Analiza - Runijeva 2015.: Plata 300.000 nedeljno, 6 golova!

Čak 32 igrača u Premijer ligi dali su više golova od kapitena Mančester junajteda u 2015. godini. Ipak, Runi je i dalje ubedljivo najplaćeniji fudbaler u Engleskoj.

Fudbal 30.12.2015 | 22:45
Analiza - Runijeva 2015.: Plata 300.000 nedeljno, 6 golova!

Kapiten Mančester junajteda, Vejn Runi, s nedeljnom platom od 300.000 funti (!?) ubedljivo je najplaćeniji fudbaler Premijer lige.

Podalje iza njega su Serhio Aguero i Jaja Ture iz Mančester sitija sa nedeljnom platom od 240.000, dok je nešto manje plaćena posrnula zvezda Čelsija, Eden Azar, sa 220.000 funti.

Top 10 čine još David Silva (Mančester siti, 200.000), Mesut Ozil (Arsenal, 190.000), Rahim Sterling (Mančester siti, 180.000), Sesk Fabregas (Čelsij, 170.000), Kevin De Brujne (Mančester siti, 170.000) i Džon Teri (Čelsi, 160.000).

Važno je reći da su ovo bruto plate, na koje treba odbiti porez na doprinose, a da on u Engleskoj varira u odnosu na to kolika su vam primanja, od 35 do 50 odsto, koliko recimo odvaja Runi. Ipak, ono što se ne vidi u ovoj listi su bonusi, koje igrači dobijaju na osnovu odigranih utakmica, pobeda, golova, asistencija, odbranjene mreže, broja dana na prvom ili mestima koja vode u Ligu šampionu, plasman u samoj Ligi šampiona, trofeje u Liga kupu, FA kupu i, konačno, Premijer ligi.

Najveće zvezde premijerligaških klubova su odavno već multimilioneri. Ali...

Šta ćemo s njihovim učinkom na terenu?

Najskuplji fudbaler najbogatije lige na svetu, Runi, ove godine tek je 33. strelac u takmičenju, a uloga mu je ofanzivna, napadačka, iako se ne radi o klasičnom centarforu.!

Mančester junajted će Novu godinu dočekati na šestoj poziciji na tabeli i sa serijom od osam mečeva bez pobede u svim takmičenjima, a "đavoli" su i u seriji od osam mečeva tokom kojih nisu dali gol na svom stadionu, "Old trafordu".

Od ovoga teško da može gore...

Međutim, šta reći za Runijevu formu? Posle 19 odigranih kola u Premijer ligi on i dalje ima samo dva postignuta gola, a nije pogodio mrežu još od 17. oktobra! Samo osam odsto šuteva upućenih ka protivničkim mrežama, Runi je pretvorio u golove i on igra ubedljivo najgoru sezonu od kada je kao tinejdžer ušao u redove Evertona.

Čak 32 igrača iz 17 različitih klubova širom Engleske postigla su više golova od njega, a neki od njih su i deset puta slabije plaćeni. Samo Norič i Aston Vila u svojim redovima imaju neefikasnije centarfore od kapitena engleske reprezentacije i najpopularnijeg engleskog kluba.

Računajući i prolećni deo sezone 2015/16, Runi je u 2015. godini postigao ŠEST premijerligaških golova, koliko i Andre Aju, Čarli Ostin, Stiven Džerard i Troj Dini, koji su igrali samo pola godine, bilo početak ili kraj 2015.

Najviše ligaških golova u godini na isteku postigao je Hari Kejn iz Totenhema (27), iza njega su četvorica igrača sa po 19, Olivije Žiru iz Arsenala, Romelu Lukaku iz Evertona, Džejmi Vardi iz Lestera i Serhio Aguero iz Sitija.

Kristijan Benteke je za Aston Vilu i Liverpul dao 16, Rijad Mahrez 15 za Lester, Odion Igalo 14 za Votford i to samo ove polusezone, dok deveto mesto dele Aleksis Sančez iz Arsenala i Dijego Kosta iz Čelsija sa po 12 pogodaka.

Verovatno ste primetili da i dalje nema nijednog igrača Mančester junajteda, a neće ih biti još neko vreme: 11. je Bafetembi Gomis iz Svonsija sa isto toliko golova, a 12. poziciju sa deset pogodaka dele Saido Mane i Gracijano Pele iz Sautemptona, Saido Berahino iz West Bromvič Albiona i Glen Marej iz Kristal Palasa. Na 15. mestu su Dani Ings iz Liverpula i Mame Dijuf iz Stouka, sa po devet, a tek tada dolazi prvi "junajtedovac", Huan Mata, sa osam pogodaka, koliko imaju i Filipe Kutinjo iz Liverpula i Marko Arnautović iz Stouka.

Rahim Sterling dao je takođe osam golova igrajući za Liverpul i Siti, a isti učinak imaju Džermajn Defo iz Sanderlenda, Jaja Ture iz Sitija i Teo Volkot iz Arsenala. Eden Azar (Čelsi), Ros Barkli (Everton), Janik Bolasije (Kristal Palas), Džejms Milner (Siti, Liverpul), David Silva (Siti) i Vilfred Boni (Svonsi, Siti), Šejn Long (Sautempton) i Džordžiano Vajnaldum (Njukasl) dele 25. poziciju sa sedam pogodaka i, tek tada, dolazi poveća grupa igrača sa šest golova u kojoj je i Runi i koja se nalazi na deobi 33. pozicije.

Ako Runijevu nedeljnu platu podelimo brojem golova postignutih u kalendarskoj 2015, dolazimo do toga da je Junajted svaki pogodak 30-godišnjeg kapitena u Premijer ligi "plaćao" 2.600.000 funti!

Inače, Runi je novi ugovor sa Junajtedom potpisao prošle godine i pod ovim uslovima može da nastupa za Mančester junajted do 2019. godine.

Runi je na "Old traford" stigao 31. avgusta 2004. godine nakon što je ser Aleks Ferguson za tinejdžera platio punih 37 miliona funti, što je u to vreme bio jedan od rekordnih transfera u svetu fudbala. Do danas, on je u crvenom dresu odigrao 502 utakmice, postigao 237 golova i zabeležio 130 asistencija, međutim tekuća sezona zaista je mizerna u poređenju sa godinama koje su iza njega. Poređenja radi, Runi je u sezoni 2009/10 i 2011/12 postizao po 34 gola, od čega 26 i 27 u Premijer ligi. Sada je na dva, čekajući bolju, 2016. godinu.

Komentari / 0

Ostavite komentar