЕ
Name

кл

31.12.2015 16:50

Ко је Спутник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

31.12.2015 18:20

Па добро су рекли. Николић је политички побачај, каже неки политичар. То су веч Тарабићи видјели па су свим Кинезима испричали да че да попију Србима сву воду. Касније је Дјукановић реко да су сви Срби Босанци, па му је Томо одбрусио. Онда су хтјели Синдикат и СЗП уз помоћ ванземаљаца да униште Републику Српску, има тога још уффф.

ОДГОВОРИТЕ