Директор кошаркашких "Змајева": Без помоћи државе!

Игор Стојановић, директор кошаркашких репрезентација Босне и Херцеговине изјавио је да су сви успјеси селекција "змајева" остварени без помоћи државе.

Кошарка 31.12.2015 | 19:00
Директор кошаркашких "Змајева": Без помоћи државе!

Година на измаку била је једна од најуспјешнијих у историји БиХ када је кошарка у питању.

Кадети су освојили златну медаљу на Европском првенству у Литванији, а златни су били и на Љетном европском фестивалу младих у Грузији. Јуниорима је медаља измакла за длаку у европској смотри у Грчкој, док је женски тим БиХ до 20 година узео злато на ЕП Б дивизије у Подгорици изборивши пласман у А дивизију.

Успјехе младих селекција нису испратили сениори, који су десеткованом саставу на Еуробаскету у Француској, испали у групној фази такмичења.

"Била је ово година из снова. Послије 1979. када је Босна била првак Европе, у БиХ је прво донесена медаља из Грузије, па и европска титула. Јуниори су били четврти у Европи, дјевојке до 20 година су без пораза обезбиједиле улазак у А дивизију. Што се тиче сениорске селекције, мислим да смо били комплетни да би и она употпунила успјех. Међутим, шта је - ту је, надам се да се ови нови момци неће понашати као неки старији и да ће увијек бити на располагању БиХ", рекао је Стојановић за "Независне новине".

Упркос одличним резултатима, упитно је хоће ли БиХ у 2016. години учествовати на свим такмичењима због небриге државе.

"Прије четири године имали смо једну селекцију, ове је у акцији било њих седам. За наредну је планирано да се укључи и осма, али сада је упитно хоћемо ли имати иједну.Послије свих успјеха смо мислили да ћемо скренути пажњу државе на нас. То се није десило до данашњег дана, иако су подијељени буџети за наредну годину. Нас ту нигдје нема. Преживљавамо на бази маркетинга, а не државе. На истом смо тржишту као спортски клубови у БиХ, што је срамота за државу".

Стојановић је као илустрацију навео примјере у Србији и Хрватској.

"Моје колеге из Србије и Хрватске већ имају буџете и планирају активности. Као директор не могу да планирам ништа. Све се свело на два-три човјека из канцеларије Савеза. Покушаћемо бар овим златним момцима обезбиједити какве-такве услове за Свјетско првенство до 17 година у Шпанији. Планирана су још учешћа на четири европска првенства, али опет кажем упитно је да ће било ко од њих играти".

Директор кошаркашких репрезентација БиХ је подвукао да би новчану помоћ од државе требало да добију тек у новембру 2016. године и то у износу од 50.000 КМ.

"Послао сам 100 дописа кантонима, општинама, предсједницима ентитета и на крају смо добили 1.000 КМ од општине Коњиц. Оно што нам је обећано јесте 50.000 КМ од државе, што значи да би свака селекција добила нешто више од 6.000 КМ. Ако се зна да једне припреме и одлазак на велико такмичење коштају 120.000 КМ, онда видите колико су нам помогли. Буџети су одавно донесени, а нас малтене нема нигдје. До ових успјеха смо дошли без помоћи државе. Иза себе смо оставили велесиле попут Шпаније, Француске, Турске, Србије и Хрватске, које имају више титула него година колико је БиХ независна. То је одговор на један дио јавности који нас критикује", закључио је Стојановић.

Са Душком Ивановићем се неће продужити сарадња. Ко ће бити нови селектор - не знам, имам неке своје фаворите, али о томе ће одлучити Управни одбор, који ће ускоро доживјети неке промјене у саставу.

Коментари / 0

Оставите коментар