Direktor košarkaških "Zmajeva": Bez pomoći države!

Igor Stojanović, direktor košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine izjavio je da su svi uspjesi selekcija "zmajeva" ostvareni bez pomoći države.

Košarka 31.12.2015 | 19:00
Direktor košarkaških "Zmajeva": Bez pomoći države!

Godina na izmaku bila je jedna od najuspješnijih u istoriji BiH kada je košarka u pitanju.

Kadeti su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, a zlatni su bili i na Ljetnom evropskom festivalu mladih u Gruziji. Juniorima je medalja izmakla za dlaku u evropskoj smotri u Grčkoj, dok je ženski tim BiH do 20 godina uzeo zlato na EP B divizije u Podgorici izborivši plasman u A diviziju.

Uspjehe mladih selekcija nisu ispratili seniori, koji su desetkovanom sastavu na Eurobasketu u Francuskoj, ispali u grupnoj fazi takmičenja.

"Bila je ovo godina iz snova. Poslije 1979. kada je Bosna bila prvak Evrope, u BiH je prvo donesena medalja iz Gruzije, pa i evropska titula. Juniori su bili četvrti u Evropi, djevojke do 20 godina su bez poraza obezbijedile ulazak u A diviziju. Što se tiče seniorske selekcije, mislim da smo bili kompletni da bi i ona upotpunila uspjeh. Međutim, šta je - tu je, nadam se da se ovi novi momci neće ponašati kao neki stariji i da će uvijek biti na raspolaganju BiH", rekao je Stojanović za "Nezavisne novine".

Uprkos odličnim rezultatima, upitno je hoće li BiH u 2016. godini učestvovati na svim takmičenjima zbog nebrige države.

"Prije četiri godine imali smo jednu selekciju, ove je u akciji bilo njih sedam. Za narednu je planirano da se uključi i osma, ali sada je upitno hoćemo li imati ijednu.Poslije svih uspjeha smo mislili da ćemo skrenuti pažnju države na nas. To se nije desilo do današnjeg dana, iako su podijeljeni budžeti za narednu godinu. Nas tu nigdje nema. Preživljavamo na bazi marketinga, a ne države. Na istom smo tržištu kao sportski klubovi u BiH, što je sramota za državu".

Stojanović je kao ilustraciju naveo primjere u Srbiji i Hrvatskoj.

"Moje kolege iz Srbije i Hrvatske već imaju budžete i planiraju aktivnosti. Kao direktor ne mogu da planiram ništa. Sve se svelo na dva-tri čovjeka iz kancelarije Saveza. Pokušaćemo bar ovim zlatnim momcima obezbijediti kakve-takve uslove za Svjetsko prvenstvo do 17 godina u Španiji. Planirana su još učešća na četiri evropska prvenstva, ali opet kažem upitno je da će bilo ko od njih igrati".

Direktor košarkaških reprezentacija BiH je podvukao da bi novčanu pomoć od države trebalo da dobiju tek u novembru 2016. godine i to u iznosu od 50.000 KM.

"Poslao sam 100 dopisa kantonima, opštinama, predsjednicima entiteta i na kraju smo dobili 1.000 KM od opštine Konjic. Ono što nam je obećano jeste 50.000 KM od države, što znači da bi svaka selekcija dobila nešto više od 6.000 KM. Ako se zna da jedne pripreme i odlazak na veliko takmičenje koštaju 120.000 KM, onda vidite koliko su nam pomogli. Budžeti su odavno doneseni, a nas maltene nema nigdje. Do ovih uspjeha smo došli bez pomoći države. Iza sebe smo ostavili velesile poput Španije, Francuske, Turske, Srbije i Hrvatske, koje imaju više titula nego godina koliko je BiH nezavisna. To je odgovor na jedan dio javnosti koji nas kritikuje", zaključio je Stojanović.

Sa Duškom Ivanovićem se neće produžiti saradnja. Ko će biti novi selektor - ne znam, imam neke svoje favorite, ali o tome će odlučiti Upravni odbor, koji će uskoro doživjeti neke promjene u sastavu.

Komentari / 0

Ostavite komentar