Višegrad: Završen i ikonostas u Bijeloj

Radovi na izgradnji i uređenju crkve brvnare u Bijeloj kod Višegrada privode se kraju. Višegradski slikar Nenad Despić oslikao 17 ikona.

Republika Srpska 30.12.2015 | 20:20
Višegrad: Završen i ikonostas u Bijeloj

Godine 2010. počela je izgradnja crkve brvnare posvećene nepatvorenom liku Isusa Hrista u selu Bijela kod Višegrada, a danas su radovi na uređenju ovog hrama privedeni kraju, nedavno je završen i ikonostas.

Starešinstvo bratstva Tasić je oslikavanje odnosno ikonopisanje ikonostasa poverilo višegradskom slikaru Nenadu Despiću, koji je oslikao i ikonostas Saborne crkve u Rogatici.

Zanimljivo je da se na ikonostasu nalazi 17 ikona u dva reda koje su urađene po kanonskim pravilima crkve, dok su u gornjem redu svi sveci na ikonama prikazani u stojećem položaju, nisu portreti, niti medaljoni.

Kako kaže starešina bratstva Radoje Tasić, na ovo su se odlučili kako bi crkva brvnara po nečemu bila specifična u odnosu na ostale hramove na području višegradske opštine.

- Pored ikona koje su propisane pravilima Srpske pravoslavne crkve, starešinstvo je odlučilo da se sa leve i desne strane ikonostasa postave i ikone Svetog Save i Svetog Nikole. Ikona Svetog Nikole postavljena je zato što je to krsna slava familije Tasić, dok su ikone Svetog Save postavljene na predlog monaštva manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Reci, jer je to naš prvi arhiepiskop - priča Tasić.

Sredstva za ikone darivali su članovi ove velike familije, dok su neke od ikona darivali i domaćini porodica koje žive u ovom selu kao što su Šimšići, Milekići, Jakišići, Milojevići, Kepići, Golubovići i Baranci.

- Nedavno smo od Miloša Tasića, koji već duže vreme živi i radi u Rusiji, dobili dve ikone sa likom nepatvorenog Isusa Hrista i Bogorodice sa Isusom, što su izuzetno vredni eksponati, koje su na platnu radili poznati ruski slikari - priča Tasić.

Radoje Tasić kaže da je planirano da se u narednom periodu na zapadnoj strani hrama, sa leve strane od ulaznih vrata postavi kompozicija sa likom Tasije Kujundžića, osnivača familije Tasić, i sela Bijela, na kojoj će se pored njega naći i njegovih pet sinova, Jakša, Maksim, Adula, Mitar i Jakob.

- S obzirom na to da je ova crkva izgrađena po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, jedna od njegovih ideja je bila i da se u portu hrama prenesu mošti arhimandrita, oca Justina Tasića koji je sahranjen u manastiru Savina kod Herceg Novog. Nakon odlaska 20 godina je bio iguman manastira Visoki Dečani i nekoliko godina manastira Savina, a ostao je upamćen po tome što je bio jedan od najvećih besednika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi - ističe Tasić.

Početkom 2016. godine planiran je početak izgradnje brvnare u blizini ove crkve, koja bi u stvari bila muzej familije Tasić, kao i gradnja parohijskog doma.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar