Анализа - Рунијева 2015.: Плата 300.000 недељно, 6 голова!

Чак 32 играча у Премијер лиги дали су више голова од капитена Манчестер јунајтеда у 2015. години. Ипак, Руни је и даље убедљиво најплаћенији фудбалер у Енглеској.

Фудбал 30.12.2015 | 22:45
Анализа - Рунијева 2015.: Плата 300.000 недељно, 6 голова!

Капитен Манчестер јунајтеда, Вејн Руни, с недељном платом од 300.000 фунти (!?) убедљиво је најплаћенији фудбалер Премијер лиге.

Подаље иза њега су Серхио Агуеро и Јаја Туре из Манчестер ситија са недељном платом од 240.000, док је нешто мање плаћена посрнула звезда Челсија, Еден Азар, са 220.000 фунти.

Топ 10 чине још Давид Силва (Манчестер сити, 200.000), Месут Озил (Арсенал, 190.000), Рахим Стерлинг (Манчестер сити, 180.000), Сеск Фабрегас (Челсиј, 170.000), Кевин Де Брујне (Манчестер сити, 170.000) и Џон Тери (Челси, 160.000).

Важно је рећи да су ово бруто плате, на које треба одбити порез на доприносе, а да он у Енглеској варира у односу на то колика су вам примања, од 35 до 50 одсто, колико рецимо одваја Руни. Ипак, оно што се не види у овој листи су бонуси, које играчи добијају на основу одиграних утакмица, победа, голова, асистенција, одбрањене мреже, броја дана на првом или местима која воде у Лигу шампиону, пласман у самој Лиги шампиона, трофеје у Лига купу, ФА купу и, коначно, Премијер лиги.

Највеће звезде премијерлигашких клубова су одавно већ мултимилионери. Али...

Шта ћемо с њиховим учинком на терену?

Најскупљи фудбалер најбогатије лиге на свету, Руни, ове године тек је 33. стрелац у такмичењу, а улога му је офанзивна, нападачка, иако се не ради о класичном центарфору.!

Манчестер јунајтед ће Нову годину дочекати на шестој позицији на табели и са серијом од осам мечева без победе у свим такмичењима, а "ђаволи" су и у серији од осам мечева током којих нису дали гол на свом стадиону, "Олд трафорду".

Од овога тешко да може горе...

Међутим, шта рећи за Рунијеву форму? После 19 одиграних кола у Премијер лиги он и даље има само два постигнута гола, а није погодио мрежу још од 17. октобра! Само осам одсто шутева упућених ка противничким мрежама, Руни је претворио у голове и он игра убедљиво најгору сезону од када је као тинејџер ушао у редове Евертона.

Чак 32 играча из 17 различитих клубова широм Енглеске постигла су више голова од њега, а неки од њих су и десет пута слабије плаћени. Само Норич и Астон Вила у својим редовима имају неефикасније центарфоре од капитена енглеске репрезентације и најпопуларнијег енглеског клуба.

Рачунајући и пролећни део сезоне 2015/16, Руни је у 2015. години постигао ШЕСТ премијерлигашких голова, колико и Андре Ају, Чарли Остин, Стивен Џерард и Трој Дини, који су играли само пола године, било почетак или крај 2015.

Највише лигашких голова у години на истеку постигао је Хари Кејн из Тотенхема (27), иза њега су четворица играча са по 19, Оливије Жиру из Арсенала, Ромелу Лукаку из Евертона, Џејми Варди из Лестера и Серхио Агуеро из Ситија.

Кристијан Бентеке је за Астон Вилу и Ливерпул дао 16, Ријад Махрез 15 за Лестер, Одион Игало 14 за Вотфорд и то само ове полусезоне, док девето место деле Алексис Санчез из Арсенала и Дијего Коста из Челсија са по 12 погодака.

Вероватно сте приметили да и даље нема ниједног играча Манчестер јунајтеда, а неће их бити још неко време: 11. је Бафетемби Гомис из Свонсија са исто толико голова, а 12. позицију са десет погодака деле Саидо Мане и Грацијано Пеле из Саутемптона, Саидо Берахино из Wест Бромвич Албиона и Глен Мареј из Кристал Паласа. На 15. месту су Дани Ингс из Ливерпула и Маме Дијуф из Стоука, са по девет, а тек тада долази први "јунајтедовац", Хуан Мата, са осам погодака, колико имају и Филипе Кутињо из Ливерпула и Марко Арнаутовић из Стоука.

Рахим Стерлинг дао је такође осам голова играјући за Ливерпул и Сити, а исти учинак имају Џермајн Дефо из Сандерленда, Јаја Туре из Ситија и Тео Волкот из Арсенала. Еден Азар (Челси), Рос Баркли (Евертон), Јаник Боласије (Кристал Палас), Џејмс Милнер (Сити, Ливерпул), Давид Силва (Сити) и Вилфред Бони (Свонси, Сити), Шејн Лонг (Саутемптон) и Џорџиано Вајналдум (Њукасл) деле 25. позицију са седам погодака и, тек тада, долази повећа група играча са шест голова у којој је и Руни и која се налази на деоби 33. позиције.

Ако Рунијеву недељну плату поделимо бројем голова постигнутих у календарској 2015, долазимо до тога да је Јунајтед сваки погодак 30-годишњег капитена у Премијер лиги "плаћао" 2.600.000 фунти!

Иначе, Руни је нови уговор са Јунајтедом потписао прошле године и под овим условима може да наступа за Манчестер јунајтед до 2019. године.

Руни је на "Олд трафорд" стигао 31. августа 2004. године након што је сер Алекс Фергусон за тинејџера платио пуних 37 милиона фунти, што је у то време био један од рекордних трансфера у свету фудбала. До данас, он је у црвеном дресу одиграо 502 утакмице, постигао 237 голова и забележио 130 асистенција, међутим текућа сезона заиста је мизерна у поређењу са годинама које су иза њега. Поређења ради, Руни је у сезони 2009/10 и 2011/12 постизао по 34 гола, од чега 26 и 27 у Премијер лиги. Сада је на два, чекајући бољу, 2016. годину.

Коментари / 0

Оставите коментар