U novu godinu sa političkom blokadom

Zbog neizmirenih dugovanja prema Poreskoj upravi Republike Srpske, opština Srbac, Komunalno preduzeće „Vodovod“ i Javne ustanove Centar za kulturu i Radio-Srbac novu godinu dočekuju sa blokadom računa u iznosu od 500.000 KM.

Republika Srpska 30.12.2015 | 17:00
U novu godinu sa političkom blokadom

Računi su blokirani zbog neuplaćenih doprinosa za radnike u 2015. godini, što je, po riječima načelnika opštine Drage Ćirića, posljedica naslijeđenih obaveza po raznim osnovama od 19,5 miliona maraka do 2030. godine. To je opštinu i javna preduzeća i ustanove dovelo u tešku situaciju, jer se ne mogu redovno izmirivati obaveze doprinosa, a došlo je i do višemjesečnih zakašnjenja u isplati plata u javnom sektoru.

Načelnik Ćirić kaže da opština nije naišla na očekivano razumjevanje Poreske uprave Republike Srpske, na čijem je čelu Zora Vidović iz Srpca, da se dugovi reprogramiraju, kao što je to učinjeno prema nekim drugim opštinama.

"Tako u novu godinu ulazimo pod blokadom, a to znači da nema isplate plata radnicima opštinske uprave, novčanih pomoći socijalnim i boračkim kategorijama i ostalim korisnicima sredstava budžeta", kaže Ćirić. On dodaje da je Srbac u neravnopravnom položaju sa drugim lokalnim zajednicama, te smatra da ovakav odnos ima političku motivaciju.

Na to upućuje i činjenica da novoformirana skupštinska većina (SNSD_DNS) nema volju da preuzme vlast nakon raspada dosadašnje skupštinske većine (SDS, PDP, NDP, Koalicija „Zvono“), pa će izostati usvajanje najvažnijeg dokumenta – budžeta opštine za 2016. godinu, što će još više pogoršati ionako teško stanje u ovoj lokalnoj zajednici.

Zbog blokade rada Opštinske skupštine, koja traje već deset mjeseci, izostala je realizacija podsticaja u poljoprivredi i podrška malim i srednjim preduzećima za novo zapošljavanje, isplata studenstskih kredita, finansiranje đačkog prevoza i drugih programa koji se ne mogu provesti bez saglasnosti Opštinskog parlamenta. Politička i finansijska kriza će u ovoj opštini umnogome reducirati tradicionalne novogodišnje manifestacije, a najvjerovatnije će izostati i svečani doček Nove godine na otvorenom.

(Autor: Savo Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar