Teroristi prijete Evropi u najluđoj noći

Obaveštajne službe su upozorile da su moguću napadi na niz evropskih prestonica, tako da su mere bezbednosti pojačane u ovim gradovima.

Svijet 29.12.2015 | 22:40
Teroristi prijete Evropi u najluđoj noći

Godinu za nama su obeležili stravični teroristički napadi u kojima su poginule desetine ljudi, a posledice su velike. Pored patnje porodica i prijatelja žrtava, cela Evropa je u panici i strahu zbog onog što ih tek očekuje.

Prema upozorenjima nekih obaveštajnih službi, mogući su napadi na niz evropskih prestonica, tako da su mere bezbednosti pojačane, kao i broj kontroli, pretresa i hapšenja. Postavlja se pitanje – da li je to dovoljno u zaustavljanju razvoja Islamske države i njenih ideja?

Austrijska policija je saopštila da je niz evropskih prestonica dobio upozorenja od obaveštajnih službi o mogućim terorističkim napadima uoči Nove godine. U saopštenju je navedeno da bi ovi napadi mogli da budu izvedeni uz upotrebu vatrenog oružja i eksploziva, ali nije precizirano o kojim se gradovima radi.

Federalni tužioci su danas saopštili da je belgijska policija uhapsila dve osobe u različitim delovima zemlje u nedelju i ponedeljak. Oboje su osumnjičeni da su planirali napad na Brisel tokom novogodišnje večeri. Prilikom pretresa je pronađena vojna odeća i propagandni materijal Islamske države, ali nije pronađeno ni oružje niti eksploziv.

Međutim, tužioci su istakli da pretresi nemaju veze sa napadima koji su izvedeni u novembru u Parizu. Mada, verovatno je da su ovakve tragedije ipak prouzrokovale potrebu za većim oprezom i kotrolom.

U Sarajevu je prošle nedelje uhapšena grupa radikalnih islamista koji su planirali napad u glavnom gradu BiH 31. decembra. U ovom napadu je moglo da pogine više od 100 osoba.

Teroristi su nameravali da postave eksplozivnu napravu pod policijski automobil na nekoj od lokacija gde bi bio okupljen veliki broj ljudi.

I van Evrope, u Moskvi, posle terorističkih napada u Parizu su uvedene dodatne mere obezbeđenja. Tako će Crveni trg, tradicionalno mesto okupljanja na dočeku Nove godine, ostati zatvoren za slavljenike 31. decembra.

Pored Moskve, i austrijska policija zakazala je u Beču dva bezbednosna sastanka povodom upozorenja da su u periodu od katoličkog Božića do Nove godine mogući napadi uz korištenje eksploziva ili sredstava za vatromet.

Da li mislite da je opasnost od napada veća za novogodišnje praznike nego inače? Da li Islamska država preti Beogradu? 

Izvor: Telegraf

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hehe

30.12.2015 05:53

De sta mantate. Da mogu sto bi čekali novu godinu

ODGOVORITE
Name

Md

30.12.2015 12:28

Pa borili ste se za njih sad se j..ite sa njima da samo hoće da udare to su vaši borci za slobodu.

ODGOVORITE
Name

Ne verujem

30.12.2015 13:42

Ipak se nadam,verujem da se radi o sirenju panike.Sto "Hehe" rece: da mogu vec bi nesto uradili".

ODGOVORITE