Da li će Sveti Sava postati šeik?

Nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati uložili novac u izgradnju vrtića, škole i dijagnostičkog centra u Novom Pazaru, na ceremoniji primopredaje ambasador te zemlje predložio je da se vrtić nazove "Abu Dabi", po glavnom gradu Emirata, a da bolnica nosi ime osnivača Emirata - "Zajen bin Sultan el Nahjan".

Srbija 30.12.2015 | 08:11
Da li će Sveti Sava postati šeik?

Zatražio je i da se škola, koja je dobila ime prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja - OŠ "Rastko Nemanjić Sava" nazove po predsedniku, šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu.

Zvaničnih reakcija na zahtev da institucije nose imena zvaničnika ili istorijskih ličnosti Emirata nema, osim rukovodstva Opštine, koje nema ništa protiv.

Donacija ili poklon

Da je reč o donaciji, možda ovaj zahtev ne bi bio toliko čudan. Onaj ko donira, ima pravo da postavlja uslove, pa i ovaj, s tim što se o tome govori pre primopredaje. Ali onaj ko poklanja, ne postavlja uslove.
U više navrata, kao i kada se govori o "Beogradu na vodi", pominju se pokloni arapskog sveta. Hoće li Hercegovačka ili Trg Svetog Nikole promeniti ime kada kula bude gotova?

Srbija možda jeste ekonomski slabija nego ikada, ali da li je toliko slaba da mora da se odrekne nacionalnog identiteta?

Pre svega, nametnuti su nam novi pojmovi, a mi se nismo branili. I sad nam je draža bilo koja tuđica od srpske reči, a "donaciju" obožavamo, piše Sputnik.

Reditelj i pisac đakon Nenad Ilić podseća da naša vlast slavi dobijanje kredita kao neku veliku stvar, kao poklon, zaboravljajući na kamate koje će plaćati generacije posle nas, pa kako onda da protumačimo donaciju. Treba da imamo svest o sebi, o državi i njenoj budućnosti, a mi je trenutno nemamo, kaže Ilić.

"Nema nikakve vizije budućnosti, ni šta će biti sutra, samo hvatanje kiseonika u ovom trenutku. Ova terminologija nam je nametnuta, specijalni rat traje, dovođenje u beznađe celog naroda i odsustvo vere u sebe na bilo koji način, vere u svoj narod i svoje sposobnosti, dovodi nas u situaciju da se ponašamo ovako. Šta god mi daš - odlično je",  kaže Ilić.

Humanost ili čovekoljublje

"Kada na Vikipediji ukucate "humanost", ona vas preusmeri na čovekoljublje. Ali, kao i donacija i poklon, ta dva pojma nisu ista. Oni koji se bave humanitarnim radom, to rade za platu, u Srbiji uglavnom veliku" kaže Ilić.

Ilić podseća na mit koji je vladao tokom rušenja Miloševića - ako ga sklonimo, u zemlju će ući milijarde, što se, naravno, nije desilo.

"Ni o kakvom poklonu i humanosti ne mogu da govorim dok nam se ne nadoknadi šteta nastala u bombardovanju" kaže Ilić za Sputnjik.

"Sve što smo dobili posle bombardovanja neuporedivo je manje od te štete. Iz istih izvora odakle su došle bombe dolazi sitnurija koja treba da smiri jedan deo elite, da je učini poslušnom. Ova priča je vrlo jednostavna" kaže Ilić.

Podsetimo se, bombardovanje Jugoslavije ili Iraka takođe je imalo predznak - humanitarni.

Ovaj kutak sveta više ne poznaje čovekoljublje, pomoć za koju ništa ne tražimo, volju da se pomogne bližnjem, svakom čoveku. Reč koja uključuje boga zadržala se još samo u crkvi, ali i tamo mnogi mnogo više vole — donaciju.

Tolerancija ili ljubav

Đakon Ilić skreće pažnju na još jednu zamenu teza, forsiranje tolerancije u odnosu na ljubav. Ona savršeno opisuje stanje naše svesti o sebi, drugima i svetu.

"Tolerancija je nešto sasvim suprotno ljubavi, tolerantnost možemo da imamo i prema nečemu sumnjivom i lažnom. Tolerancija je sumnjiv pojam koji nagoveštava neku nezainteresovanost. Znači da može i ovo i ono, šta me briga za istinu", kaže đakon Nenad Ilić.

Da se podsetimo još nekih poklona. Rusi će nam za oslikavanje Hrama Svetog Save dati 30 miliona evra, ali nisu tražili da se posveti Svetom Aleksandru Nevskom.

Zemlja koja je Srbiji možda i najviše pomogla je Japan, koji uz svoje donacije nije imao nijedan zahtev. Zapravo jeste, predstavnici Ambasade i dalje redovno obilaze garažu beogradskog javnog prevoza da vide da li su pokloni održavani i čisti. Tako se, kažu, pokazuje poštovanje prema svakom ko u autobus uđe, svakog jutra mu se ponovo uruči mali poklon, vožnja u čistom.

Da ne bude zabune, ovo nije priča o ulaganju Emirata. Toj dalekoj bogatoj zemlji hvala što je omogućila građanima Novog Pazara da se leče i obrazuju u najboljim uslovima. Uostalom, vrtić "Abu Dabi" baš zvuči simpatično. Nije priča ni o tome da su se Emirati kao država formirali 1972, a Nemanjići vladali Raškom u 12. veku. Ovo je priča o našoj budućnosti.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Nedjo2

30.12.2015 08:34

Svi su oni seici bacanjem prasine u oci

ODGOVORITE
Name

momak

30.12.2015 08:35

Pa logično je da oni kumuju onome za što su oni dali pare !

ODGOVORITE
Name

cober

30.12.2015 10:24

I šta sad Srbija na Palama napravila školu(finansirala izgradnju) i nazvali je Srbija ???? i to nikome nije palo u oču a ovo jest???????haj malo realnih komentara.

ODGOVORITE
Name

JUGOSLAVIJA

30.12.2015 11:49

STOTINE ULICA NOSI I NOSIĆE NAZIVE LJUDOŽDERA IZ CIJELOG SVIJETA I NIKOM NIŠTA. GLEDAMO TURSKE SERIJE I GUTAMO SULEJMANA VELIČANSTVENOG KAO BIBLIJU/KURHAN A NISMO

ODGOVORITE
Name

Plan

30.12.2015 13:15

Istorija se okrece,popravlja,sve se pre ili kasnije, postavi na svoje mesto.Svejedno da li je rec o KiM,Raskoj Oblasti ili bilo cemu drugom.Citamo kako neki srbijanski zvanicnici govore o prijateljstvu sa Turskom i sa Rusijom,to nije moguce zato sto oni medjusobno nisu prijatelji.Jedna od njih dve ti ne moze biti iskren prijatelj.To ti dodje isto kao kad bi bio u mogucnosti istovremeno da budes duboko u moru i visoko u vazduhu.To bi za coveka bilo ne ostvarivo ali u politici je mozda moguce.Ako ti iskreni prijatelj pomaze,poklanja,on ti nece nista traziti za uzvrat,osim mozda velikog ili malog, hvala.Ako ti neko nesto poklanja postavljajuci istovremeno neke uslove,taj radi sa nekim planom,nije ti nikakav prijatelj.Pokloni te vrste se odbijaju.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

30.12.2015 13:22

Da li ce Sveti Sava postati seik? Ne bi me cudilo, u jednom gradu u Srbiji se prica o povlacenju veronauke iz skola.

ODGOVORITE
Name

Re cober

30.12.2015 13:30

Srbija je napravila školu na svojoj zemlji i ima pravo da joj da ime kako hoće a kad bude pravila škole po Abu Dabi onda mora da poštuje lokalne i državne nazive

ODGOVORITE
Name

do

30.12.2015 21:21

Srbijancine se kurce samo medju bosanskim Srbima inace kod sebe u svom toru je manji od makovog zrna.....a kurci se kod nas jer je nas narod dobar,naivan i ne poznaje ih dobro.Pa oni nas redovno svadjaju sa nasim muslimanima,dodju ovde i pokolju ljude sa kojima mi htjeli ili ne moramo da zivimo i onda pobjegnu i onda muslimani pokolju nase i sve tako.To je prvi ludi Draza uradi po nalogu Vatikana i posvadjao Srbe sa muslimanima koji su se izjasnjavali kao Srbi.To se isto radilo u ovom ratu.Sve govnari srbijanski to rade. Srbi iz RS treba da shvate perfidnu i izdajnicku srbijansku politiku.Prodace oni majku i djete na vasaru crnom Arapinu i Turcinu.

ODGOVORITE
Name

Konvertibilna marka

31.12.2015 01:03

Rodno mjesto Sv Save su srbijanci pretvorili u smetljiste i sjete se Sveca jedino kad im treba u marketinske svrhe i suplji nacionalizam.Hram Sv Save su pravili vise od 100 god toliko su oni te priloge pljackali da je to medju 5 najvecih srpskih pljacki u istoriji i niko nikad nije odgovarao. Srbijanac kad zine on slaze i samo gleda kako ce opljackati i unesreciti Srbe iz RS.

ODGOVORITE
Name

Turcin na Kalemegdanu a Sv Savo u korovu

31.12.2015 10:42

Na Kalemegdanu postoji spomenik nekom Turcinu,cuvaju mu tijelo mumificirano sve ove vijekove a taj Turcin je pobio na hiljade Srba. Eto nema kuce ni kneza Lazara ni Sv Save ali Turcina cuva pocasna straza. u Pazaru su im dali univerzitet,autonomiju,za vrijeme rata iz Pazara je muslimanima stizalo naouruzanje i svaka podrska a nama sankcije i Milosevicevi pljackasi i ubice iz zavora.Zamisli da mi ili crnogorci cuvamo nekog Turcina i njima radimo sto oni nama.Crnogorci su progledali vrijeme je da i mi progledamo.

ODGOVORITE
Name

komentator

31.12.2015 14:30

Nemaju tvorci srpske drzave ali zato Nikolic ima svoj dvorac i zaduzbinu,ima svoje sinove prestolonasljednike. Sigurno je sve zaradio od svoje grobarske plate.Isto je sa Picoustim i njegovim zamkom i apartmanima iako nikad nije radio,pa Dacic,Milosevic itd. Srbija nema veze sa srpstvom pa to je sve s'koca i konopca naseljeno. RS i CG to su Srbi i najvise bih volio da se ujedinimo ili napravimo neki savez bar ekonomski sa njima i Grcima.