У нову годину са политичком блокадом

Због неизмирених дуговања према Пореској управи Републике Српске, општина Србац, Комунално предузеће „Водовод“ и Јавне установе Центар за културу и Радио-Србац нову годину дочекују са блокадом рачуна у износу од 500.000 КМ.

Република Српска 30.12.2015 | 17:00
У нову годину са политичком блокадом

Рачуни су блокирани због неуплаћених доприноса за раднике у 2015. години, што је, по ријечима начелника општине Драге Ћирића, посљедица наслијеђених обавеза по разним основама од 19,5 милиона марака до 2030. године. То је општину и јавна предузећа и установе довело у тешку ситуацију, јер се не могу редовно измиривати обавезе доприноса, а дошло је и до вишемјесечних закашњења у исплати плата у јавном сектору.

Начелник Ћирић каже да општина није наишла на очекивано разумјевање Пореске управе Републике Српске, на чијем је челу Зора Видовић из Српца, да се дугови репрограмирају, као што је то учињено према неким другим општинама.

"Тако у нову годину улазимо под блокадом, а то значи да нема исплате плата радницима општинске управе, новчаних помоћи социјалним и борачким категоријама и осталим корисницима средстава буџета", каже Ћирић. Он додаје да је Србац у неравноправном положају са другим локалним заједницама, те сматра да овакав однос има политичку мотивацију.

На то упућује и чињеница да новоформирана скупштинска већина (СНСД_ДНС) нема вољу да преузме власт након распада досадашње скупштинске већине (СДС, ПДП, НДП, Коалиција „Звоно“), па ће изостати усвајање најважнијег документа – буџета општине за 2016. годину, што ће још више погоршати ионако тешко стање у овој локалној заједници.

Због блокаде рада Општинске скупштине, која траје већ десет мјесеци, изостала је реализација подстицаја у пољопривреди и подршка малим и средњим предузећима за ново запошљавање, исплата студенстских кредита, финансирање ђачког превоза и других програма који се не могу провести без сагласности Општинског парламента. Политичка и финансијска криза ће у овој општини умногоме редуцирати традиционалне новогодишње манифестације, а највјероватније ће изостати и свечани дочек Нове године на отвореном.

(Аутор: Саво Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар