МОК - Бах: Послије свих скандала у 2015. морамо...!

Председник Медјународног олимпијског комитета (МОК) рекао је да та организација мора да поврати кредибилитет после катастрофалне године.

Остали спортови 01.01.2016 | 14:20
МОК - Бах: Послије свих скандала у 2015. морамо...!

Спортске организације морају у 2016. години да раде више него икада како би "очистиле своје улоге", после године пуне допинг скандала и корупције које су нарушиле олимпијски покрет, рекао је Томас Бах.

Бах је у новогодишњој поруци рекао да цео олимпијски свет мора да испуни очекивања јавности по питању интегритета и да чује његов позив од пре годину дана "да се промени или да буде промењен".

"Морају се погледати догадјаји из претходних 12 месеци да би се схватило да је та порука сада још хитнија како би се очувао кредибилитет спортских организација и да се заштите 'чисти' спортисти. Без сумње, недавни догадјаји у појединим спортовима бацају сенку на цео свет спорта", навео је Бах.

Бах није навео о којим спортовима и организацијама је реч, али је очигледно мислио на корупционашки скандал у Медјународној фудбалској федерацији (ФИФА) и наводе о прикривању допинга руских атлетичара у који је умешана Медјународна атлетска федерација (ИААФ). Он је додао да јавност тражи етичко понашање спортиста и спортских организација.

"Наша заједничка одговорност у олимпијском покрету је да обезбедимо нове одговоре на нова питања", рекао је Бах.

У склопу истраге америчких и швајцарских власти о корупцији у светском фудбалу у мају је ухапшена неколицина високих функционера ФИФА, а осмогодишње суспензије добили су председник те организације Сеп Блатер и председник Европске фудбалске уније (Уефа) Мишел Платини.

Блатер је бивши члан МОК. Атлетски савез Русије суспендован је после извештаја Светске анти-допинг агенције у коме је наведено да је држава подржавала и прикривала допинг. Бивши председник ИААФ Ламин Дијак ухапшен је и оптужен за корупцију и прање новца и сумњичи се да је узео новац за прикривање позитивних допинг тестова у Русији. Бах је рекао да спортске организације и национални олимпијски комитети морају да примене реформски програм МОК "олимпијска агенда 2020" и примене правила.

"Позвали смо их и очекујемо да ће све спортске организације пратити наше вођство", рекао је Бах.

Он је навео да је МОК предложио да спортске организације не обављају допинг тестове, како би систем био независнији и кредибилнији.

МОК жели да се уведе независан анти-допинг програм уочи Зимских олимпијских игара 2018. године у Пјонгчангу у Јужној Кореји.

Коментари / 0

Оставите коментар