Терористи пријете Европи у најлуђој ноћи

Обавештајне службе су упозориле да су могућу напади на низ европских престоница, тако да су мере безбедности појачане у овим градовима.

Свијет 29.12.2015 | 22:40
Терористи пријете Европи у најлуђој ноћи

Годину за нама су обележили стравични терористички напади у којима су погинуле десетине људи, а последице су велике. Поред патње породица и пријатеља жртава, цела Европа је у паници и страху због оног што их тек очекује.

Према упозорењима неких обавештајних служби, могући су напади на низ европских престоница, тако да су мере безбедности појачане, као и број контроли, претреса и хапшења. Поставља се питање – да ли је то довољно у заустављању развоја Исламске државе и њених идеја?

Аустријска полиција је саопштила да је низ европских престоница добио упозорења од обавештајних служби о могућим терористичким нападима уочи Нове године. У саопштењу је наведено да би ови напади могли да буду изведени уз употребу ватреног оружја и експлозива, али није прецизирано о којим се градовима ради.

Федерални тужиоци су данас саопштили да је белгијска полиција ухапсила две особе у различитим деловима земље у недељу и понедељак. Обоје су осумњичени да су планирали напад на Брисел током новогодишње вечери. Приликом претреса је пронађена војна одећа и пропагандни материјал Исламске државе, али није пронађено ни оружје нити експлозив.

Међутим, тужиоци су истакли да претреси немају везе са нападима који су изведени у новембру у Паризу. Мада, вероватно је да су овакве трагедије ипак проузроковале потребу за већим опрезом и котролом.

У Сарајеву је прошле недеље ухапшена група радикалних исламиста који су планирали напад у главном граду БиХ 31. децембра. У овом нападу је могло да погине више од 100 особа.

Терористи су намеравали да поставе експлозивну направу под полицијски аутомобил на некој од локација где би био окупљен велики број људи.

И ван Европе, у Москви, после терористичких напада у Паризу су уведене додатне мере обезбеђења. Тако ће Црвени трг, традиционално место окупљања на дочеку Нове године, остати затворен за слављенике 31. децембра.

Поред Москве, и аустријска полиција заказала је у Бечу два безбедносна састанка поводом упозорења да су у периоду од католичког Божића до Нове године могући напади уз кориштење експлозива или средстава за ватромет.

Да ли мислите да је опасност од напада већа за новогодишње празнике него иначе? Да ли Исламска држава прети Београду? 

Извор: Телеграф

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хехе

30.12.2015 05:53

Де ста мантате. Да могу сто би чекали нову годину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.12.2015 12:28

Па борили сте се за њих сад се ј..ите са њима да само хоће да ударе то су ваши борци за слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не верујем

30.12.2015 13:42

Ипак се надам,верујем да се ради о сирењу панике.Сто "Хехе" реце: да могу вец би несто урадили".

ОДГОВОРИТЕ