Да ли ће Свети Сава постати шеик?

Након што су Уједињени Арапски Емирати уложили новац у изградњу вртића, школе и дијагностичког центра у Новом Пазару, на церемонији примопредаје амбасадор те земље предложио је да се вртић назове "Абу Даби", по главном граду Емирата, а да болница носи име оснивача Емирата - "Зајен бин Султан ел Нахјан".

Србија 30.12.2015 | 08:11
Да ли ће Свети Сава постати шеик?

Затражио је и да се школа, која је добила име првог српског светитеља и просветитеља - ОШ "Растко Немањић Сава" назове по председнику, шеику Калифи бин Заједу ел Нахјану.

Званичних реакција на захтев да институције носе имена званичника или историјских личности Емирата нема, осим руководства Општине, које нема ништа против.

Донација или поклон

Да је реч о донацији, можда овај захтев не би био толико чудан. Онај ко донира, има право да поставља услове, па и овај, с тим што се о томе говори пре примопредаје. Али онај ко поклања, не поставља услове.
У више наврата, као и када се говори о "Београду на води", помињу се поклони арапског света. Хоће ли Херцеговачка или Трг Светог Николе променити име када кула буде готова?

Србија можда јесте економски слабија него икада, али да ли је толико слаба да мора да се одрекне националног идентитета?

Пре свега, наметнути су нам нови појмови, а ми се нисмо бранили. И сад нам је дража било која туђица од српске речи, а "донацију" обожавамо, пише Спутник.

Редитељ и писац ђакон Ненад Илић подсећа да наша власт слави добијање кредита као неку велику ствар, као поклон, заборављајући на камате које ће плаћати генерације после нас, па како онда да протумачимо донацију. Треба да имамо свест о себи, о држави и њеној будућности, а ми је тренутно немамо, каже Илић.

"Нема никакве визије будућности, ни шта ће бити сутра, само хватање кисеоника у овом тренутку. Ова терминологија нам је наметнута, специјални рат траје, довођење у безнађе целог народа и одсуство вере у себе на било који начин, вере у свој народ и своје способности, доводи нас у ситуацију да се понашамо овако. Шта год ми даш - одлично је",  каже Илић.

Хуманост или човекољубље

"Када на Википедији укуцате "хуманост", она вас преусмери на човекољубље. Али, као и донација и поклон, та два појма нису иста. Они који се баве хуманитарним радом, то раде за плату, у Србији углавном велику" каже Илић.

Илић подсећа на мит који је владао током рушења Милошевића - ако га склонимо, у земљу ће ући милијарде, што се, наравно, није десило.

"Ни о каквом поклону и хуманости не могу да говорим док нам се не надокнади штета настала у бомбардовању" каже Илић за Спутњик.

"Све што смо добили после бомбардовања неупоредиво је мање од те штете. Из истих извора одакле су дошле бомбе долази ситнурија која треба да смири један део елите, да је учини послушном. Ова прича је врло једноставна" каже Илић.

Подсетимо се, бомбардовање Југославије или Ирака такође је имало предзнак - хуманитарни.

Овај кутак света више не познаје човекољубље, помоћ за коју ништа не тражимо, вољу да се помогне ближњем, сваком човеку. Реч која укључује бога задржала се још само у цркви, али и тамо многи много више воле — донацију.

Толеранција или љубав

Ђакон Илић скреће пажњу на још једну замену теза, форсирање толеранције у односу на љубав. Она савршено описује стање наше свести о себи, другима и свету.

"Толеранција је нешто сасвим супротно љубави, толерантност можемо да имамо и према нечему сумњивом и лажном. Толеранција је сумњив појам који наговештава неку незаинтересованост. Значи да може и ово и оно, шта ме брига за истину", каже ђакон Ненад Илић.

Да се подсетимо још неких поклона. Руси ће нам за осликавање Храма Светог Саве дати 30 милиона евра, али нису тражили да се посвети Светом Александру Невском.

Земља која је Србији можда и највише помогла је Јапан, који уз своје донације није имао ниједан захтев. Заправо јесте, представници Амбасаде и даље редовно обилазе гаражу београдског јавног превоза да виде да ли су поклони одржавани и чисти. Тако се, кажу, показује поштовање према сваком ко у аутобус уђе, сваког јутра му се поново уручи мали поклон, вожња у чистом.

Да не буде забуне, ово није прича о улагању Емирата. Тој далекој богатој земљи хвала што је омогућила грађанима Новог Пазара да се лече и образују у најбољим условима. Уосталом, вртић "Абу Даби" баш звучи симпатично. Није прича ни о томе да су се Емирати као држава формирали 1972, а Немањићи владали Рашком у 12. веку. Ово је прича о нашој будућности.

Извор: Спутњик

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Недјо2

30.12.2015 08:34

Сви су они сеици бацањем прасине у оци

ОДГОВОРИТЕ
Name

момак

30.12.2015 08:35

Па логично је да они кумују ономе за што су они дали паре !

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

30.12.2015 10:24

И шта сад Србија на Палама направила школу(финансирала изградњу) и назвали је Србија ???? и то никоме није пало у очу а ово јест???????хај мало реалних коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈУГОСЛАВИЈА

30.12.2015 11:49

СТОТИНЕ УЛИЦА НОСИ И НОСИЋЕ НАЗИВЕ ЉУДОЖДЕРА ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА И НИКОМ НИШТА. ГЛЕДАМО ТУРСКЕ СЕРИЈЕ И ГУТАМО СУЛЕЈМАНА ВЕЛИЧАНСТВЕНОГ КАО БИБЛИЈУ/КУРХАН А НИСМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

План

30.12.2015 13:15

Историја се окреце,поправља,све се пре или касније, постави на своје место.Свеједно да ли је рец о КиМ,Раској Области или било цему другом.Цитамо како неки србијански званицници говоре о пријатељству са Турском и са Русијом,то није могуце зато сто они медјусобно нису пријатељи.Једна од њих две ти не мозе бити искрен пријатељ.То ти додје исто као кад би био у могуцности истовремено да будес дубоко у мору и високо у ваздуху.То би за цовека било не оствариво али у политици је мозда могуце.Ако ти искрени пријатељ помазе,поклања,он ти неце ниста тразити за узврат,осим мозда великог или малог, хвала.Ако ти неко несто поклања постављајуци истовремено неке услове,тај ради са неким планом,није ти никакав пријатељ.Поклони те врсте се одбијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

30.12.2015 13:22

Да ли це Свети Сава постати сеик? Не би ме цудило, у једном граду у Србији се прица о повлацењу веронауке из скола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре цобер

30.12.2015 13:30

Србија је направила школу на својој земљи и има право да јој да име како хоће а кад буде правила школе по Абу Даби онда мора да поштује локалне и државне називе

ОДГОВОРИТЕ
Name

до

30.12.2015 21:21

Србијанцине се курце само медју босанским Србима инаце код себе у свом тору је мањи од маковог зрна.....а курци се код нас јер је нас народ добар,наиван и не познаје их добро.Па они нас редовно свадјају са насим муслиманима,додју овде и покољу људе са којима ми хтјели или не морамо да зивимо и онда побјегну и онда муслимани покољу насе и све тако.То је први луди Драза уради по налогу Ватикана и посвадјао Србе са муслиманима који су се изјасњавали као Срби.То се исто радило у овом рату.Све говнари србијански то раде. Срби из РС треба да схвате перфидну и издајницку србијанску политику.Продаце они мајку и дјете на васару црном Арапину и Турцину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конвертибилна марка

31.12.2015 01:03

Родно мјесто Св Саве су србијанци претворили у сметљисте и сјете се Свеца једино кад им треба у маркетинске сврхе и супљи национализам.Храм Св Саве су правили висе од 100 год толико су они те прилоге пљацкали да је то медју 5 највецих српских пљацки у историји и нико никад није одговарао. Србијанац кад зине он слазе и само гледа како це опљацкати и унесрецити Србе из РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турцин на Калемегдану а Св Саво у корову

31.12.2015 10:42

На Калемегдану постоји споменик неком Турцину,цувају му тијело мумифицирано све ове вијекове а тај Турцин је побио на хиљаде Срба. Ето нема куце ни кнеза Лазара ни Св Саве али Турцина цува поцасна страза. у Пазару су им дали универзитет,аутономију,за вријеме рата из Пазара је муслиманима стизало наоурузање и свака подрска а нама санкције и Милосевицеви пљацкаси и убице из завора.Замисли да ми или црногорци цувамо неког Турцина и њима радимо сто они нама.Црногорци су прогледали вријеме је да и ми прогледамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментатор

31.12.2015 14:30

Немају творци српске дрзаве али зато Николиц има свој дворац и задузбину,има своје синове престолонасљеднике. Сигурно је све зарадио од своје гробарске плате.Исто је са Пицоустим и његовим замком и апартманима иако никад није радио,па Дациц,Милосевиц итд. Србија нема везе са српством па то је све с'коца и конопца насељено. РС и ЦГ то су Срби и највисе бих волио да се ујединимо или направимо неки савез бар економски са њима и Грцима.