Вишеград: Завршен и иконостас у Бијелој

Радови на изградњи и уређењу цркве брвнаре у Бијелој код Вишеграда приводе се крају. Вишеградски сликар Ненад Деспић осликао 17 икона.

Република Српска 30.12.2015 | 20:20
Вишеград: Завршен и иконостас у Бијелој

Године 2010. почела је изградња цркве брвнаре посвећене непатвореном лику Исуса Христа у селу Бијела код Вишеграда, а данас су радови на уређењу овог храма приведени крају, недавно је завршен и иконостас.

Старешинство братства Тасић је осликавање односно иконописање иконостаса поверило вишеградском сликару Ненаду Деспићу, који је осликао и иконостас Саборне цркве у Рогатици.

Занимљиво је да се на иконостасу налази 17 икона у два реда које су урађене по канонским правилима цркве, док су у горњем реду сви свеци на иконама приказани у стојећем положају, нису портрети, нити медаљони.

Како каже старешина братства Радоје Тасић, на ово су се одлучили како би црква брвнара по нечему била специфична у односу на остале храмове на подручју вишеградске општине.

- Поред икона које су прописане правилима Српске православне цркве, старешинство је одлучило да се са леве и десне стране иконостаса поставе и иконе Светог Саве и Светог Николе. Икона Светог Николе постављена је зато што је то крсна слава фамилије Тасић, док су иконе Светог Саве постављене на предлог монаштва манастира Светог Николаја у Добрунској Реци, јер је то наш први архиепископ - прича Тасић.

Средства за иконе даривали су чланови ове велике фамилије, док су неке од икона даривали и домаћини породица које живе у овом селу као што су Шимшићи, Милекићи, Јакишићи, Милојевићи, Кепићи, Голубовићи и Баранци.

- Недавно смо од Милоша Тасића, који већ дуже време живи и ради у Русији, добили две иконе са ликом непатвореног Исуса Христа и Богородице са Исусом, што су изузетно вредни експонати, које су на платну радили познати руски сликари - прича Тасић.

Радоје Тасић каже да је планирано да се у наредном периоду на западној страни храма, са леве стране од улазних врата постави композиција са ликом Тасије Кујунџића, оснивача фамилије Тасић, и села Бијела, на којој ће се поред њега наћи и његових пет синова, Јакша, Максим, Адула, Митар и Јакоб.

- С обзиром на то да је ова црква изграђена по благослову митрополита дабробосанског Николаја, једна од његових идеја је била и да се у порту храма пренесу мошти архимандрита, оца Јустина Тасића који је сахрањен у манастиру Савина код Херцег Новог. Након одласка 20 година је био игуман манастира Високи Дечани и неколико година манастира Савина, а остао је упамћен по томе што је био један од највећих беседника у Српској православној цркви - истиче Тасић.

Почетком 2016. године планиран је почетак изградње брвнаре у близини ове цркве, која би у ствари била музеј фамилије Тасић, као и градња парохијског дома.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар