Русија: Турска да казни убицу пилота

Москва је позвала Анкару да ухапси побуњеника који тврди да је убио пилота руског авиона који су турски ловци оборили изнад сиријске границе.

Свијет 30.12.2015 | 20:50
Русија: Турска да казни убицу пилота

"Захтевамо да турске власти предузму хитне кораке за хапшење Алпарслана Челика и његових саучесника и приведу их пред лице правде због убиства руског пилота", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Челик, побуњеник из редова туркменског народа у Сирији и држављанин Турске, изјавио је у недељу у интервјуу за турски лист "Хуријет" да "не може да га пече савест због човека који је сваки дан бомбардовао туркменске цивиле", мислећи на убијеног руског пилота.

Оба пилота из обореног руског авиона сухој-24 су се катапултирали, али су на једног од њих, док се спуштао падобраном према земљи, пуцали побуњеници и убили га.

"Освета је најприроднија ствар на свету", рекао је Челик, који ипак није директно преузео одговорност за убиство пилота, наводи АФП.

Односи Москве и Анкаре су веома затегнути откад је 24. новембра Турска оборила руски авион, након чега је Русија Турској увела економске санкције.

Захарова је изјавила да је објављивање изјава Челика у важним турским новинама изненадило и разљутило Москву и оптужила је медије да служе као "платформа са које се терористи и убице хвале својим злочинима и шире мржњу према Русији и руском народу".

Она је додала да Челикове изјаве представљају признање његове "директне умешаности у убиство руског пилота".

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

30.12.2015 20:02

Чудо су се сјетили.

ОДГОВОРИТЕ